Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z kremową miętową rikottą i kozim serkiem

pierogi z kremową Rikottą miętową

pierogi z kremową Rikottą miętową

Pierożki na stół wigilijny lub świąteczny w ogóle,które są pyszne tak samo na ciepło jak i na zimno.To jest o tyle wygodne,że nie trzeba zadawać sobie fatygi podgrzewania.

Pierożki zrobiłam w dwóch kolorach podane na czerwonych buraczkach z chrzanem i miodem.Można dodać też starte jabłko jak kto lubi.

SKŁADNIKI:

ciasto:

  • 250 g maki
  • 25 g płynnego masła
  • 125-150 ml gorącej wody
  • 1 żółtko
  • 1/2 roztrzepanego białka (więcej naprawę nie trzeba)
  • 1/4 łyżeczki soli

na farsz:

  • 160 g serka Ricotta
  • 120 g kremowego serka koziego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki siekanej świeżej miety
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku lub jasno zielonej części pora
  • sól i pieprz do smaku

na ćwikłę:

  • 2-3 starte na drobnej tarce ugotowane czerwone buraki (również do farbowania pierożków)
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

pierogi z kremową Rikottą miętową

  1. Ciasto wykonać według tego sprawdzonego przepisu
  2. Serek Ricotta i serek kozi połączyć z posiekaną drobno miętą i szczypiorkiem lub selerem.
  3. Doprawić szczyptą soli i pieprzu
  4. Farsz umieścić w torebce plastikowej z płaskimi rogami lub rękawie cukierniczym.
  5. Rozwałkować ciasto na podsypanej maka stolnicy ciut grubiej niż na kołduny lub pielmieni.
  6. Wykrawać szklanką okręgi i wyciskać farsz z torebki wcześniej odcinając lekko rożek.
  7. Lepić pierogi i wrzucać po kilka na wrzątek.
  8. Zamieszać delikatnie łyżką by sprawdzić czy pierogi nie przywarły do dna
  9. Gotować każdą porcję 2-2,5 minuty
  10. Wyławiać na cedzak i nie przelewać zimną wodą
  11. Aby zabarwić pierożki na czerwono połowę z nich wymieszać w misce ze startymi buraczkami.Dodać łyżkę wrzątku dla lepszego efektu.
  12. Po zabarwieniu pierożków wyjąć je a buraczki wymieszać z chrzanem i miodem.Doprawić szczypta soli i pieprzu.
  13. Pierożki podać na buraczkach wykorzystując listki miety do dekoracji.

Pierogi wigilijnePierogi na Wigilię

wtorek, 23 grudnia 2014, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl