Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z arbuza z fetą i boskim winegretem limonkowo-miętowo-cebulowym

sałatka z arbuza z fetą

Zaskakująca poezja smaków.Sok z limonki jest bardzo istotny i zastąpiony sokiem cytryny nadaje winegretowi zupełny inny smak.

Sałatka z arbuza z fetą

SKŁADNIKI:

  • Słodki arbuz ok 1kg-1 1/2 kg z lodówki
  • sok z 1 limonki + sparzona otarta skórka z limonki
  • 2-3 łyżki miodu,syropu klonowego lub ostatecznie cukru
  • 2 łyżki łagodnej w smaku oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego
  • czerwona cebula 1 szt.
  • 250 g ser feta
  • świeża mięta ok.5 gałązek lub więcej
  • natka pietruszki-mały pęczek (opcjonalnie)
  • czarny świeżo zmielony pieprz do smaku(obowiązkowo)-ok 1/2 łyżeczki
  • 1-2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu z granatu (opcjonalnie)

 Wykonanie:

  1. Cebulkę pokroić w cienkie pół krążki a 1/3 listków mięty pokroić w paseczki.
  2. Zmieszać ze sobą miód lub syrop (ew.cukier) z połową soku z limonki i zalać tym połowę cebuli z miętą.Zamknąć szczelnie i odstawić by cebula puściła sok.Pozostałą cebulą posypiemy arbuza na talerzu a pozostałą miętę pokroić dopiero przed podaniem bo po krojeniu mięta szybko ciemnieje.
  3. Arbuza pokroić w sporą kostkę,usunąć pestki i odstawić do lodówki.
  4. Ser feta pokroić w dużo mniejszą kostkę lub pokruszyć drobno.
  5. Natkę pokroić drobno,pozostałe listki mięty pokroić w cienkie paseczki.
  6. Arbuza umieścić na półmisku,posypać posiekaną miętą i natką a następnie całość posypać pieprzem.Ser feta posypać również po arbuzie.Nie mieszam już sałatki na tym etapie.
  7. Zalaną sokiem cebulkę przecedzić przeciskając przez sitko a powstałym syropem polać po całym arbuzie.Do sałatki można dodać kilka kawałków cebuli z zalewy (jak kto woli).
  8. Podawać natychmiast po lekkim schlodzeniu.Nie przygotowywac tego syropu na zapas bo straci na aromacie i orzezwieniu.Zawsze warto zrobic nowa porcje.

Poezja smaków:))

wtorek, 20 lipca 2010, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/07/27 08:29:10
Takiej jeszcze nie jadłam, ale napewno spróbuję. Uwilbiam arbuzy, ale ten smak mile zaskakuje i dlatego warty jest by spróbować i zakochać się.
pozdrawiam
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl