Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Grapefruitowe soczyste kosteczki wielkanocne

Greapfrutowe soczyste kostki

To,że grapefruity są samym zdrowiem...nie trzeba przekonywac.A co czynią przy odchudzaniu?????Nie wiem jak to działa,ale ten owoc czyni cuda.Wiem z własnego doświadczenia.Albo się je lubi albo nie.Bo kwaśno-gorzkawe?Tak,ale tylko w czystej formie.Zresztą jedzone regularnie,nie zauważa się juz tego.

 

Do tego przepisu potrzebne nam czerwone grapefruity.A czemu kosteczki mimo to są jakimś sposobem żółte??To dzięki dobrym (ciemno żółtym) żółtkom jaj.Bo żółty to przecież kolor wielkanocny.

Greapfrutowe soczyste kostki

SKŁADNIKI NA SPÓD:

160 g szklanki mąki

60-65 g szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

115 g masła (pokrojonego w kostkę i bardzo miękkiego)

SOCZYSTA MASA:

7 żółtek jaj (o ładnym ciemno-żółtym kolorze/czasem są prawie pomarańczowe)

2 całe jajka

225 g + 2 łyżki cukru

75 ml soku z czerwonych grapefruitów ( z ok.1 i pól średniego grapefruita)

otarta skórka z 3 średnich sparzonych grapefruitów

4 łyzki masła

3 łyżki gęstej śmietany lub creme fraiche.

Extra-kilka łyżeczek cukru pudru do posypania

 

WYKONANIE:

1-Ngrzac piekarnik do tmp. 180*C.

2-Zmieszac razem w misce mąkę,cukier puder,sól.Dodac masło pokrojone w kostkę i mikserem zmiksowac tylko do momentu kiedy masa jest juz dobrze wyrobiona,ale masło jest jeszcze w postaci drobnych kawałeczków.

3-Prostokątna formę wyłożyc folią aluminiową,natłuścic ja lekko iliwą lub masłem.Na tak przygotowaną forme nałożyc rozwałkowany spód z masy wielkości dna formy.Palcami docisnac do brzegów.

4-Wstawic formę do gorącego piekarnika i piec ok.20 min.

5-Kiedy spód ciasta jest juz upieczony wyjąc go,ale nie wyłączac piekarnika.

6-W misce zmieszac żóltka,całe jaja i cukier.Utrzec mikserem do rozpuszczenia się cukru.

7-Do masy jajecznej dodac skórkę z grapefruita i sok.Dodac masło i rondelek ustawic na średnim ogniu.Ogrzewac mieszając nieprzerwalnie.Temperatura nie może przekroczyc 170*C,jednym słowem mikstura absolutnie nie może dochodzic do zagotowania się.Inaczej masa jajeczna zetnie nam się na jajecznicę.Mieszac więc ogrzewając do powstania gęstej,gładkiej masy.To powinno trwac ok.5 min.
8-Zdjąc z ognia i od razu przełożyc do czystej miski.Wmieszac dokładnie do kremu śmietanę i wyłożyc masę na podpieczony spód.

9-Piec 10-15 min do czasu kiedy masa stanie się lśniąca ale straci szklistośc.

10-Oziębic dokładnie przed pokrojeniem i posypac cukrem pudrem przed podaniem.



czwartek, 14 kwietnia 2011, samira.nl
Tagi: wielkanoc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/05/25 23:57:59
uwielbiam grapefruity!!! Dzięki Tobie będę mogła wykorzystać je nieco inaczej!:) genialny pomysł:)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych