Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś z patelni - Jak usmażyć soczystego łososia

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkami

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkami

Łosoś to moja najbardziej ulubiona ryba. Oczywiście obok dziewiczego śledziaspecjalności HolendrówProponowana mieszanka przypraw to moja sugestia, bo taką właśnie również najbardziej lubię do łososia z patelni. Nie chcę by inny smak przytłoczył wyrafinowany smak tej przepysznej ryby.

Od lat jako ambitny kok i świadoma tego co jem i podaję najbliższym , nie zniżam się do poziomu torebkowych przypraw i sosów typu "pomysł na..." czy zupek. Smakuje może i ok ale to przecież wszystko sztuczne. Sztuczny chemiczny smak, aromat i kolor. Nie wspominając o utwardzonych tłuszczach, zagęstnikach i konserwantach. Zawsze kupuję każdą przyprawę i zioła oddzielnie (100% danej przyprawy w przyprawie, czyste nasiona w całości lub sproszkowane i sama łącze w mieszanki. Wyjątkiem są sprawdzone mieszanki typu Garam massala albi curry czy inne wschodnie zestawy. 

Jednak jeśli ktoś tak woli może użyć gotowej mieszanki przypraw do ryby. To nie ważne w tej chwili, bo chodzi o to jak usmażyć łososia by był soczysty.

Wiele razy próbowałam zamówić soczystego łososia z patelni w niejednej restauracji, ale zawsze dostawałam nazbyt wysmażonego, nazbyt suchego i przez to nie smacznego niestety. Za każdym razem porażka.  Ryba bywała tak wysmażona,że białko w mięsie i delikatnym tłuszczu kompletnie było ścięte, przez co mięso stawało się zupełnie białe i wiórowate. I nie raz prosiłam specjalnie o niewysmażonego. Niestety na darmo. A łosoś powinien pozostać jeszcze różowo-łososiowy w środku. Wciąż soczysty i błyszczący własnym tłuszczykiem pełnym cudownie zdrowych omega 3. Taki łosoś to bajka. Wtedy nie potrzeba mi dużo więcej do szczęścia.

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki dodają do smaku łososia czegoś takiego melodyjnego. Trudno to ocenić słowami.

Oczywiście uważam, że łososia powinno smażyć się ze skórą i tak podawać, a wcale nie trzeba jej potem jeść, jeśli ktoś nie lubi. Skóra położona na gorący tłuszcz izoluje delikatne mięso łososia i nie pozwala wytopić się temu wszystkiemu co w łososiu najcenniejsze. Nie pozwala też nadmiernemu wysuszeniu mięsa. No i nigdy nie kupuję mrożonego łososia. Samo mrożenie już go bardzo wysusza i wpływa na smak. Żadna inna ryba chyba nie traci tak dużo na tym, jak łosoś. Ja osobiście od razu wyczuję czy łosoś był naprawdę świeży czy wcześniej mrożony.

Smażymy zawsze na dobrze gorącym tłuszczu najpierw skórą do dołu. Z tej strony powinien smażyć się 2/3 całkowitego czasu. A na drugą stronę przewracamy aby już tylko dosmażyć i nadać kolor. Zaraz po zdjęciu z patelni ryba może być jeszcze w samym środku dość różowa i wydawać się niedosmażona. I tu kryje się sekret soczystości. Po zdjęciu ryby z patelni białko w mięsie wciąż ścina się (dochodzi) i po chwili środek mięsa rozjaśni się sam z siebie. Błędem jest trzymanie łososia na patelni aż do momentu kiedy jest całkowicie dosmażony. Zanim dociera na stół jest już przesmażony. Przez to zawsze dostaję zupełnie białego łososia. A przecież łosoś to tak delikatna mięso, które je się również zupełnie na surowo .Pewnie nie każdemu za pierwszym razem uda się wyczuć moment kiedy filet trzeba przewrócić dokładnie a kiedy zdjąć na talerz, ale spróbuj, posmakuj, przekonaj się i stań się koneserem łososia z patelni.

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkamiŁosoś z patelni z suszonymi śliwkami

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkami

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkami

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok.500 g świeżego (nie odmrażanego) łososia ze skórą w 2 równych kawałkach (na zdjęciu jest 1 kawałek ok.250 g)

mieszanka przyprawa:

  • 1/3 łyżeczki soli cytrynowej (przepis jak ją zrobić samemu poniżej)
  • 1/3 łyżeczki suszonego koperku
  • 40 g  glukozy (substytut cukru)
  • 1/2 łyżeczki (4 g) suszonej cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki (2 g) świeżo zmielonego białego pieprzu (ewent czarnego)
  • 1/2 łyżeczki (2 g) musztardy w proszku (absolutnie nie płynnej ze słoika)
  • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

extra:

  • ok 10-12 suszonych średnich śliwek (najlepiej kalifornijskich)-wtedy nieco mniej,ale to jak kto lubi
  • łyżka oleju rzepakowego do smażenia

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkami

Wykonanie:

  1. Pozbawić skórę łososia z łusek,opłukać i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Odłożyć by dalej obsychał.
  2. Wszystkie grubsze składniki przypraw drobno zemleć, a następnie połączyć wszystkie razem w jedną mieszankę.
  3. Śliwki pokroić w kawałki.
  4. Łososia oprószyć dokładnie mieszanką przypraw.
  5. Na teflonowej patelni dobrze rozgrzać łyżkę oleju. Jeśli nie dbasz o linię może zastosować nieco więcej niż 1 łyżkę.
  6. Na gorący olej położyć łososia skórą do dołu i smażyć na dużym ogniu ok.2,5-3 minuty. To zależy od grubości fileta.
  7. Rybę przewrócić na drugą stronę i smażyć ok. 1 minuty. Zmniejszyć ogień.
  8. Dorzucić śliwki i jeszcze dosmażać rybę o.30 sekund.
  9. Zdjąć rybę na talerz i rozsypać śliwki dookoła

Sól cytrynowa:

  • 3 cytryny
  • 1/2 kg soli morskiej gruboziarnistej

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 140*C
  2. Cytryny sparzyć wrzątkiem i umyć
  3. Zetrzeć skórkę bez białego miąższu i wymieszać z solą
  4. Rozsypać na blaszce wysypanej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika
  5. Obsuszać ok.10-15 min
  6. Wystudzić i przesypać do szczelnych słoiczków.Lepiej nie stosować plastikowych pojemników.

Łosoś z patelni z suszonymi śliwkami

Witamina D - gdzie jest jej najwięcej?

 

Węgorz świeży 1200 IU/100 g
Śledź w oleju 808 IU/100 g
Gotowany/pieczony łosoś 540 IU/100 g
Śledź marynowany 480 IU/100 g
Ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 IU/100 g
Kaszki mleczno-ryżowe, mleczno-zbożowe 160-480 IU, tj. ok. 64-80/100 ml
Gotowana/pieczona makrela 152 IU/100 g
Mleko modyfikowane > 1 r.ż. 70-80 IU/100 ml
Żółtko jajka 54 IU/żółtko
Mleko następne 40-80 IU/100 ml
Dorsz świeży 40 IU/100 g
Ser żółty 7,6-28 IU/100 g
Mleko krowie 4-1,2 IU/100 ml



niedziela, 19 stycznia 2014, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Benny, *.play-internet.pl
2016/12/24 15:38:16
A jakiego łososia preferujesz, polecasz?
-
2016/12/24 20:02:57
Pytanie jakiego łososia preferuję odnosi się do gatunku łososia czy potrawy z łososia?
Zakładając, że chodzi o potrawę preferuję łososia najprościej jak to możliwe, czyli z patelni jak w powyższym przepisie, jedynie doprawiony solą i pieprzem. Smażony tak by był soczysty i wciąż szklisty w środku. Do tego jakiś wyrazisty sos śmietanowy np. z zielonym pieprzem, mmmm pycha, lub śmietanowy z carry ewentualnie grzybowy.
-
Gość: pit2103, *.wtvk.pl
2017/05/09 01:02:34
jest dobrze ze skórką ;)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl