Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

"Tort" z arbuza-najbardziej dietetyczny na świecie

Tort z arbuza

Tort jak żywy a jednak taki dietetyczny.Często zjadamy smakołyki oczami i ten tort z pewnością nakarmi nie jedną parę oczu.

Dlaczego arbuz bezpestkowy?To chyba logiczne.Nie jest chyba zbyt estetycznie,wygodnie i smacznie pluć wydłubywać z buzi pestki.Można pestkowy w miarę możliwości pozbawić pestek.

 

SKŁADNIKI:

  • 1 słodki intensywnie czerwony arbuz-bezpestkowy ze względu na estetykę i wygode jedzenia
  • 1 galaretka malinowa lub truskawkowa lub własnej roboty na czerwonym winie-opcjonalnie
  • bita śmietana- domowa
  • owoce do dekoracji
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • ew.wiórki czekoladowe,listki mięty itp-do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cała filozofia tego tortu polega na wyodrębnieniu z arbuza środkowej jego części,odcinając jego górę i dół.Następnie ostrym nożem okrawamy dookoła skórkę otrzymując okrągły krążek.Można przeciąc go na 2 cieńsze.
  2. Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić do wystudzenia do momentu aż prawie zacznie zsiadać się.
  3. Krążek arbuzowy zalewamy na płaskiej deseczce kilkoma partiami gęstniejącej galaretki aż powstanie na nim cienka warstwa izolująca.Również od spodu.Powstałą przy dnie falbankę z zastygniętej galaretki okroić nożem i ubluzować od dna
  4. Krążek arbuza układamy na paterze i cała reszta pracy polega od naszej fantazji.Bitą śmietaną obsmarowujemy arbuz z wszystkich stron i dekorujemy owocami i na co tam nam jeszcze ochota przyjdzie.

Jest to chyba najbardziej dietetyczny tort na świecie:))))))....a przed przekrojeniem nie do rozpoznania.Proponuję również:SAŁATKĘ Z ARBUZA bardzo orzeźwiaającą i zaskakująco prrzepyszną

Od kiedy zaprezentowałam ten tort na moim blogu w 2011 roku to do tej pory w necie krąży już wiele identycznych wpisów i tylko szkoda,że za każdym razem rozpowszechniany jest jako autorski pomysł osoby która go prezentuje.Wystarczy sprawdzić pod wpisem datę jego umieszczenia i widać skąd wyszła inspiracja :) To żenujące i obrzydliwe wręcz.

Tylko jedna blogerka z Kuchennych fascynacji umieściła w tekście odnośnik,że inspirację zaczerpneła odemnie.Pozdrawiam :)

środa, 29 czerwca 2011, samira.nl

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: ., bwp98.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/31 23:32:13
mam pytanie - czy ta bita śmietana nie wsiąknie w arbuza, który jak wiadomo jest dosyć mokry? czy ten tort jest trwały?
-
Gość: , 82-169-217-170.ip.telfort.nl
2011/08/01 22:00:06
Arbuz sam z siebie jest dość wilgotny to fakt.Bita śmietana w niego nie wsiąknie,natomiast sam arbuz puszcza swoje własne soki.Dlatego przed samym obłożeniem go bitą śmietaną należy osuszyć go papierowym ręcznikiem.
Fajnym patentem aby uszczelnić płaty arbuza jest posmarowanie ich cienką warstwą galaretki,odstawić do lodówki i odczekać aż zastygnie.
Pozdrawiam
-
Gość: , 82-169-217-170.ip.telfort.nl
2011/08/01 22:07:12
Acha,tort najlepiej zjeść jak najszybciej,a na pewno w ciągu 2 dni bo arbuz to owoc i wiadomo,że puści trochę soku a pozatym straci świeżość.
Fajna sprawa z tym tortem jest,żę można zrobić go w takiej wielkości jaka nam odpowiada na szybkie zjedzenie.
-
2011/08/21 15:33:29
Wow pierwszy raz coś takiego widzę, świetny pomysł :)
-
Gość: kari, 195.116.104.*
2012/05/04 15:53:06
Fajny przepis, ale mam kilka wątpliwości. Czy arbuz nie puści soku? Wydaje mi się też, że ta bita śmietana nie będzie się trzymać.
-
2012/08/30 22:29:58
Jeśli użyjesz gotowca czyli bitej śmietany w sprayu pewnie i spłynie.Ona spływa ze wszystkiego/Trzeba zastosować prawdziwą bitą śmietanę.:)
przepisy kulinarneMikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów