Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynek wielkanocny z pianką na kruchym cieście (tarta)

 

Cytrynowy placek wielkanocny

Żółte kurczaczki,żółte jajeczka,żółty soczek pomarańczowy ;),żółte słońce od samego rana ...ciasto na wiekanoc też musi byc żółte ;P

Ten pyszny placek nie jest pracochłonny,ale wymaga czasu na przerwy "by odpoczął i ochłodził się" pomiędzy kolejnymi etapami jego przygotowania.Dlatego najlepiej przygotowac go dzień wcześniej przed podaniem,jeśli chcemy podac go w południe...na wielkanocny brunch

Cytrynowy placek wielkanocny z pianką

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 1/2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki

1 łyzka cukru

1/2 łyżeczki soli

2/3 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 duże jajko

1 łyżka soku cytrynowego

SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE WNĘTRZE:

1 1/4 szklanki cukru

1 1/2 szklanki wody

5 łyżek mączki kukurydzianej

5 dużych zółtek

szczypta soli

1 łyżka otartej skórki cytryny

1/2 szklanki świeżego soku cytrynowego

2 łyżki masła

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

5 dużych białek z jaj

5 łyżek cukru

1 łyżka mączki kukurydzianej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1-NA KRUCHY SPÓD:W misce zmieszac mąkę,cukier i sól.Dodac masło i wszystko "posiekac" nożem do połączenia się składników,ale powinno wciąż byc widac małe grudki nieroztartego masła.

Nie robimy tego rękami aby masa i masło nie nabierało temperatury z naszych dłoni.To zasada kruchych ciast.

2-W innej małej misce jajko roztrzepac z łyżką soku cytrynowego i szybkim ruchem dodac do wymieszanej mąki z masłem.Równie szybko wymieszac masę ochłodzonymi pod zimną wodą i suchymi dłońmi,tak by składniki się połączyły.Ograniczyc czas mieszania do minimum.Przykryc folią i odstawic do "odpoczęcia" w chłodne miejsce na conajmniej godzinę.

3-Nagrzac piekarnik do tmp.200 *C.

4-Cienko zasypac stół mąką i rozwałkowac na nim ciasto na ok. 1/2 cm.

5-Posypac też cienko mąką formę do pieczenia tart-(ok.22-23 cm średnicy) i ułożyc na niej rozwałkowany placek ciasta przenosząc go na wałku.Docisnąc do dna i i brzegów palcami.Wystające brzegi ponad formę usunąc.

6-Tak przygotowany spód wstawic na 10 min do zamrażalnika by go schłodzic i by stwardniał.

7-Formę z ciastem wyjąc z zamrażalnika,położyc na nim arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej a na nim wysypac warstwę suszonej fasoli.Ten zabieg jest po to by w trakcie pieczenia spód pozostał płaski i nie wybrzuszył się.

8-Wstawic spód z obciążnikiem z suszonej fasoli do gorącego piekarnika i piec 10 min.Po tym czasie zmiejszyc tmp. do 190 *C i piec jeszcze 15 minut.Po tym kwadransie usunąc papier z fasolą i piec dalej do kruchości ostatnie 10 minut.Ostudzic spód zupełnie przed nakładaniem masy cytrynowej.

8-NA MASĘ CYTRYNOWĄ:Połączyc w rondlu z grubym dnem cukier,wodę i mączkę kukurydzianą.Dodac roztrzepane żóltka i sól.Ustawic na najmniejszym ogniu i mieszając nieprzerwalnie ogrzewac przez ok 5 min.Po tym czasie podwyższyc ogień do średniego i wciąż nieprzerwalnie mieszając ogrzewac jeszcze 5 min. do powstania gładkiej i gęstej masy.Zdjąc z ognia.

9-Skórkę cytrynową i sok z cytryny oraz masło,połączyc razem i dodac do ciepłej masy cytrynowej,wymieszac do dokładnego rozpuszczenia się masła i od razy wylac na zimny kruchy spód.Odstawic na 15 minut.Przed położeniem pianki całośc musi byc oziębiana conajmniej 4 godziny.

10-NA PIANKĘ:Nagrzac piekarnik do tmp.180*C.

11-Ubic białka z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli na półsztywno.Dalej ubijając jedną szybkością miksera dodawac cukier.Ubic na sztywno do powstania ostrych rogów.

12-Do ubitych białek wmieszac szybko ale delikatnie mączkę kukurydzianą.

13-Piankę wyłożyc na placek z masą cytrynową i za pomocą łopatki utworzyc wymyślne rogi na powierzchni pianki.

14-Piec placek w nagrzanym piekarniku przez 10 minut do czasu aż pianka nabierze złocisto-brązowej barwy.

15-Przed pokrojeniem przestudzic.

Cytrynek wielkanocny z pianką na kruchym cieście





 

wtorek, 12 kwietnia 2011, samira.nl
Tagi: wielkanoc

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Aga, ip158-c3.pyskowice.jotanet.pl
2014/04/19 20:22:35
Zrobiłam to ciasto. Ale nie udało mi sie.... Po nałożeniu pianki i wyłożeniu do piekarnika masa cytrynowa podeszła wodą. Co zrobiłam nie tak?
-
2014/04/20 11:02:15
Oj szkoda,że ci się nie udało. I zupełnie nie rozumiem skąd pojawił się u ciebie taki problem.Z masy cytrynowej powstać powinien gęsty budyń,który po zapieczeniu staje się spoisty i sztywny.Czy użyłaś takich samych składników jak w przepisie?
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów