Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Mleczne puchowe bułki-metoda japońska

Mleczne bułki-metoda japońska

Jakim sposobem tak pózno odkryłam tą metodę przygotowywania ciasta...sama nie wiem.Bułki Mleczne bułki-metoda japońskaczy chlebek jest bajecznie puszysty,nie przesuszony i długo zachowuje świeżość.

Pomimo,że bułki w czasie pieczenia wyrastają tak mocno,że ciasto jakby się zlepia,to po upieczeniu zgrabnie można oddzielać porcje.Świetna zabawa a jak to elegancko wygląda.

SKŁADNIKI:

375 wysoko glutenowej mąki (chlebowej)

7 g drożdży instant

4 łyżki mleka w proszku

2 łyżki mleka skondensowanego

75 g cukru

2-3 jajka (tylko żółtka)

80 ml śmietany kremówki

75 g "startera"- (1 część mąki na 5 części wody)

40 g miękkiego masła (lub więcej jeśli lubimy bardziej maślane)

1/2 łyżeczki soli

syrop:1 łyżka cukru+1 łyżka wody

extra:żółtko do posmarowania

 

WYKONANIE:

1-Najpierw musimy zrobić "starter".W tym przepisie na japoński chleb widać jakie to proste.

2-wymieszac ze sobą suche składniki:mąka,drożdże,mleko w proszku,cukier i sól.

3-Oddzielnie wymieszać pozostałe mokre składniki z wyjątkiem masła.Dodac trzeba oddzielnie przygotowany 75 g "startera".

4-Teraz mikserem wymieszać razem wszystkie mokre i wszystkie suche składniki a kiedy wszystko jest już dobrze połączone dopiero dodać masło.Ciasto wyrabiać (ręcznie można oczywiście też) do czasu aż ciasto stanie się elastyczne i ciągnące.To zajmie nam trochę czasu(ok.15-20 min.)

5-Ciasto umieścić w misce,przykryć folią plastikową i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 min. do godziny aż podwoi objętość.Najlepsza tmp. do wyrastania ciasta to ok.28*C.

6-Po tym czasie ciasto podzielić na tyle kulej ile chcemy zrobić bułek (to zależy również od wielkości formy).Ułożyć na czystej deseczce i przykryć ponownie folią.Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.

7-Po 15 min. każda kulkę rozrolować w podłużny pas.Zawinąć następnie jeden dłuższy brzeg do środka dociskając jakby chcąc go przykleić,a następnie drugi brzeg.Wyciągnąć rolki do długości formy do pieczenia i układać oczywiście w odstępach (bo wyrosną) na blaszce łączeniem ciasta dodołu.

Mleczne bułki-metoda japońska

8-Teraz czas na drugie wyrastanie.Tym razem najlepsza tmp. do tego to 38*C.Tak pozostawić pod folią na ok.25-30 min.

9-Kiedy ciasto już wyrosło wo wysokości brytfanki posmarować je roztrzepanym żółtkiem.

Mleczne bułki-metoda japońska

10-Nagrzać piekarnik do tmp.180*C.Piec 25 do 30 min. do uzyskania ładnego brązowo-złotego koloru.Wyjąć po tym czasie z piekarnika,wyjąć z formy i wystudzić zupełnie na kratce by nie zaparzyło się od spodu.

11-Na koniec z wody i cukru zagotować syrop którym posmarować powierzchnię bułek.

Mleczne bułki-metoda japońska

wtorek, 05 czerwca 2012, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/22 21:33:11
mmmm...coś takiego za mną chodzi :)
-
Gość: lila, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/14 12:50:46
szukałam takiego przepisu bardzo długo i w końcu, dzięki Tobie mam!!! Rewelacja- upiekłam i udało mi się zjeść jeden kawałęk resztę pochłonęły moje dzieci...
-
2012/12/15 14:13:54
;)))) Strasznie się cieszę.:)))Pozdrawiam dzieciaczki i ciebie
-
Gość: Greta, *.dynamic.chello.pl
2018/05/12 23:22:00
Nie wiem dlaczego, ale mnie wyszły kruche, nie urosły. Co zrobiłam źle?
-
2018/05/13 00:28:24
Hmmm, nie urosły? A nie zapomniałaś o drożdżach?
Zastanawiające czemu ci się nie udały bo wychodzą zawsze.
Jakiej konsystencji było ciasto gdy je formowałaś? Powinno być mięciutkie i bardzo luźne.
Kleik nie powinien być baaardzo gorący, po prostu dobrze ciepły.
Poroponowałabym spróbować jeszcze raz. Pozdrawiam
-
Gość: Greta, *.tarnospin.com.pl
2018/05/14 14:30:58
Dodałam, ciasto miało konsystencję kruchego i nie wyrosło :)
-
Gość: Greta, *.tarnospin.com.pl
2018/05/14 14:32:24
Nie dałam tylko mleka kondensowane go, bo zapomniałam
-
Gość: Greta, *.dynamic.chello.pl
2018/05/14 19:53:51
Powiedz jak to zrolowałaś, że wyszły takie rowki
Pozdrawiam
-
2018/05/15 20:35:03

Tak jak widać na zdjęciu, ułożyłam wałki ciasta w formie do pieczenia daleko od siebie a niasto zrolowałąm w wałki coś podobnie jak się roluje ciasto w wałak na kopytka. Robisz mały gruby wałek, kładzisz na nim dłonie i rolujesz w górę i w dół przekładajac dłonie na najgrubsze iejsce na wałku ciasta. Wałek powinien być prawie tak długi jak szerokość formy do pieczenia.
Ciasto potem jeszcze rośnie i po wyrośnięciu wałki ciasta maja ledwo się dotykać lub nawet prawie wcale nie dotykać bo w trakcie pieczenie ciasto wciąż jeszcze urośnie. Wtedy powstają takie rowki.
Jeśli wałki ciasta połyżysz za blisko siebie po wyrośnięciu zlepią się w jedną masę jak bochenek chleba. Pozdrawiam i życzę udanych bułeczek z rowkami
-
Gość: Greta, *.dynamic.chello.pl
2018/05/17 22:10:32
Wiem gdzie popełniłam błąd, źle zrobiłam starter
Nie podgrzałam go :)

Dziś zrobiłam ponownie, wyszły pyszne


Pozdrawiam
-
2018/05/18 00:07:42
Noooo to gratuluję, cieszę się że ci w końcu wyszły :)
-
Gość: Anka, *.dip0.t-ipconnect.de
2018/06/29 10:15:12
Temperatura tyczy sie termoobiegu czy pieczenie gora-dol?
-
2018/06/29 20:58:45
Temperatura dotyczy piekarnika z termoobiegiem,
-
Gość: Wiola, *.polineo.pl
2018/09/11 23:42:40
Może jest, za późną godzina ale nie bardzo wiem co to jest ten starter jak się go robi to są wszystkie mokre składniki połączone??
-
2018/09/13 08:47:17
W opisie "Wykonanie" w punkcie 1 - jest odnośnik na stronę gdzie wyjaśniam jak zrobić "starter".
Najedź myszką na ten odnośnik "tutaj zobaczysz jak zrobić starter" (te słowa są w fioletowym lub zielonym kolorze) i kliknij. Przeniesiesz się na inną stronę z opisem wykonania "startera".
Żeby wrócić znów na stronę przepisu maślanych bułeczek będziesz musiała cofnąć się kliknięciem na poprzednią stronę. Pozdrawiam i jakby co to pytaj.
-
Gość: , *.polineo.pl
2018/11/08 20:35:47
Mam inne pytanie zrobiłam starter i chciałam je dzisiaj zrobi i moje pytanie jest takie czy można je czymś nadziac czy lepsze są same bez nadzienia?
-
Gość: Wioleta, *.polineo.pl
2018/11/08 21:08:48
Mam pytanie dziś zaczęłam robić ten przepis zrobiłam starter i jak połączyłam składniki to nie umiałam zagnieść ciasta było bardzo zbite twarde dolalam więcej śmietanki ale dlaczego nie wyszło mi puszyste tylko takie zbite??
-
2018/11/09 22:04:44
Można je oczywiście czymś nadziać, np. masą twarogową lub masą makową ewentualnie prawdziwymi gęstymi powidłami. Prawdziwymi mam na myśli prawdziwe odparowane owoce. Dżem choć na zimno jest gęsty to pod wpływem temperatury zamieni się w płynny lepik i bułki mogą zamienić się w zakalce. Chyba, ze jest to dżem jak powidła. Powodzenia
-
2018/11/09 22:07:38
Ciasto wyszło ci zbite bo najprawdopodobniej źle odmierzyłaś mąkę dałaś za dużo jej dałaś. Nie widzę innego powodu. Starter nie może być bardzo gorący. Próbowałaś jeszcze raz?
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych