Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Mleczne puchowe bułki-metoda japońska

Mleczne bułki-metoda japońska

Jakim sposobem tak pózno odkryłam tą metodę przygotowywania ciasta...sama nie wiem.Bułki Mleczne bułki-metoda japońskaczy chlebek jest bajecznie puszysty,nie przesuszony i długo zachowuje świeżość.

Pomimo,że bułki w czasie pieczenia wyrastają tak mocno,że ciasto jakby się zlepia,to po upieczeniu zgrabnie można oddzielać porcje.Świetna zabawa a jak to elegancko wygląda.

SKŁADNIKI:

375 wysoko glutenowej mąki (chlebowej)

7 g drożdży instant

4 łyżki mleka w proszku

2 łyżki mleka skondensowanego

75 g cukru

2-3 jajka (tylko żółtka)

80 ml śmietany kremówki

75 g "startera"- (1 część mąki na 5 części wody)

40 g miękkiego masła (lub więcej jeśli lubimy bardziej maślane)

1/2 łyżeczki soli

syrop:1 łyżka cukru+1 łyżka wody

extra:żółtko do posmarowania

 

WYKONANIE:

1-Najpierw musimy zrobić "starter".W tym przepisie na japoński chleb widać jakie to proste.

2-wymieszac ze sobą suche składniki:mąka,drożdże,mleko w proszku,cukier i sól.

3-Oddzielnie wymieszać pozostałe mokre składniki z wyjątkiem masła.Dodac trzeba oddzielnie przygotowany 75 g "startera".

4-Teraz mikserem wymieszać razem wszystkie mokre i wszystkie suche składniki a kiedy wszystko jest już dobrze połączone dopiero dodać masło.Ciasto wyrabiać (ręcznie można oczywiście też) do czasu aż ciasto stanie się elastyczne i ciągnące.To zajmie nam trochę czasu(ok.15-20 min.)

5-Ciasto umieścić w misce,przykryć folią plastikową i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 min. do godziny aż podwoi objętość.Najlepsza tmp. do wyrastania ciasta to ok.28*C.

6-Po tym czasie ciasto podzielić na tyle kulej ile chcemy zrobić bułek (to zależy również od wielkości formy).Ułożyć na czystej deseczce i przykryć ponownie folią.Odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.

7-Po 15 min. każda kulkę rozrolować w podłużny pas.Zawinąć następnie jeden dłuższy brzeg do środka dociskając jakby chcąc go przykleić,a następnie drugi brzeg.Wyciągnąć rolki do długości formy do pieczenia i układać oczywiście w odstępach (bo wyrosną) na blaszce łączeniem ciasta dodołu.

Mleczne bułki-metoda japońska

8-Teraz czas na drugie wyrastanie.Tym razem najlepsza tmp. do tego to 38*C.Tak pozostawić pod folią na ok.25-30 min.

9-Kiedy ciasto już wyrosło wo wysokości brytfanki posmarować je roztrzepanym żółtkiem.

Mleczne bułki-metoda japońska

10-Nagrzać piekarnik do tmp.180*C.Piec 25 do 30 min. do uzyskania ładnego brązowo-złotego koloru.Wyjąć po tym czasie z piekarnika,wyjąć z formy i wystudzić zupełnie na kratce by nie zaparzyło się od spodu.

11-Na koniec z wody i cukru zagotować syrop którym posmarować powierzchnię bułek.

Mleczne bułki-metoda japońska

wtorek, 05 czerwca 2012, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/10/22 21:33:11
mmmm...coś takiego za mną chodzi :)
-
Gość: lila, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/14 12:50:46
szukałam takiego przepisu bardzo długo i w końcu, dzięki Tobie mam!!! Rewelacja- upiekłam i udało mi się zjeść jeden kawałęk resztę pochłonęły moje dzieci...
-
2012/12/15 14:13:54
;)))) Strasznie się cieszę.:)))Pozdrawiam dzieciaczki i ciebie
-
Gość: Greta, *.dynamic.chello.pl
2018/05/12 23:22:00
Nie wiem dlaczego, ale mnie wyszły kruche, nie urosły. Co zrobiłam źle?
-
2018/05/13 00:28:24
Hmmm, nie urosły? A nie zapomniałaś o drożdżach?
Zastanawiające czemu ci się nie udały bo wychodzą zawsze.
Jakiej konsystencji było ciasto gdy je formowałaś? Powinno być mięciutkie i bardzo luźne.
Kleik nie powinien być baaardzo gorący, po prostu dobrze ciepły.
Poroponowałabym spróbować jeszcze raz. Pozdrawiam
-
Gość: Greta, *.tarnospin.com.pl
2018/05/14 14:30:58
Dodałam, ciasto miało konsystencję kruchego i nie wyrosło :)
-
Gość: Greta, *.tarnospin.com.pl
2018/05/14 14:32:24
Nie dałam tylko mleka kondensowane go, bo zapomniałam
-
Gość: Greta, *.dynamic.chello.pl
2018/05/14 19:53:51
Powiedz jak to zrolowałaś, że wyszły takie rowki
Pozdrawiam
-
2018/05/15 20:35:03

Tak jak widać na zdjęciu, ułożyłam wałki ciasta w formie do pieczenia daleko od siebie a niasto zrolowałąm w wałki coś podobnie jak się roluje ciasto w wałak na kopytka. Robisz mały gruby wałek, kładzisz na nim dłonie i rolujesz w górę i w dół przekładajac dłonie na najgrubsze iejsce na wałku ciasta. Wałek powinien być prawie tak długi jak szerokość formy do pieczenia.
Ciasto potem jeszcze rośnie i po wyrośnięciu wałki ciasta maja ledwo się dotykać lub nawet prawie wcale nie dotykać bo w trakcie pieczenie ciasto wciąż jeszcze urośnie. Wtedy powstają takie rowki.
Jeśli wałki ciasta połyżysz za blisko siebie po wyrośnięciu zlepią się w jedną masę jak bochenek chleba. Pozdrawiam i życzę udanych bułeczek z rowkami
-
Gość: Greta, *.dynamic.chello.pl
2018/05/17 22:10:32
Wiem gdzie popełniłam błąd, źle zrobiłam starter
Nie podgrzałam go :)

Dziś zrobiłam ponownie, wyszły pyszne


Pozdrawiam
-
2018/05/18 00:07:42
Noooo to gratuluję, cieszę się że ci w końcu wyszły :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych