Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Hummus tradycyjny z cieciorki

Hummus tradycyjny z cieciorki

Hummus tradycyjny z cieciorki

Hummus-tradycyjna potrawa przystawka w krajach arabskich ale również znana w Turcji i krajach bałkańskich.Przygotowuje się ją z cieciorki (ciecierzycy) i czystej (niedoprawionej) pasty ze zmielonych "surowych" (nieprażonych) ziaren sezamowych,która nazywa się Tahin lub Tahini.I tylko jeden diabeł wie dlaczego w Polsce często nazywa się tę pastę Tahina.

Skąd w ogóle to a na końcu?Czy to znowu ta typowa polska skłonność do spolszczania i zniekształcania obcych nazw własnych?Nie lubię tego.Taka wymowa Tahina kojarzy mi się tylko źle bo od razu przychodzą mi na myśl same związki chemiczne oraz szkodliwe i trujące substancje:strychnina,cytozyna,kokaina,heroina itp

A Tahin natomiast to Tahin zależnie od kraju) a nie tahina !!!!!!

Istnieje za to i owszem Tahina spectabilis.I to jest drzewo.Lepiej nawet.To jest palma :)

Pastę Hummus do stołu podaję się w towarzystwie wegetariańskich,chrupiących krążków z soczewicy-Falafel

A tutaj ciekawy sprawa do poczytania na temat Hummusu

SKŁADNIKI:

  • 400 g cieciorki konserwowej z puszki lub dla cierpliwych suszonej namoczonej w  wodzie na noc.
  • 2 łyżki pasty z sezamu Tahin (Tahini)
  • 4 łyżki świeżego soku z cytryny lub 5-6b ze świeżej limonki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine o zielonkawym kolorze ewentualnie oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego (to nie jest kminek)
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • szczypta ostrej czerwonej gładko zmielonej papryki np.cayenne (może być pasta sambal)
  • 1 i ¼ łyżeczki sody oczyszczonej (tylko gdy zamiast cieciorki konserwowej stosujemy suszoną)

extra:

  • 2-3 łyżki oliwy extra vergine do polania
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • otarta (wcześniej sparzona) skórka z limonki (opcjonalnie)
  • czerwona papryka do posypania

Hummus tradycyjny z cieciorki

Wykonanie:

  1. Jeśli chcemy wykorzystać suszoną cieciorkę trzeba ją dokładnie kila razy wypłukać w zimnej wodzie a następnie zalać w misce czystą zimną wodą,dodać łyżkę sody i soli i odstawić na noc (12-24 godziny) do namoczenia.Dzięki sodzie będzie szybciej miękła w czasie gotowania.
  2. Następnego dnia odlać wodę z cieciorki,wypłukać i zalać świeżą czystą wodą (tym razem bez soli) z dodatkiem pozostałej ¼ łyżeczki sody.Postawić na ogniu,doprowadzić prawie do zagotowania,wtedy zmniejszyć ogień do minimum i gotować dalej pod przykryciem do miękkości.Potrwa to ok.45 minut.
  3. Po tym czasie znów mienić wodę na czystą i gotować podobnie przez następne ok.45 minut do czasu gdy cieciorka jest już miękka.
  4. Po ugotowaniu odcedzić ale nie wylewać wody z gotowania.Przyda się do ewentualnego rozcieńczania przygotowywanej masy lub zwyczajnie na zupę.To bogactwo minerałów i witamin.
  5. Odcedzoną cieciorkę obrać z łatwo odchodzących po ugotowaniu skórek
  6. Jeśli masz cieciorkę z puszki to wystarczy ja tylko opłukać w zimnej wodzie i odcedzić (naprawdę zaoszczędza czasu,ale mimo to konserwowa to nie to samo co własnoręcznie ugotowana sucha cieciorka).
  7. W końcu wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy zemleć na naprawdę gładka masę w mikserze a lepiej w malakserze.
  8. Kilka całych kulek cieciorki odłożyć w całości do dekoracji
  9. Oliwę wmieszać ręcznie na końcu.
  10. Przełożyć pastę hummus na talerzyk lub salaterkę,w środku zrobić łyżką dołek tworząc dookoła wianuszek.
  11. Po środku w ułożyć garstkę cieciorki w całości a całość zalać oliwą i sokiem z limonki lub cytryny.Posypać brzegi papryką w proszku i posypać wiórkami z otartej limonki.
  12. Podawać z arabskim cieniutkim chlebem (hobez) lub z innym płaskim.Dobrze nadawać się będą chlebki pita do shoarmy podpieczone na grillu na chrupko lub ewentualnie bagietka przecięta i podpieczona.
  13. Kawałki chleba maczamy w oliwie nalanej w środek pasty i nabieramy hummus z talerza...i od razu do dziobka :)

Przechowywać w lodówce do 3 dni.

Z Hummusu robi się również sos czy dip do pysznej przekąski arabskiej  z soczewicy-Falafel.Mieszkając w Syrii uwielbiałam te chrupiące krążki maczając je w tym  pysznym sosie.Zresztą ten dip służył również jako sos do zawiniętych z pomidorami i sałatą i cebulką krążków Falafel w placki.Taka wegetariańska wersja kebaba.Pyszności

Hummus tradycyjny z cieciorki

Aby zrobić taki dip z pasty Hummus dodałam tym razem dla rozcieńczenia konsystencji zwyczajnie kilka łyżek dobrego gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego.To ważne aby był taki właśnie bo nie jest on aż tak kwaskowy jak nasze rodzime jogurty.Jest zdrowszy i mniej tłusty od gęstej śmietany.I ta jego gęstość,mogę jeść taki naturalny bez dodatków łyżkami:)

Doprawić dodatkowo solą do smaku w razie potrzeby.

Dip/sos hummus do kąsków Falafel

poniedziałek, 06 stycznia 2014, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Gary, *.adsl.inetia.pl
2014/02/02 21:56:48
Pracowałem w kuchni arabskiej w Warszawie, to ni był kebeb lecz normalna restauracja na jaką przystało. Hummus robiliśmy trochę inaczej, najpierw moczyliśmy 5 kg suchej cieciorki na noc i dodawaliśmy 2 łyżki stołowe sody. Wtedy cieciorka gotowała się 2 godziny. Po ugotowaniu odsączaliśmy na sicie i jak się wystudziła to mieliliśmy w młynku 2x. Na 2 kg zmielonej ciecierzycy dawaliśmy około 1 szklanki pasty Tahini doprawialiśmy do smaku solą i sokiem z cytryny. To były wszystkie składniki. Właściciel restauracji Palestyńczyk twierdził że nigdy nie dodaje się czosnku.
-
2014/02/02 23:40:11
Mieszkając w Syrii czyli tej części Bliskiego Wschodu skąd najbardziej jest prawdopodobne jest,że hummus pochodzi czyli np.Syria,Libia,Izrael (bo ile państw arabskich i muzułmańskich na Bliskim Wschodzie tyle pretensji,że pochodzi od nich właśnie) jadłam hummus w nie jednym domu arabskim przygotowywanym przez nie jedną arabską gospodynię i był z czosnkiem właśnie.Nie wiem więc skąd twój szef polskiej arabskiej restauracji,który domyślam się,że przyjechał kiedyś do Polski jako nastoletni młodzieniaszek w ramach wymiany studenckiej studiować medycynę (bo Palestyńczycy wyjeżdżający do Polski zawsze szli na medycynę) taką wiedzę kulinarną posiada i kiedy ją zdobył?W krajach muzułmańskich tam u nich zwykli mężczyźni absolutnie nie gotują i bez potrzeby do kuchni nie wchodzą.Nie wiem skąd on ma wiedze kulinarną.Może jego mama nie dodawała czosnku.Ile państw i nacji muzułmańskich tyle odmian jednej i tej samej potrawy.A to że moda na arabskie restauracje w Polsce jest to fakt i jak szef arab to i dobrze wygląda.Zresztą gdzie niby indziej mógłby zarobić na życie?W polskim szpitalu?Jako kto?
Dodam tylko ,że jeśli w Polsce chcieli by zrobić oryginalną kuchnię arabską ceny za potrawy musiałyby być kosmiczne.U nich wszelkie przyprawy są tanie jak barszcz a do Polski sprowadzane (te oryginalne bo Kamis tego nie zastąpi) kosztują duuuuużo więcej.Więc jak to się ma do rzeczywistości.Są potrawy do których dodaje się nawet mieszankę kilkunastu przypraw.
Pozdrawiam i polecam ciekawy artykuł z błędem w nazwie niestety (bo hummus a nie humus) www.jewish.org.pl/index.php/wiadomopci-mainmenu-57/2957-humus-i-konflikt-bliskowschodni.html

-
2015/05/25 09:35:45
Nigdy nie rozumiałem fenomentu konieczności dodawania sody do hummusu. Ja robię bez, oczywiście z suchych nasion. Namaczam je na całą noc, rano dolewam i gotuję w świeżej wodzie 2 godziny. Po zmiksowaniu w blenderze kielichowym jest kremowy i puszysty.
Po co ta soda w przepisie?
-
2015/05/25 18:03:49
Nie jest konieczne dodawanie sody.Skraca ona tylko nieco czas gotowania się suchych strączkowych produktów i to jest jedyny powód.Można ją bez problemu pominąć i będzie nawet lepiej bez sody bo faktem jest,że po jej dodaniu traci się część witamin i skłądników mineralnych.To tylko kwestia wyboru i chęci przyspieszenia czasu gotowania z braku czasu.Pozdrawiam
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl