Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Hummus dip-sos vegan

Dip/sos hummus do kąsków Falafel

Dip/sos hummus do kąsków Falafel

SKŁADNIKI:

  • puszka cieciorki konserwowej (może być z suszonej/namoczonej)
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahin (Tahini)
  • 3-4 łyżki jogurtu sojowego (ostatecznie gdy nie musi być vegan gęstego jogurtu greckiego od mućki)
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (z pierwszego) lub oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego w proszku
  • szczypta ostrej papryczki chili
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dip/sos hummus do kąsków Falafel

Wykonanie:

  1. Cała filozofia polega na zmieleniu w malakserze wszystkich składników z wyjątkiem oliwy (oleju na gładka masę).Oliwę wmieszać na samym końcu ręcznie.
  2. Powstanie gęsty sos/dip ale stanowczo bardziej płynny od samego Hummusu.
  3. Taki sos dla mnie jest nieodzowny do swego rodzaju wegetariańskich nuggetsów z soczewicy.Mowa o powszechnie znanej przystawce arabskiej Falafel.
  4. Krążki Falafela z sałatą,pomidorami i tak dalej...polane tym sosem i zawinięte w placki dürüm to wegetariańska opcja kebaba.

Aby dip nabrał rumieńca posypałam go kilkoma ziarnami granatu-super zdrowy owoc.

Dip/sos hummus do kąsków Falafel

niedziela, 12 stycznia 2014, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl