Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Winegret z białą czekoladą

Winegret z białą czekoladą

Ten cudowny w smaku winegret na bazie białej czekolady nie jest wcale tylko i wyłącznie do słodkich potraw.Skomponowałam go specjalnie do przystawki-sałatki z wedzonego łososia na rukoli z jabłkiem,ogórkiem i orzeszkmi piniowymi.

Znakomicie pasować bedzie również do przystawek w parze z wysmażonym na chrupko bekonem lub szynką czy boczkiem.Zbalansuje ich słony smak.Pasuje też do wszelkich zielonych sałat zwłaszcza rukoli.

Podniesie również walory smakowe serów:kozich,owczych czy np.brie.Również w sałatkach z kwaskowymi owocami sprawdzi się w 100 %.

Sekretem tego winegretu jest zbalansowanie smaków:słodkiego,ostrego,kwaśnego i słonego.Rezultat-bajecznie cudowne doznanie smakowe gdzie każdy z tych smaków jest wyczuwalny,a jednak nie wiadomo dzieki jakim składnikom.Słodycz czekolady nie jest nachalna i zupełnie nie oczywista,że pochodzi z czekolady,ostrość chrzanu również łagodnieje i nabiera szlachetności,kwaśności octu nie zauważa się nawet a słony łosoś nie jest wcale słony.Natomiast ogórek ...jeszcze nigdy ogórek nie smakował mi aż tak bardzo.Przywodzi mi na myśl pikle z ogórków robione na sposób japoński.W zalewie z cukru i,octu ryżowego i gorczycy.Tak,to ten smak.

Czekoladę wybrałam z kawałeczkami suszonych truskawek,ale to może być również zwykła biała czekolada.Choć namawiam na zadanie sobie trudu by poszukać w sprzedarzy czekolady z kawałkami truskawek,które po przegryzieniu są nieco przyjemnie kwaskowe,a samemu winegretowi nadają winnej nuty.

winegret z białą czekoladą

SKŁADNIKI NA 4 PRZYSTAWKI:

  • 50 ml wody
  • 50 g białej czekolady
  • 2 płaskie łyżeczki chrzanu ew. wasabi
  • 20 ml naturalnego octu lub octu ryżowego
  • 60 ml świeżego oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Czekolade z wodą rozpuścić w rondelku
  2. Ocet połączyć w misce z chrzanem a następnie trzepiąc trzepaczką dodąć czekoladę.
  3. Teraz wciąrz trzepiąc wlewać porcjami i cienkim strumieniem olej.
  4. Doprawić solia i pieprzem do smaku.
  5. Winegret nie jest zbyt gęsty i taki właśnie ma być.Powinien spływać po sałatce a nie oblepiac ją.Jest gotowy do podania.
  6. Po schłodzeniu winegretu przez godzine czy dwie w lodówce nabierze nieco gęstości kiedy czekolada zastygnie.

winegret z białą czekoladą

środa, 02 października 2013, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych