Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Gruszka w cieście i szynce parmeńskiej ze świeżym rozmarynem

gruszka w cieście i szynce parmeńskiej ze świezym rozmarynem

Gruszka w cieście z szybką i rozmarynem

Przede wszystkim to nie jest deser a wytrawna przystawka.

Gruszka w cieście kojarzy się najczęściej z czymś na słodko a ja wolę zdecydowanie kombinację delikatnie  słodkich i słonych smaków.I tak właśnie słoność szynki wyrafinowanie komponuje się z delikatną słodkością gruszki i ziołowym aromatem rozmarynu.

Tylko 3 składniki i smaki (nie licząc ciasta) i wydawałoby się,że to zbyt mało,zbyt proste a jednak depełniają się tak idealnie,że tworzą bogate doświadczenie smakowe.Kruche ciasto francuskie dość neutralne w smaku dopełnia ową kruchością wyjątkowość tej przystawki.

Zamiast mrożonego francuskiego ciasta kruchego,można pokusić się o wyprubowanie ciasta na białe pieczywo.

Dla kogoś kto będzie konsumował taką propozycję gruszki pierwszy raz to pierwsze wrażenie może być inne,dziwne,zastanawiające...ale na tyle intrygujące,że chce się spróbować następny kęs by nabrać pewności co pomyśleć,a potem nastepny i następny aż stwierdzamy,że to jest naprawdę wyrafinowane i smaczne.

Nie polecam gruszek konserwowych z puszki gdyż w trakcie pieczenia zrobią się jeszcze bardzej miękkie a poza tym nie można obu połówek złożyć i postawić w pionie.Chyba,że mamy gruszki konserwowe własnej roboty i są dość twarde.

gruszka w cieście i szynce parmeńskiej ze świezym rozmarynem

 SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 4 gruszki Conference świeże
  • 8 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej lub Coburg
  • 4 małe gałązki rozmarynu lub 2 duże
  • 8 plastrów ciasta ftancuskiego lub opakowanie mixa (gotowca) na biały chleb pszenny
  • 1 żółtko roztrzepane do posmarowania ciasta (opcjonalnie bo można posmarować reż mlekiem)
  • extra: zredukowany ocet balsamiczny z cacao jako garnisz i dodatek smakowy

gruszka w cieście i szynce parmeńskiej ze świezym rozmarynem

Wykonanie:

  1. Gruszki obrać,przeciąć wzdłuż na pół,wydrążyć gniazdka.
  2. Gałązki rozmarynu umyte i osuszone umieścić pomiędzy 2 połówki gruszek wysuwając ich koniec łodyżki tak by powstał ogonek gruszki.Jesli mamy duże (długie) gałązki-2 z nich przepołowić otrzymując 4 sztuki.
  3. Każdą złożoną gruszkę owinąć teraz w 2 plastry szynki parmeńskiej.
  4. Na koniec gruszki owinąć w ciasto francuskie.Z części ciasta wykroić ozdobne listki.Moje ciasto było w formie kwadratów więc pokroiłam kążdy w 3 pasy sklejając je ze sobą otrzymując długą wstęgę.Taką wstęgą najłatwiej owinąć jest gruszkę zgrabnie i ładnie.
  5. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem lub mlekiem ale nie trzeba tego robić koniecznie przy cieście francuskimJeśli stosujemy ciasto na chleb to i owszem,lepiej jest posmarować aby ciasto po upieczeniu błyszczało.
  6. Nagrzać piekarnik do tmp.200*C.
  7. Wstawić gruszki do nagrzanego piekarnika na blaszkę wyłozoną pergaminem i piec w 200*C przez ok.20-25 min. do czasu aż ciasto stanie się złocisto-brązowe.
  8. Wyjąć z piekarnika i podowac od razu na gorąco.
  9. Ja swoje gruszki podałam dla zaostrzenia smaku i kontrasu koloru na czymś równie wyrafinowanym:to smuga zredukowanego ciemnego octu balsamicznego z cacao.Przepis podam w przyszłości jeśli będą zainteresowani.Ma on również ten wyjątkowy ostro-kwaśno-słodkawy smak.Cała ja :)

gruszka w cieście i szynce parmeńskiej ze swieżym rozmarynem

środa, 16 października 2013, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl