Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Awokado-guacamole na tostach

giacamole awokado

Awokado-Guacamole na tostach

SKŁADNIKI NA 4 PRZYSTAWKI:

  • 1 duże zielone awokado (twarde)
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • sok z 1 limonki ewentualnie  2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (przecisnięty)
  • 1/2 czerwonej papryczki chili (bez pestek)
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • garstka listków rukoli ewentualnie posiekanej kolendry lub natki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Awokado ciemnieje po przekrojeniu dlatego awokodo najlepiej pokroić na samym końcu.
  2. Pomidor pokroić w kostkę odrzucajac środkową wodnistą część z pestkami.Najlepiej nadaje się więc do tego pomidor mięsny,ale nie może być go wiecej niż samego awokado.Wrzucić go do miski z posiekaną cebulą,posiekaną papryczką i rukolą
  3. W miseczce połączyć czosnek z sokiem z limonki,oliwą oraz octem balsamicznym.Ocet balsamiczny może byc też ciemny,ale zabarwi wtedy nieco guacamole na nieładny brązowawy kolor.Jeśli robimy to dla własnego spożycia jest to może mniej istotne.

awokado-guacamole

awokado-guacamole

  1. Awokado w końcu przeciąć wzdłuż na pół.Ostrym nożem wykonać w miąższu bez pestki nacięcia w kratkę i wydrążyć zawartość łyżką dodajac do miski z pomidorem.
  2. W pestkę w drugiej połówce wbić jednym ruchem ostrze noża.Nie trzeba robić tego z dużą siłą bo pestka nie jest zupełnie twarda.Przekręcić nóż lekko w jedną stronę i pestka "puści".Z miąższem postapić podobnie jak z poprzednią połówką.
  3. Kawałki awokado polać od razu sokiem z limonki z oliwą.Kwaśny sok limonki zapobiegnie ściemnieniu awokado.Doprawić sola i pieprzem.
  4. Wymieszać delikatnie,d i umieścić po kopczyku guacamole na tostach.

awokado-guacamole

Na tosty podpiekłam specjane pieczywo na bruschettę (extra duże kromku) i pokroiłam w mniejsze zgrabne trójkąciki

guacamole

poniedziałek, 07 października 2013, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/08 06:00:10
Muszę zrobić, bardzo lubię awokado. Fajne połączenie smaków. Ja to jedynie w pastach najczęściej je stosuję i raz kiedyś w sałatce :)

Przy okazji zapraszam na konkurs basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Konkurs-I-walek-silikonowy-czerwony-do-wygrania.html
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl