Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka ziemniaczana w sosie musztardowym z pigwą i chrupkim boczkiem

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą

Sałatka jest dobrze zbalansowana smakowo.Sos łączy w sobie ostrość musztardy,orzeźwiającą kwaśność cytryny,słodycz dżemu z pigwy który zastosowałam zamiast miodu a wszystko połączone śmietaną i wzbogacone sezamową pastą Tahin.Kawałki pigwy można zastąpić innym owocem świeżym lub konserwowym.

Dodatek kawałków karmelizowanej pigwy doskonale łączy się ze słonawymi kawałkami chrupkiego boczku i uzupełnia neutralne w smaku przecież ziemniaczki.Ślinka leci :)

Ziemniaki na sałatkę

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 15-20 małych młodych ziemniaczków (lub nieco mniej dużych)
  • 200-250 g boczku pokrojonego w słupki do wytopienia
  • 3-4 łyżki kawałków kandyzowanej pigwy z dżemu
  • kawałek zielonego szczypiorku do dekoracji

sos:

  • 2 łyżki łagodnej gładkiej musztardy
  • 1 łyżka oliwy najlepiej cytrynowej
  • 1 łyżka octu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki soli i czarny pieprz

i dodatkowo:

  • 2 łyżki crème fraiche lub gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej Tahin (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki klarownego dżemu z pigwy (w zastępstwie miodu)
  • 2 łyżki soku cytryny
  • szczypta pieprzu i soli do smaku
  • szczypta kurkumy dla koloru (opcjonalnie)

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą i boczkiem

Wykonanie:

  1. Ziemniaczki opłukać i wrzucić nieobrane na osolony wrzątek.Ugotować do miękkości ale uważać by nie gotować zbyt długo ich bo będą się rozpadać przy krojeniu.
  2. Po ugotowaniu odcedzić,przestudzić i obrać ze skórki.Jeśli ziemniaczki są super młode można zostawić w skórce.Ja wolałam obrać.
  3. Pokroić je w połówki lub nawet w 3-ki czy ćwiartki jeśli są za duże.
  4. Wymieszać 1 łyżeczkę musztardy z octem,oliwą,szczyptą soli i pieprzu.W powstałej emulsji obtoczyć delikatnie kawałki jeszcze ciepłych ziemniaczków.Odstawić.
  5. Z pozostałych składników:musztardy,crèmu fraiche,Tahin'u,dżemu z pigwy,soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku zrobić sos wszystko razem dokładnie miksując ręcznie np.widelcem.Dodać można szczyptę kurkumy dla ładniejszego koloru.
  6. Kawałki boczku wytopić na patelni na wolnym ogniu i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  7. Ziemniaki podzielić na porcje.Na ziemniakach rozdzielić też słodkie kawałki karmelizowanej pigwy z dżemu
  8. Szczypiorek pokroić ostrym nożem na długie cienkie piórka,ułożyć je dekoracyjnie na ziemniaczkach.Dla koloru dodałam też kilka listków brukselki.
  9. Sałatkę polać dekoracyjnie sosem i posypać chrupkim boczkiem

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą i boczkiem

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym z pigwą i boczkiem

środa, 24 września 2014, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych