Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Piankowe kąski z koziego sera w pistacjach-z nutą pomarańczy

 kąski z koziego sera w pistacjach-aromatyzowane pomarańczowo

Kąski z koziego sera w pistacjach-aromatyzowane pomarańczowo

Wyjątkowa przekąska na bisnesowe after-party lub domowy "szwedzki stół".Woda pomarańczowa jest tutaj niezastapiona i nadaje koziemu serkowy ten smak o którym goście bedą jeszcze długo wspominac.

Można zastapic ją miodem,ale to juz będzie inna bajka.Również smakowita ale ten wyjątkowy aromat pomarańczy może dać tylko destylowana woda pomarańczowa (40%).Nie zastapi jej ani sok ani ekstrakt.

Pistacje też ważne aby były dobrej jakości,duże i zielone.Nie jakieś brązowo-żólte wybraki-odrzuty zbyt mocno spieczone czy wysuszone.Zielone w środku,takie są prawdziwe orzechy pistacjowe.

SKŁADNIKI:5-6 porcji

  • 300 g śmietankowego sera koziego
  • 10 g żelatyny (5 płatków)
  • 40 ml gęstej śmietany 35% (ok.2½ łyżki)
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • otarta skórka z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżeczki destylowanej wody pomarańczowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 125 g uprażonych posiekanych dobrej jakości pistacji czyli zielonych-do obtaczania
  • tyle całych pistacji ile kostek serka

WYKONANIE:

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,odsączyć i odstawic.
  2. Zmiksować razem na gładka masę:serek,śmietanę,sok z cytryny,skórke z cytryny,oliwę,wodę pomarańczową.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. żelatynę roz[uścić w mikrofalówce dosłownie przez kilka sekund i płynna dodac do masy serkowej.Wymieszać.
  5. Płaska blaszkę o wymiarach ok.12x21 cm wyścielić folią,wyłożyc na nią masę serkową i rozsmarować ja równo wygładzając powierzchnię.
  6. Przykryć również folią i odstawic do lodówki na minimum 8 godzin do stężenia.
  7. Po tym czasie pokroić ją w kwadraty tak by powstały kostki.Każdy może zrobic to według uznania,jednak nie powinny być zbyt duże tak by można było kąsek na raz zmieścic w ustach.
  8. Posiekane orzechy pistacjowe umieścic w miseczce i obtaczać w nich kolejno każdą piankę.
  9. Układac je na platerze i na każdej umieścić jeden cały orzech.

Bron:Elle a table

niedziela, 17 listopada 2013, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych