Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Jadalne kwiaty-do sałatek,garniszu i przetworów

Stawiamy je często do obiadu na stole w wazonie, ale dlaczego nie podać ich na talerzu?Na świecie występuje przecież ponad 500 gatunków jadalnych kwiatów. W naszej kulturze nie jest to zbytnio praktykowane, natomiast w innych dodawanie kwiatów do potraw jest jak najbardziej naturalne.

Nasturcja-kwiat jadalnyNasturcjajadalne są kwiaty, długie młode pędy z pączkami kwiatów i młode listki- ziołowy, ostry smak porównywalny do rzeżuchy.

Aby nadać zupie w formie chłodnika, czy na ciepło elegancji i koloru nasturcja świetnie się sprawdzi- do letnich sałatek z egzotycznymi owocami, potrawy z ziemniaków i do min. serów żółtych.

Listki i kwiaty można podać w całości lub pocięte w paseczki.

BratkiBratki- jadalne całe kwiaty- lekko słodkawy smak, trójkolorowe- herbaciany smak- bardziej do nadania sałatkom koloru niż smaku i do dekoracji.

 

 

 

 

 

 

Fiołki

Fiołki-jadalne całe kwiaty

 

 

 

 

 

 

Lilia jednego dniaLilia jednego dnia (liliowiec)- jadalne całe kwiaty- smak subtelnie słodko-ostry, smakowo zastąpić może delikatny wiosenny szczypiorek, słodkość zależy od koloru, cudownie chrupiące jak sałata lodowa. Żółte odmiany są najsmaczniejsze-nadaja się do letnich sałatek, dekoracji ciast i tortów (moja czerwona odmiana kwietnie od czerwca i do lipca)Tylko Lilie jednego dnia są jadalne!!!!(hemerocallis), inne zawierają alkaloidy więc są trujące.

  Sałatka z arbuza z fetą i figami dekorowana lilją

 Owocowa przystawka z lilią do łososia i surimi


 

Lwie paszczeLwie paszcze- jadalne całe kwiaty- osobiście nie polecam bo są gorzkie...chyba,że tylko ja na takie trafiłam

 

 

 

 

 

RóżaRóże-płatki-przyjemnie słodkie

 

 

 

 

 

 

 

Ogórecznik lekarski

Ogórecznik lekarski- jadalne są piękne habrowe kwiaty (ale bez szypułek, które są absolutnie nie jadalne) i młode jeszcze nie owłosione listki. Ogórecznik ma bardzo delikatny ogórkowy smak i dlatego najlepiej stosować świeże dopiero co zerwane kwiaty- Ładnie wyglądają kwiaty (bez szypułek) zamrożone w kostkach lodu i dodane do dzbanka z napojem lub do koktajlu.

Kwiaty najlepiej podawać do zimnych dań jako ozdobę sałatek z owoców, ale też do lodów, deserów i tortów czy innych ciast.

Młode listki pokrojone w paseczki świetnie pasują do puddingów, twarożku, omletów i sałatek np. z pomidorem, ogórkiem, jajkiem.

NagietkiNagietki- jadalne płatki- ostry, pieprzowo-szafranowy smak- może dla koloru zastąpić szafran w potrawach z ryżu lub zupach z ryżem. Wyciąg z listków nadaje ładny kolor naleśnikom lub ciastu.

Doskonale nadaje się na słodkie przetwory typu kwiatowe dżemy (podobnie jak róże)

 

 

 

 

 

goździki

Goździki - jadalne płatki- pikantno-słodki smak- listki smakują najlepiej w sałatkach

 

 

 

 

begoniaBegonia- świeży, kwaskowy smak, może zastąpić szczaw czy kwaśność cytryny- do sałatek, idealne w parze z Niecierpkiem.

NiecierpekNiecierpek Waleriana- smak delikatnie rzodkiewkowy- do sałatek letnich, świetnie zastąpić mogą begonię, jeśli dla kogoś mają zbyt intensywny smak.

 

 

 

 

 

Czarny bezCzarny bezcałe kwiatostany- słodki smak (grona kwiatowe są zresztą białego koloru)- Grona kwiatowe maczane w cieście np. naleśnikowym lub tempurze i smażone w głębokim tłuszczu, są pyszną zakąska i dekoracją.

 

 

 

 

Bez LilakFioletowy bez (siringa vulgaris)kwiatki-cytrynowy smak- do wiosennych sałatek i dekoracji

 

 

 

 

 

 

StokrotkiStokrotki- cała roślina jest jadalna: od kwiatka do korzonka- delikatnie miętowy i smak gozdzików- bardziej dekoracyjna niż o walorach smakowych

 

 

 

 

rumianekRumianek- jadalne całe kwiatki- delikatnie jabłkowy smak- do wiosennych sałatek i dekoracji

 Kwiaty rzepaku-jadalne kwiatyRzepak- jadalne kwiatki wraz z pączkami i częścią młodej łodyżki oraz młode listki- lekko ostry przyjemny smak przypominający kombinację pomiędzy rukolą i młodym szczypiorkiem (listki nawet podobne są do rukoli, są mniej ostre ale smakują jak rukola)- do wiosenno-letnich sałatek warzywnych i chłodników jogurtowych oraz dodatek do zup

 

 

 

Kwiaty dyni i kabaczka-delikatny smak-idealne do faszerowania delikatnymi farszami i smażenia a także na zupy.

Kwiaty lawendy-(w sałatkach w kombinacji z innymi kwiatami i do posypywania lodów...,do marynat i potraw mięsnych)

Kwiaty mięty-(do truskawek,sałatek owocowych i letnich) ,kwiaty tymianku(słodkie w smaku do nabiału-twarogowych past,lodów,sera brie i do potraw pomidorowych),kwiaty kolendry-do potraw tajskich,sałatek z olejem i zup, lub kwiaty szczypiorku(jak młode szparagi),można frytować.

Mniszek lekarski (mlecz)-płatki młodych kwiatów i młode listki(starsze kwiaty są gorzkie)-płatki miodowy smak-płatki na dżemy i słodkie przetwory i do wiosennych sałątek wraz z listkami

→ Sałatka z arbuza z fetą i figami oraz jadalnymi kwiatami

Jasnota purpurowa lub biała-całe kwiaty-

Wrzos-kwiatki-

Bodziszek (Geranium)


Pokrzywa



SKŁADNIKI:

różne jadalne kwiaty:nasturcja,lilie jednodniowe,ogórecznik,lucerna,bratki,rzepak,chabry,fiołki

wtorek, 11 czerwca 2013, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/07/17 21:01:06
Dobrze się czegoś nowego dowiedzieć:). Właśnie takiej wiedzy mi brakowało. Nigdy jeszcze nie jadłam kwiatków, a byłam ich ciekawa.
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl