Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Ośmiornica w czosnku- jak prawidłowo przygotować ośmiornicę

Ośmiornica w oliwie aromatyzowanej czosnkiem

Ośmiornica w oliwie aromatyzowanej czosnkiem

Mięso ośmiornicy określane jest przez smakoszy jako jedno z najbardziej delikatnych mięs jakie można skosztować. Oczywiście trzeba być smakoszem takich delikatesów z morza. Zaraz po ugotowaniu, na ciepło wręcz rozpływa się w ustach. Podobną fakturę mięsa mają na przykład prawidłowo przygotowane małże św. Jakuba (przegrzebki). Na zimno mięso ośmiornicy nieznacznie traci na maślanej delikatności, bo zawarty w nim kolagen zastyga, jednak wciąż jest przepyszne.

W krajach takich jak Włochy, Portugalia, Hiszpania czy w końcu Grecja, czyli tam gdzie jada się ją praktycznie na co dzień, nie przygotowuje się ośmiornicy jako dania głównego, lecz podaje się jako przystawkę lub przekąskę. Grecy w ogóle do jedzenia podchodzą z namaszczeniem i nie spożywają go, a biesiadują przy nim zajadając się w wolnym tempie dziesiątkami przeróżnych małych przekąsek zwanych mezze, którymi zastawia się stół.

Ze wszystkich głowonogów najchętniej zajadamy się trzema z nich, a ośmiornica zajmuje pierwsze miejsce. Na drugim jest mątwa inaczej nazywana sepią, a na trzecim miejscu jest kałamarnica czy też inaczej nazywany kalmarem. Wszystkie trzy smakują pysznie na ciepło z grilla, czy z patelni lub na zimno zamarynowane w aromatycznej oliwie z przyprawami lub jako carpaccio. Z kalmarów najbardziej znane są chyba kruche krążki w panierce smażone na głębokim tłuszczu.

Ośmiornica więc...czy łatwo ją czy nie łatwo przygotować? Szczerze mówiąc to nie jest aż tak skomplikowane jak się wydaje. Prawda jest taka, że stosując się do kilku prostych i właściwych wskazówek bardzo łatwo ośmiornicę przygotować na miękko i delektować się jej delikatnym mięsem. Które wskazówki jednak są właściwe? Poczytaj dalej a wszystkiego się dowiesz.

oczyszczanie ośmiornicy:

> mrożona osmiornica jest w Polsce praktycznie najłatwiej do kupienia. I bardzo dobrze bo w takiej formie jest już wypatroszona i oczyszczona. Trzeba tylko usunąć część pomiędzy workiem a mackami, gdzie znajdują miejsce po oczach. Mrożenie nie ma negatywnego wpływu na jakość mięsa. Wręcz przeciwnie, dzięki niemu tkanka mięsa "kruszeje". Mrożona ośmiornica jest ok.

> świeża z morza (wcześniej nie mrożona) wymaga więcej uwagi: sprawdzić trzeba otwory macek czy nie znajdują się w nich kamyki lub inne resztki z dna morza, które ośmiornica zassała, usunąć trzeba układ pokarmowy i gębowy oraz całą głowę z oczami. Trzeba też taką świeżą sztukę obtłuc o coś twardego. Oczyszczoną można na tym etapie zamrozić co sprawi, że mięso "skruszeje", o czym wspomniałam wcześniej. Oczywiście w Grecji na przykład, nikt nie czeka, nie mrozi i przygotowuje się je na bieżąco czyli świeże. Po obtłuczeniu wywiesza się oczyszczone tuszki ośmiornic po prostu na sznurkach czy drążkach i obsusza długo na słońcu co spowoduje odparowanie z nich nadmiaru wody. Bo jak każde żywe stworzenie i ośmiornica składa się z wody i to dość dużej ilości. Obsuszanie jest po to aby po wrzuceniu na grilla nie gotowały się w sobie, lecz piekły.

Rozmrożona ośmiornica puści nadmiar swoich płynów w trakcie gotowania do garnka.

jak prawidłowo przygotować osmiornicę

Ośmiornica w oliwie aromatyzowanej czosnkiem

Poniżej świeża ośmiornicą którą kupiłam już oczyszczoną na targu rybnym. Usunąć trzeba ten mały odcinek pomiędzy workiem a ciałem z mackami i aparat gębowy, który znajduje się w samym środku rozety. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarnym podwójnym "zębem". Coś na podobieństwo ptasiego dziobka.

ośmiornica -oczyszczanie

ośmiornica -oczyszczanie

Ośmiornica w oliwie aromatyzowanej czosnkiem

Jest kilka technik na "skruszanie" mięsa ośmiornicy:

obtłuczanie osmiornicy o skałę → obtłuczanie ośmiornicy ma sens kiedy mamy świeżo złowioną  ośmiornicę (prosto z morza) lub nigdy wcześniej nie mrożoną. Mrożonej nie trzeba. Obtłuczamy ja kilka krotnie np. wałkiem lub uderzaniem nią samą o blat stołu, lub jak robią rybacy w Grecji czy Hiszpanii, "na gorąco" po połowach o skałę nabrzeżną czy inny skalny murek. Ma to jednak sens jak wspomniałam, gdy ośmiornica jest świeża. Jeśli wcześniej była mrożona nie trzeba tego zupełnie robić. Samo mrożenie "rozerwie" już siatkę włókien i skruszy je. Po obtłuczeniu ośmiornica jest gotowa do gotowania.

zamrażanie w lodówce - jeśli kupiłeś/aś nie zamrożoną wcześniej ośmiornicę na targu, zamroź ją na kilka godzin przed obróbką zamiast "obtłuczania". Wcześniej sprawdź czy jest dobrze oczyszczona i dokładnie ją opłukaj. Mrożenie nie ma wpływu na jakość i smak. Ważne natomiast aby rozmrażać ośmiornicę po woli. Nigdy w mikrofalówce czy gorącej wodzie!

Jest kilka sposobów/technik przygotowywania ośmiornicy:

Wszystkie moje przepisy z ośmiornicy znajdziesz na tej stronie

ośmiornicajak przygotować osmiornicę

jak przygotować osmiornicę

zanurzanie we wrzątku - Gdy ośmiornica jest już odmrożona, przed gotowaniem właściwym trzeba zanurzyć kilka razy w gotującej się wodzie by zwinęły się jej macki. To jest hartowanie mięsa w wysokiej tmp. aby nie doszło do całkowitego skurczu mięśni. Chwytając oczyszczoną już i dokładnie wypłukaną tuszkę zanurzać kilkakrotnie końcówki macek w gotującej się wodzie. Za każdym razem coraz głębiej. A dokładnie: zanurzać w gotującej się wodzie a po ok. 3-5 sekundach i ponownie wyciągnąć. Po kolejnych kilku sekundach ośmiornicę ponownie zanurzyć nieco głębiej w gotującej się wodzie i po 3-5 sek. znów wyciągnąć. Powtarzamy tak 4 razy aż w końcu zanurzamy ośmiornicę całkowicie we wrzątku i na średnim ogniu gotujemy do miękkości ok.45 minut do 1 godziny. Zależy to od wagi ośmiornicy. Można przyjąć,że na 1 kg gotujemy 1/2 godziny.

 nie kroić surowej na kawałki jeśli nie ma takiej potrzebyOśmiornicy jeszcze surowej nie powinno kroić na mniejsze kawałki do gotowania czy duszenia. Jest to nie wskazane. Dopuszczalne jest odcięcie po jednej lub dwie macki (na porcje) od całej tuszki gdy ośmiornica jest wyjątkowo duża. Małe do ok. kilograma pozostawić w całości. Macki ośmiornicy zawierają w sobie dużo soków własnych zawierających bardzo dużo smaku. W trakcie gotowania czy duszenia ośmiornica i tak puści dużo soku sama z siebie a wcześniejsze pokrojenie jej na małe kawałki spowoduje, że całkowicie wyciekłaby z nich soczystość i smak. Najlepiej kroić ośmiornicę na porcje już po ugotowaniu i przestygnięciu, choć i wtedy zauważysz wyciekający z niej sok. By z podawanej na gorąco nic nie uronić najlepiej podać ośmiornicę na półmisku w dużych kawałkach i kroić na mniejsze kęsy więc na własnym talerzu.

Zamawiając ośmiornicę z grilla np. w Grecji dostaniesz porcję składającą się z 2 macek. Nawet tam nie jest to tanie danie. Już niestety nie. Będąc w tym roku w Grecki zależnie od restauracji cena wahała się od 10 do 12,50 euro za porcję czyli parę macek.

Ośmiornica po ugotowaniu traci ok. 1/3 swojej objętości. Można powiedzieć,że 1 kg- ową surową ośmiornicę po ugotowaniu można potraktować jako jedną dużą porcję (lub 2 małe).

Młode małe ośmiorniczki można wrzucić od razu na grill.W kilka chwil będą mięciutkie.Trzeba je oczywiście przed tym nasmarować oliwą z przyprawami.

Ważna uwaga przed grillowaniem: czas grillowania nie jest zależny od wagi macek ośmiornicy a ich grubości w najgrubszej części.

→ wywar: wodę po gotowaniu ośmiornicy szkoda wylewać i można jej część wykorzystać do sosu lub innej potrawy. Znajduje się w niej dużo smaku z soków,które puściła ośmiornica. Jeśli gotowała się w małej ilości wody wykorzystujemy na sos cały wywar z gotowania. Jest bardziej esencjonalny i aromatyczny.

Ośmiornica zawiera dużo kolagenu więc wywar po wystygnięciu nabierze galaretkowej tekstury. Podobnie dzieje się na przykład ze skrzydełkami kurczaka z których najlepiej zrobić wywar na galaretkę. Dlatego też mięso ośmiornicy na gorąco jest dużo bardziej miękkie i "pulchne". Po zastygnięciu nabiera elastyczności. To wykorzystuje się przy robieniu carpaccio z ośmiornicy. Ja osobiście uwielbiam taką elastyczną teksturę ośmiornicy. Często robię marynowaną ośmiornicę w oliwie ouzo z czosnkiem i przyprawami. W handlu jest dość droga, a zamarynowana w oliwie do słoja może postać dość długo....zresztą i tak długo nie stoi :)

To jest to co Grecy mają wspólnego z polską naturą. Lubią biesiadować przy alkoholu. Jednak jako przekąskę zajadają najprzeróżniejsze przekąski Mezze, które marynowane są w oliwie: feta, oliwki, warzywa, ośmiornica, skorupiaki. Nawet dobry domowy chleb drożdżowy maczany w oliwie z ziołami jest taką przekąską mezze. Nie śledzik w occie, nie rolmops czy galaretka z octem, ale dużo,dużo oliwy...tej dobrej tłoczonej na zimno oczywiście.

Pieczoną ośmiornicę najczęściej w Grecji podaje się na słynnym greckim puree. To Beszamelowe puree z grillowanego bakłażanana

Ośmiornica w oliwie aromatyzowanej czosnkiem

SKŁADNIKI na ośmiornicę w czosnku:

  • 1 ośmiornica (ok.1,8 - 2 kg)

na wywar do ugotowania ośmiornicy:

  • 1 cebula pokrojona w ćwiartki
  • 2 marchewki
  • 50 ml octu
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskie
  • 15 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 1 łyżka gruboziarnistej najlepiej morskiej soli

oliwa aromatyzowana:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • gałązka świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Ośmiornica w oliwie aromatyzowanej czosnkiem

Wykonanie:

  1. Oczyszczoną ośmiornicę ugotować w dużym garnku i dużej ilości wody ze wszystkimi składnikami na wywar. Gotować według powyższych wskazówek 45 min. do 1 godziny do czasu aż ośmiornica w najgrubszej części macek jest miękka.
  2. Ugotowaną ośmiornicę przed pokrojeniem wystudzić.
  3. Zimną ośmiornicę pokroić w kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać na średnim ogniu 1-2 łyżki oliwy, wrzucić gałązkę tymianku i zeszklić czosnek pokrojony w plasterki. Nie może się przypalić ani zbytnio zbrązowieć.
  5. Kawałki ośmiornicy wrzucić na gorąca oliwę, podgrzać i mieszając pokryć oliwą.
  6. Resztę składników wymieszać razem widelcem na jednolitą emulsję w kubku. Czosnek powinien być zmiażdżony i drobno posiekany.
  7. Podgrzaną ośmiornicę wyłożyć na półmisek i polać zimna oliwą z czosnkiem i cytryną.
  8. Podawać na ciepło i zimno jako zakąskę czy przystawkę.
  9. Ja podłam jako danie obiadowe z plasterkami podsmażanych na tej samej oliwie ziemniaków i kostki selera.

 Inne moje przepisy na ośmiornicę:


> Duszona osmiornica z cebulą,czosnkiem i miodem duszona ośmiornica z cebulą i miodem

> Ośmiornica marynowana do słoja z ouzo i oliwą

>Ośmiornica w sałatce greckiej ośmiornica na w greckiej sałatce

 

>Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 

 

 

 

  >Ośmiornica z grilla klasyczna ośmiornica z grilla klasyczna

osmiornica pieczona w foliiOśmiornica pieczona w folii

Często zadawane jest mi pytanie czy oczyszczanie matwy (sepii) lub kałamarnicy jest podobne do oczyszczania ośmiornicy. Jedno jest ważne by świeże mątwy lub kałamarnice po oddzieleniu dużo mniejszych macek od worka dokładnie opłukać. Usuwamy też oczy znajdujące się pomiędzy mackami a workiem. W ich workach znajduje się dużo galaretowatego żelu, który należy wypłukać pod bieżącą wodą. Również cienką płaską część wyglądającą jak plastik trzeba wyłuskać z worka. Jeśli worki są wystarczająco duże najlepiej wywinąć je na drugą stronę i tak pozostawić. Czas smażenia mątwy zależnie od jej wielkości jest dużo krótszy niż ośmiornicy. Macki są gotowe dosłownie w kilka sekund, a worki zależnie czy są pokrojone w krążki czy nadziane  całości od kilku do 10-15 minut. Trzeba jednak znaleźć ten czas indywidualnie bo mątwa czy kalmar mogą być małe albo 2-3 razy większe.Więcej wskazówek →

Mątwa tryska tranem i czasem kupując świeże mątwy można trafić na jej resztki przy oczyszczaniu. To nic złego bo tran jest jadalny natomiast jeśli ubrudzimy sobie tranem ubranie raczej już nie da się tego sprać. Dlatego fartuszek lub ostrożność się przyda przy oczyszczaniu.

jak prawidłowo przygotować matwę (sepię)

 

 

 

niedziela, 16 listopada 2014, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: karia, 62.244.130.*
2015/05/18 16:45:11
Bardzo dziękuję. Pierwszy raz przygotowywałam ośmiornicę.
Wyszła przepyszna. Dzięki instruktażowi, krok po kroku, wynik imponujący.
-
2015/05/18 21:36:23
Nawet nie wiesz jak miło mi to przeczytać,że moja pomoc była ci tak przydatna.To utwierdza mnie w przekonaniu,że czas poświęcany na prowadzenie bloga ma sens.Gratuluję i polecam inne przepisy.Pozdrawiam
-
Gość: Piotr, 78.11.204.*
2015/05/21 20:38:01
Mam dwa pytania: czy głowę się je? oraz czy jest jakiś sposób na pozbycie się z niej śluzu, który pomimo ugotowania znajduje się na niej i jest dość obrzydliwy?
-
Gość: , 78.11.204.*
2015/05/21 20:43:16
Czy głowę się je? Jak się pozbyć śluzu który pomimo ugotowania jej jest na ośmiornicy?
-
2015/05/21 21:05:22
Czy nazywając głową masz na myśli worek?Jeśli tak to i owszem je się.Natomiast oczy i aparat gębowy który u ośmiornicy znajduje sie pomiędzy mackami a workiem usuwa się.Widać to na zdjęciu.
Jeśli kupiłeś mrożoną ośmiornicę jest ona juz praktycznie wyczyszczona i trzeba tylko odzielić worek od macek usuwając część jak widac na zdjęciu i opłukać pod bierzącą wodą.Nie mam pojęcia skąd u ciebie śluz.Czy twoja ośmiornica była prosto z morza czy mrożona?
-
Gość: oj, *.adsl.net.t-com.hr
2015/06/03 17:27:43
po gotowaniu zawsze jest śluz pod skórą
-
2015/06/03 19:04:04
Ośmiornicę przygotowuję regularnie tak więc do gościa pod pseudonimem oj: nie będę publikować twoich agresywnych komentarzy.Na ośmiornicy nie ma śluzu więc nie wiem dlaczego ty masz ten problem.Śluz natomiast jest na wszystkim co jest nie świeże.
-
Gość: marek, *.star.net.pl
2015/06/24 20:44:12
Dzisiaj spróbowałem przyrządzić ośmiornicę wg. powyższego przepisu i powiem szczerze -duma mnie rozpiera :-) Wyszła bardzo smaczna kolacja. Dziękuję za prosty , a jednocześnie umożliwiający podanie smacznej potrawy najbliższym. Pozdrawiam
-
2015/06/25 00:24:20
Ja jestem natomiast dumna,że moje wskazówki okazują się tak pomocne.Pozdrawiam
-
Gość: Ans, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/07/04 14:29:39
dzieki za fajny przepis i praktyczne wskazówki. Pozdrawiam
-
2015/07/04 20:02:25
Ja również pozdrawiam :)
-
Gość: , *.adsl.net.t-com.hr
2015/07/17 23:41:25
Witam

Przedwczoraj kupiona w "Ribarnicy" na Chorwacji, zmrożona jeden dzień.
Pierwszy etap wg przepisu , drug część- wywar po gotowaniu użyty do zrobinia sosu pomidorowego z dodatkiem wina peljesac. Do tego lokalna oliwa i liście laurowe zrywane prosto z drzewa Efekt wyborny.
-
2015/07/18 09:31:45
Ośmiornica zawsze pyszna :) Według krótkiego opisu jaki podajesz (w sosie pomidorowym) to zupełnie przypomina wyborny sos grecki Kokkinisto do osmiornicy.Palce lizać.Tutaj pełny przepis samiraka.blox.pl/2015/06/Osmiornica-w-greckim-sosie-Kokkinisto-na-kremie-z.html. Pozdrawiam
-
Gość: Prawda, *.229.149.194.optikomp.pl
2015/07/26 22:16:51
Dziękuję za przepis i przystępny a zarazem wyczerpujący wszystkie wątki schemat przygotowania :) Kolacja wyszła super !
ps. Mąż gotował ! :) Pozdrawiam!
-
2015/07/26 23:10:27
Pozdrawiam i ciesze się,że ośmiornica się udałam.Uznanie dla męża.
-
2015/09/01 18:40:01
Jutro zaczynam przygodę z ośmiornicą-mam nadzieję,że stosując się do zaleceń, będę z siebie dumna :) to ma być niespodzianka na kolację we dwoje z okazji 32 rocznicy ślubu :) mąż tradycjonalista, ale otwarty na nowe smaki . Efekt w czwartek
-
2015/09/01 19:02:10
Do gra.jur - trzymam kciuki i tylko ciekawi mnie z którego z przepisów skorzystasz. Coś mi podpowiada, że będzie to ośmiornica w czosnku z patelni. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie Ci pomogę.
Jeden raz zrobisz ośmiornicę poprawnie a zobaczysz, że możesz zostać specem w jej przygotowywaniu.
Chętnie dowiem się jak ci wyszła, jakie sprawiła zaskoczenie i jak mężowi smakowała. Może prześlesz jakieś fotki ? Pozdrawiam
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2015/09/05 14:46:04
Szanowna Pani. Odważyłem się na zrobienie w domu ośmiornicy według Pani przepisu. Do tej pory jadałem ją wyłącznie w restauracjach w Grecji i Portugalii.
Muszę przyznać, że smak przeszedł najśmielsze oczekiwania. Serdecznie dziękuję za pomoc. Było naprawdę dobre. Pozdrawiam serdecznie. WJM
-
2015/09/05 15:38:13
Jestem dumna i polecam inne przepisy z ośmiornicą. Pozdrawiam :)
-
2015/09/06 15:24:57
To była rewelacja! Nowe smaki już na stałe zagościły na naszym stole. Na pewno będzie powtórka :) Dzięki za bardzo dokładny instruktaż, nie mogło się nie udać! A zdjęcia są na FB z innymi komentarzami. Pozdrawiam :)
-
2015/09/06 18:03:56
Bardzo się cieszę, że ośmiornica okazała się sukcesem. Pozwolę sobie polecić Ci beszamelowy krem z pieczonego bakłażana, na którym najczęściej w Grecji podaje się ośmiornicę samiraka.blox.pl/2015/07/Beszamelowe-puree-z-baklazana-z-Grecji.html. palce lizać Jestem pewna, że polubisz jeśli wypróbujesz. Pozdrawiam
-
Gość: kriss1444, *.adsl.inetia.pl
2015/09/27 10:33:13
Samira...gorąco pozdrawiam.Jestem miłośnikiem owoców morza.Ośmiornic w szczególności.Właśnie mam w zapasie taką 3 kilową w zapasie.Zainspirowałem się "Tą" marynowaną z uzo.Tylko jak wygląda to w połączeniu ze smakiem anyżu?Blog bajka.Informacje ścisłe i przystępne.Wypełniasz misję poprawy kultury kulinarnej jak i jak i sensownych(smacznych) odkryć turystyczno kulinarnych.Taki mały apel ....na wyjazdach tylko ewentualnie śniadania......reszta szalona przygoda....'''.Jeszcze tu wrócę....'''' he he
-
2015/09/28 12:12:59
Anyżkowy smak ouzo nie ma wpływu na smak. Jest on dopełnieniem zalewy, więc nie ma go aż tak dużo. Pozdrawiam i cieszę się, że będziesz częściej odwiedzał mojego bloga.
-
2015/10/14 21:53:22
poprawiam murek, dziękuję, moja skucha :)
-
Gość: Roman z Kołobrzegu, *.dsl.dyn.forthnet.gr
2015/10/16 10:26:16
Pozdrowienia z malutkiego portu Maroneia-Sapon w Tracji ,wczoraj złowiłem pierwszą ośmiornicę ,siła przyssania do skały mocno mnie zaskoczyła,ale wytargałem,a dzięki podpowiedziom z bloga ,wypatroszyłem i zmiękczyłem zdobycz,teraz biorę się za pichcenie wedle przepisu -Ośmiornica w czosnku
dzięki ,jest tu wiele przydatnych informacji
z poszanowaniem Roman z Kołobrzegu
-
2015/10/16 10:53:35
Do Romana z Kołobrzegu- Jak ja Ci zazdroszczę, że sam złowiłeś ośmiornicę. Przygotowałam już dziesiątki potraw z ośmiornicy, ale osobicie złowić lub choćby być na łodzi rybackiej i uczestniczyć w połowach.., na to bym chętnie się pisała. Naprawdę Ci zazdroszczę. Pozdrawiam i życzę powodzenia w przygotowaniau ośmiornicy. Chętnie dowiem się jak ci wyszło i zobaczę rezultat. Zapraszam na stronę mojego bloga na Facebooku - www.facebook.com/Sztuka-gotowania-wg-Samiry-863767710338044/
-
Gość: Malinka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/11/07 16:11:55
Witam mam w planach zrobić ośmiornicę. Mam zamrozoną i tu pytanie czy przed gotowaniem powinnam ja rozmrozić?
-
2015/11/07 18:52:29
Witam serdecznie. Tak, powinna pani ją przed gotowaniem rozmrozić wyjmując dzień wcześniej z zamrażalnika i umieszczając w lodówce lub poza lodówką (nie wydziela zapachu jak ryby), by się rozmroziła wolno, w tmp. pokojowej. Inaczej gdyby wrzuciłaby ją pani zamrożoną do wrzątku, zniszczyłoby to jej delikatne mięso, włókna przez nagłą różnice temperatury skurczyłyby się, przez co mięso stałoby się gumowe.
Inaczej jest jeśli stosuje się tzw. wolnowar, w którym gotuje się mięso czy ośmiornicę własnie przez kilka długich godzin w bardzo niskiej temperaturze. Pozdrawiam
Sądzę jednak,że będzie pani gotować ośmiornicę tradycyjnie, we wrzątku, więc powtórzę, musi pani ośmiornicę przed gotowaniem rozmrozić.
-
Gość: Psotnica, *.telpol.net.pl
2016/01/31 19:32:12
Witam serdecznie :)
Dzisiaj w mojej kuchni swoją premierę miała ośmiornica w roli głównej. Dzięki Pani instrukcjom i przepisie na wywar wyszła przepysznie. Co prawda przyrządziłam ją później smażoną na chrupko z ostrą papryczką, ale sedno tkwi jednak w prawidłowym przygotowaniu. Tak dokładnego opisu nigdzie indziej nie znalazłam. Następnym razem będę ją robić według Pani przepisu z sosem w czosnku. Dziękuję za fajny blog kulinarny :)
-
2016/01/31 19:46:19
Do psotnica, bardzo się cieszę za każdym razem gdy ktoś docenia moje rady, bo chciałabym aby Polacy zaczęli jeść inaczej i aby od pierwszego razu zabrali się do tego właściwie, by się nie zniechęcić niepowodzeniem. Pozdrawiam :)
-
Gość: treed, *.centertel.pl
2016/03/25 14:53:47
Kilka razy podchodziłem do zrobienia ośmiornicy. We Włoszech zawsze szukam by się najeść :). Koleżanka mieszkająca we Włoszech, kilka razy mi tłumaczyła, ale jakos niechętnie chciałem się z tym bawić, zwłaszcza walić tym o blat stołu lub pałką. Nie dopowiedziała mi, ze mrożonej nie trzeba "pałować", bo Oni tylko świeże.
Trzy razy czytałem ten przepis (z czosnkiem z patelni) i ZROBIŁEM DOKŁADNIE TAK JAK NAPISANO. Trochę mnie dziwił ten śluż po ugotowaniu, jak się ostudziła, to też nie było wiele lepiej. Co tam! dziarsko pokroiłem - na patelnię i jazda. później zielone listki sałaty, dużo cytryny i bułeczka. Mniam.
No, może nie tak jak we Włoszech, ale JESTEŚ WIELKA a ja teraz TEŻ JESTEM WIELKI!
Dziekuję.
-
Gość: treed, *.centertel.pl
2016/03/25 15:05:26
Jeszcze raz... poczytałem wyżej o śluzie.... hm może ja to źle interpretuję, ale razem z tym co ja nazywam "śluzem" schodzi farba (kolor naturalny na ośmiornicy). Odpowiada Pani komuś wyżej, ze może nie jest świeże - trudno powiedzieć - moje kupione zamrożone w sieci "B-ka". Mnie specjalnie to coś (śluz?) nie przeraża - nie było jakichś zapachowych "nieświeżości" - co tam ! smaczne było i żyjemy. Do Włoch mi sie chce !!!!
-
2016/03/25 15:44:36
Ten jakoby "śluz" po wystudzeniu ośmiornicy to nie śluz, tylko żel czyli zawarty w niej kolagen . To samo dzieje się po ugotowaniu udek kurczaka lub skrzydełek w małej ilości wody. Powstaje galaretka. Owy kolagen jest na ciepło lekko lepki, a po wystudzeniu zastyga. Dzięki niemu z ośmiornicy przygotowuje się carpaccio z ośmiornicy. Gorące kawałki ubija się w tubie, a po zastygnięciu kolagenu który ja sklei w całość, można ja kroić w cieniutki plasterki.
Odpisując jednemu z czytelników na temat śluzu w świeżej sztuce, obawiam się, że pomylił on ośmiornicę z sepią. Zresztą mrożona ośmiornica czy sepia jest już dokładnie oczyszczona. Kupując świeżą, trzeba worek samemu wypłukać z owego "śluzu" znajdującego się w worku. Pozdrawiam.
-
Gość: Dorota, 46.228.226.*
2016/04/29 15:34:08
a czy z wywaru po gotowaniu można coś zrobić, nie będzie zbyt octowy? na razie ugotowałam i wrzuciłam na patelnie obtaczając w oliwie z czosnkiem, niestety nie przeczytałam wcześniej komentarzy i włożyłam zamrożoną do wody, zobaczymy jaka będzie. Czekam z obiadem na męża, więc mam w planie wrzucić ją na chwilę do piekarnika w tym cytrynowym sosiku i podam z pieczonymi ziemniaczkami. Jakaś propozycja surówki?
-
2016/04/29 16:12:13
Wywar z gotowania raczej na nic już się nie przyda z powodu octu.
O tym, że ośmiornica przed gotowaniem powinna być odmrożona !!!, pisze w samym artykule pod tytułem zresztą : "Jak prawidłowo przygotować osmiornicę" :))). Nie trzeba czytać komentarzy aby do wyczytać w przepisie. Cały wpis jest zbiorem wskazówek :))). Do tego są zdjęcia. Widać na nich, że ośmiornica mackami zwisa w dół...., więc nie może byc zamrożona :)))
Mam nadzieję....., że ośmiornica nie będzie gumowa lub rozgotowana z zewnątrz a gumowa w środku. Jeśli pomimo to będzie smakować, to prosze sobie wyobrazic jak smakowałaby gdyby była zrobiona jak należy. Pozdrawiam :)
-
Gość: Mauro, *.wtvk.pl
2016/07/10 18:12:02
Mam pytanie: zrobiłem ośmiornicę wg Pani przepisu. Wyszła znakomicie tzn mięso mięciutkie i delikatne. Po ugotowaniu wrzuciłem na patelnie i podsmażyłem z czosnkiem. posypałem do smażenia pieprzem tymiankiem i bazylią ale po wszystkim nie czułem przewodniego wyróżniającego się smaku. Czy miałaby Pani jakąś radę? Może nie dawać bazylii lub nie gotować z octem sam nie wiem. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za bardzo dobry przepis
-
2016/07/11 23:53:22
Witam, ocet zawsze dodaje się do wody w której gotuje się ośmiornica i tego proszę nie zmieniać. Pozwala on zachować barwę samej ośmiornicy. Jeśli chodzi o smak to dziwię się, że np. dodany tymianek nie wyróżniał się smakiem bo jest bardzo intensywny. Chyba, że dodał pan suszony tymianek, bo świeży ma o wiele więcej mocy. Bazylia zresztą też, choć nie należy jej smażyć bo ją straci. Najlepiej dodać ją wtedy do gotowej potrawy w formie pesto (tutaj link): samiraka.blox.pl/2015/08/Pesto-z-bazylii-do-makaronu.html. Nie mieszałabym jednak bazylii z tymiankiem razem. Czosnek jest również intensywny, dziwię się, że nie wyróżniał się smakiem. Może zastosował pan chiński czosnek. Proszę spróbować z rodzimym polskim, jednak czosnku nie należy przypalić bo stanie się gorzki. Dlatego często smaży się czosnek w łupinie. Wtedy jednak nie oddaje aż tyle aromatu do oleju. Warto też sięgnąć po aromatyzowane oleje np. cytrynowy lub tymiankowy lub czosnkowy z chili. Proszę pytać jeśli wciąż ma pan wątpliwości. Pozdrawiam.
-
Gość: Beti, *.szczecin.mm.pl
2016/08/06 17:35:38
Dzis pierwszy raz zrobilam osmiornice. Wyszla wspaniale! Taka jaka jadlam na Krecie Dzieki za dokladny opis i fotki, ktore pokazuja jak oczyscic osmiornice! Nie mialam pojecia jak to zrobic Przepis doskonaly! Dziekuje i serdecznie pozdrawiam Bede dalej korzystac
-
2016/08/06 18:37:23
Do Beti- zawsze jest mi miło otrzymywać komentarz pełen zadowolenia. Proszę delektować się ośmiornicą za każdym razem i polecać mojego bloga znajomym. Pozdrawiam
-
Gość: rita, *.e-wro.net.pl
2016/08/13 10:19:31
Witam Kochana... gratuluję...blog...super !!! dzisiaj po raz pierwszy chcę zrobić ośmiornicę...Tzn. dzisiaj ją wyjmę z zamrażalnika...i jutro - DZIEŃ PRÓBY ....!!! Pozdrawiam serdecznie...
-
2016/08/13 10:47:44
Do Rity, Dziękuję i jestem pewna, że jutro ośmiornica przypadnie Ci do gustu. Ciekawa jestem rezultatu więc może podeślesz zdjęcia Twojej potrawy z ośmiornicy na stronę mojego bloga na Facebooku www.facebook.com/Sztuka-gotowania-wg-Samiry-863767710338044/ . Pozdrawiam
-
Gość: rita, *.e-wro.net.pl
2016/08/15 18:22:19
Kochana ....dzisiaj zrobiona...i już jej nie ma...zrobiłam na próbę w czosnku i oliwie...WSPANIAŁA !!! Jedlismy juz na zimno...kremowa...mięciutka...z chili i czosnkiem...i bagietka...winko niestety...dzisiaj kupione w Żabce...bo wszystko na klucz...i tak jak myślałam...kto kupuje wino w Żabce???? Błąd... ...ale nie to najważniejsze....bałam się...bo pierwszy raz...ale INSTRUKCJA SUPER !!!Dzięki, dzięki. dzięki Jutro kupię większą..ta z dzisiaj miała 80 dkg, zrobię i wrzucę foto...pozdrawiam...buziaki...i jeszcze raz dziękuję za wspaniałe przepisy
-
2016/08/15 20:10:02
Rita, duma mnie rozpiera. Czekam na fotkę/i. Pozdrawiam :)
-
Gość: rozka, *.dynamic.mm.pl
2016/09/18 22:40:26
Witam :) Dziś pierwszy raz zrobiłam ośmiornicę wg Twojego przepisu! EXTRA!!! Mój chłopak oszalał, choć na początku nie chciał kupować twierdząc że nie lubi :))

Mam pytanie... Co mogę ugotować z wywaru? Myślę nad zupą. Czy zwykła zupa rybna z łososiem może być? :)
-
2016/09/19 08:20:06
Do rozka - Cieszę się bardzo, że polubiliście ośmiornicę a Twój chłopak przekonał się, że jest przepyszna, tylko trzeba umieć ją dobrze przygotować.
Z wywaru jaki pozostaje ze standardowego gotowania w dużej ilości wody (tak jak na grilla lub na podsmażanie na patelni), nie robi się zup niestety bo i kolor nie jest ciekawy i smak rozwodniony i dodatek octu nie pomaga. Można za to przygotować ośmiornicę trochę inaczej, dusząc ją w mniejszej ilości wody i w tym i to co ośmiornica sama "puści" jest idealną bazą na sos. Znajdziesz u mnie na blogu inne przepisy na ośmiornicę w sosach np. greckim z pomidorami ,mmmmm pycha.
W razie czego, pytaj śmiało, pomogę, podpowiem, doradzę . Pozdrawiam :)
-
Gość: Mat, *.centertel.pl
2016/09/29 22:32:00
Witam :)
Chciał bym przygotować ośmiornicę z grilla.
W związku z tym mam pytanie czy mogę ją ugotować dzień w wcześniej ?
A następnie zamarynować w oliwie cytrynowej z zieloną pietruszką i czosnkiem ?
Mięso niestarci swojej miękkości ?
Pozdrawiam!
-
2016/09/29 23:40:48
Witam. Ośmiornica zaraz po ugotowaniu, gdy jest jeszcze gorąca jest najdelikatniejsza i najbardziej mięciutka. Gdy mięso ośmiornicy stygnie, zachodzi proces zastygania w nim kolagenu i już nigdy potem mięso ośmiornicy nie będzie tak mięciutkie jak zaraz po ugotowaniu. Nawet ponowne poddanie go wysokiej tmp. nie odwróci już tego procesu. Mięso będzie wciąż miękkie, ale mięso nabierze innej faktury, stanie bardziej sprężyste tracąc delikatną miękkość. Taką ośmiornicę podaje się w aromatyzowanych oliwach lub jako carpaccio z ośmiornicy.
Czyli najdelikatniejsza z grilla będzie ośmiornica zaraz po ugotowaniu, osuszona i wciąż ciepła wrzucona na grilla. Nie trzeba wcale marynować ośmiornicy przed grillowaniem. Jeszcze ciepłą wystarczy natrzeć ją ciepłą oliwą z np. chili lub innymi ulubionymi dodatkami. Inna sprawa, że wielu smakoszy woli właśnie taką ośmiornicę o sprężystym mięsie. To kwestia gustu. Ja lubię obie wersje. Pozdrawiam
-
Gość: KoT74, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/04 16:26:23
Próbowałem zrobić według przepisu. Niestety wyszła mi gumiasta i twarda. Ośmiornica mrożona z B-ki (1 kg). Rozmrożona w lodówce. Gotowana 35 minut (jedyna różnica że do wody nie dodałem octu - nie doczytałem). Przed wrzuceniem do wody zanurzałem kilkakrotnie. Wizualnie wyszła mi dobrze, macki poskręcane itp ale struktura mięsa nie ta co powinna. Pomiędzy zagotowaniem a grillowaniem 1,5 godzina przerwy na ostygnięcie. Co zrobiłem nie tak? Proszę o radę abym mógł się poprawić następnym razem
-
2016/12/04 17:44:11
KoT74... jak widać po komentarzach innych czytelników ośmiornica wychodzi im idealnie. Dlaczego tobie się nie udała? Wszystko wskazuje na to, że nieco za krótko ją gotowałeś no i oczywiście zapomniałeś dodać octu. Ocet jest konieczny.
Tak ugotowaną ośmiornicę wrzuca się na grilla i krótko opieka nad mocnym żarem. Domyślam się, że nie rozpalałeś grilla w grudniu i ugotowaną i wystudzoną ośmiornicę wrzuciłeś na grilla w piekarniku. I to był błąd. Nie podaję podobnej praktyki w żadnym moim przepisie. Grillowanie w piekarniku niestety to zupełnie nie to samo co prawdziwe grillowanie nad żarem. No ale, jeśli już chcesz upiec ośmiornicę w piekarniku, nie wystudzaj jej wcześniej. Nie musisz jej nawet wcześniej gotować. Wśród moich przepisów jest też ośmiornica pieczona w folii: samiraka.blox.pl/2015/11/Osmiornica-pieczona-w-folii-aromatyczna-salatka.html. Jasny ocet balsamiczny możesz zastąpić jabłkowym lub winnym, ale balsamiczny jest najsmaczniejszy.
Jeśli masz jeszcze pytania, chętnie odpowiem, Pozdrawiam,
-
2016/12/04 17:52:18
KoT74- pieczenie w piekarniku by nadać np. mięsu efekt podpieczonej skórki ma sens gdy pieczesz coś tłustego. Ośmiornica nie ma tłuszczu i takie pieczenie ją tylko wysusza i psuje, przez co Twoja ośmiornica stała się właśnie gumowa i twardawa.
Grillowanie ośmiornicy na grillu nad żarem nadaje ośmiornicy podpieczenia i wędzonego aromatu od dymu no i nie wysuszy jej.
-
Gość: KoT74, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/12/05 14:19:50
Użyłem patelni grillowej a nie piekarnika reszta się niestety zgadza. Cóż spróbuje ponownie w sezonie. Dziękuję za odpowiedź
-
2016/12/05 20:17:53
Patelnia grillowa to też dobra ewentualność na podpieczenie ośmiornicy. Musisz ją jednak porządnie natłuścić do podgrillowania ośmiornicy i nie musisz jej wcześniej wystudzać.
Najlepiej jednak nadaje się do ośmiornicy grill ogrodowy na węgiel. Smak niepowtarzalny i pięknie spieczona ośmiornica
-
2016/12/19 11:15:06
Uratowałaś mi życie :) Koledzy z pracy poprosili o przygotowanie ośmiornicy, a ja nawet nigdy nie widziałam tego w sklepie. Dzięki tak dokładnemu opisowi podołałam zadaniu, a koledzy zajadali się pyszną ośmiornicą :) Bardzo dziękuję :*
-
2016/12/19 13:24:35
do Angelika: :)))))) Zawsze gdy dostaję komentarze podobne do Twojego, duma rozpiera mnie dogłębnie, że znów moje rady stały się przydatne i zaczynamy jeść zdrowiej i oryginalniej, nie tylko schabowe :) Pozdrawiam
-
Gość: Krzysztof, *.dynamic-zab-08.vectranet.pl
2017/05/06 01:08:55
Dziękuję bardzo za ten art. Dokładnie takiego wytłumaczenia krok po kroku z zdjęciami szukałem :) Pozdrawiam i smacznego!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl