Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik bezowy Pawłowej

Torcik bezowy Pawłowej

Nazwa tego tortu pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej,który powstał na jej cześc w 1926 r. w trakcie jej turne po Australii i Nowej Zelandii.Do tej pory trwają spory pomiędzy Australią a N.Zelandią kto był pierwszy i najbardziej parwdopodobne jest,że torcik ten powstał dla niej w nowozelandzkim hotelu gdzie mieszkała.

Jest to pysznie chrupiący bezowy torcik przekładany śmietaną i świeżymi owocami,najczęściej truskawkami,malinami,brzoskwiniami i kiwi.

Torcik bezowy Pawłowej

Sekretem udanych bezowych blatów jest dokładne oddzielenie białka od żółtek.Nie może do białek dostac się nawet kropelka żółtka.Pozatym wszystko czego używamy do przygotowania torcika (miska,końcówki miksera,łyżka,łopatka itp. muszą byc idealnie czyste (nie tłuste),dlatego warto wszystkie przybory przed użyciem przetrzec octem.


SKŁADNIKI:

1/4 łyżeczki soli

10-12 białek z dużych jajek lub 14-16 mniejszych

1-1 1/2 szklanki miałkiego cukru lub 3/4-1 szklanki cukru pudru

4 łyżeczki octu naturalnego

2 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki extraktu wanilii

SKŁADNIKI NA KREM:

1-1 1/2 litra dobrej tłustej śmietanki

ok.1/2-3/4 szklanki cukru pudru

świeże owoce jak maliny,truskawki,kiwi,brzoskwinie ...mogą byc ewentualnie jagody i inne.

 

PRZYGOTOWANIE:

1-Nagrzac piekarnik do tmp.120*C.Bezowe blaty tak naprawdę nie piecze się lecz suszy dlatego tmp.jest niższa niż do tradycyjnego pieczenia.

2-Wyciąc w papierze do pieczenia 2 okręgi średnicy 30 cm lub średnicy swojej własnej patery na torty.Moja ma właśnie 30 cm.

3-Oddzielic żółtka od białek(żółtka nam do tego przepisu nie są potrzebne).Do białek dodac sól i ubic je na półsztywno w dużej misce,dodac cukier i ubic do powstania sztywnych lśniących pików.Całe ubijanie może potrwac 15-20 min.,zależnie od siły miksera.Jeśli użyjemy grubego cukru może nie rozpuścic sie w białku i będzie wciąż w postaci kryształków po upieczeniu.

4-Pod koniec ubijania dodac wanilię.

Torcik bezowy Pawłowej

5-Na koniec dodac ocet i wymieszac dokładnie ale delikatnie ręcznie łopatką,jednak ograniczyc czas mieszania do minimum.

6-Wyłożyc ubitą masę z białek na wycięte okręgi z papieru.Dokładnie rozprowadzic zwracając uwagę aby środek okręgu byłnieco zagłębiony,czyli brzeg nieco grubszy od środka.To po to by bita śmietana i owoce mniej wychodziła bokami przy krojeniu.

blat bezowy

7-"Piec" okręgi z pianą w 120*C przez godzinę i 15 minut.Jeśli nasz piekarnik jest wystarczająco duży jednocześnie.Jeśli jest mniejszy piec blaty oddzielnie.Blaty muszą nabrac koloru lekko beżowego.Ale nie mogą całkiem zbrązowiec.

8-Wyłączyc piekarnik pozostawiając blaty wewnątrz piekarnika.Uchylic tylko nieco drzwiczki aby wilgoc odparowała i pozwolic bezowym blatom ostygnąc w środku.

9-Na krem:Ubic sztywno śmietanę w trakcie ubijania dodając cukier.

10-Częśc bitej śmietanę wyłożyc na blat bezowy i ułożyc na tym owoce.Na to położyc drugi blat i rozsmarowac pozostałą ubitą śmietanę i udekorowac owocami.

Torcik bezowy Pawłowej

11-Do bitej śmietany można po ubiciu dodac dla wariacji mielone orzechy.

Z połowy składników można upiec tylko jeden blat i przełożyc tylko raz ubitą śmietaną.


niedziela, 10 kwietnia 2011, samira.nl

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne
zBLOGowani.pl