Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Klarowanie masła

Klarowanie masła

Z doświadczenia wiem,że jeśli chodzi o klarowanie masła to wielu osobom gdzieś coś dzwoni,ale nie do końca wiadomo w którym kościele.Jednym wydaje się,że klarowanie masła to podgrzanie masła do wysokiej tmp. i już.Innym,że coś tam trzeba z niego usunąć i łyzką usuwają piankę po szybkim podgrzaniu.

Klarowanie masła to oddzielenie od siebie zawartych w maśle tłuszczu i białka.Białko szybko się pali dlatego smażenie na maśle wywołuje kłęby dymu,przypala potrawy i psuje smak i kolor zabarwiając na czarno-brązowo.

Podstawowa zasada klarowania masła to wolne podgrzewanie w żeliwnym rondelku by zawarte w nim białko ścieło się i oddzieliło w formie piany i grudek.Białko przypala się mianowicie bardzo szybko,stąd trzeba zrobić to wolno aby pierwsze ścięte cząsteczki białka nie przypaliły się zanim cała masa cząsteczkowa białka będzie ścieta.

A na koniec tak rozdzielone masło trzeba jak najdokładniej przecedzić i najlepiej zrobić to przez gazę lub lnianą ściereczkę.Nawet najdrobniejsze sitko nie zatrzyma tych najdrobniejszych czasteczek białka i przy późniejszym smażeniu na naszym klarowanym masełku będzie ono wciąż kopciło i przypalało się z powodu tych malutkich czasteczek białka,które sitko nie zatrzymało.

Dobrze sklarowane masło znosi wysoką temperaturę bez problemów i nadaje się do smażenia jak na oleju czy oliwie.

Po zastygnięciu powinno mieć ładną jasną żóltą barwę.

 Klarowane masło

Ja z braku gazy do przecedzenia masła wykorzystałam lnianą torbę na zakupy(czystą),tnąc ją w kwadraty i zachowując pozostałe kawałki na inną okazję.

Tę torbę zresztą dostałam kiedyś za darmo przy okazji robienia zakupów w sklepie ze zdrową żywnością orientalną.

Zobacz przepis na mus z kurzych wątróbek z klarowanym masłem

niedziela, 29 września 2013, samira.nl

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: