Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Szybki awaryjny chleb kempingowy z patelni lub grilla

Szybki chleb kempingowy z patelni

Szybki chleb kempingowy z patelni

Jest sytuacja podbramkowa:skończył się pieczywo z zapasów a potrzebny już na teraz ...a do sklepu za daleko lub za późno by lecieć gdziekolwiek lub najzwyczajniej brak jest chęci.Albo lepiej jeszcze:wczesny poranek i nie ma absolutnie motywacji by zrywać się rano bo przecież wczorajszy wieczór się miło przedłużył.Wtedy jest alternatywa:szybki chleb z patelni.Co prawda to nie będzie wyrośnięty pękaty bochenek,ale może zastąpić awaryjnie potrzebę zjedzenia sobie kanapki lub jako dodatek do jajecznicy a nawet zupy z puszki.

Tak szczerze mówiąc nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach nawet patelnia jest zbędna bo kiedyś przed laty zamiast patelni wpadłam na pomysł by wykorzystać pokrywkę od garnka w którym pykała fasolka z puszki.Umieściłam pokrywę w ognisku i tak powstał owy awaryjny chlebek.Jakiż on był wtedy pyszny :)

Możemy do ciasta (jeśli mamy dostęp) dodać zdrowe ziarna i pestki czy orzechy.Jeśli nie mamy żadnych to też żaden problem.

Jest cienki i po rozkrojeniu możemy potraktować go jak chlebek pita.

Szybki chleb kempingowy z patelni

SKŁADNIKI:

  • 5 kopiastych łyżek mąki pszennej,chlebowej -jakiejkolwiek
  • 1-2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka otrąb
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki pestek słonecznika
  • 200 ml kefiru,maślanki lub płynnego jogurtu
  • 1 jako roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę oleju do smarowania
  • opcjonalnie-1-2 łyżki mieszanki suszonych ziół

Wykonanie:

chleb kempingowy awaryjny z patelni

  1. Wymieszać suche składniki: mąkę, płatki, otręby, proszek do pieczenia oraz sodę oraz sól
  2. Dodać do suchych składników kefir lub maślankę i wymieszać dokładnie łyżką.
  3. Dodać teraz ziarna czyli słonecznik i siemię,wymieszać i odstawić na 10-15 minut. W zasadzie możemy dodać co tylko lubimy np. pestki dyni, orzechy lub suszone a nawet świeże zioła.
  4. Rozgrzać patelnię na ogniu (może być żeliwny nie wysoki garnek lub cokolwiek np. pokrywka lub metalowy szpadel (byleby nie aluminiowy) posmarowaną olejem. Teflonowa patelnia nada w domowych warunkach. Cokolwiek mamy. Campingowe warunki mogą być ekstremalne.
  5. Ciasto po wymieszaniu nie będzie ścisłe a wręcz trudno będzie wziąć je do rąk. Aby sobie to ułatwić obtoczyć obficie ręce w mące i tak ująć ciasto obtaczając je mąką z rąk. Wykonać szybko jeden duży placek lub porcjami dwa mniejsze aby ciasto nie zdążyło przykleić się do dłoni.
  6. Ułożyć szybko placek na posmarowanej olejem patelni czy co tam mamy.
  7. Zmniejszyć ogień w kuchence gazowej do minimum lub ułożyć na ruszcie nad niezbyt intensywnym żarem i "piec" go tak wolno ok. 5 minut. Placek przewrócić i "piec" z drugiej strony następne ok.5 minut.
  8. Chleb zacznie pod wpływem ciepła powoli nieco wyrastać. 
  9. Awaryjny chleb gotowy.

Szybki chleb kempingowy z patelni

Szybki chleb kempingowy z patelni

Szybki chleb kempingowy z patelni

poniedziałek, 23 czerwca 2014, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl