Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Faszerowane jajka z ogórkiem,cytryną z chipsem Prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

W zasadzie zabierając się do tego jajka chciałam zrobić je klasycznie mając w zamyśle smak jajka po benedyktyńsku.

W trakcie rozmyśliłam się jednak bo mój wzrokł padł na świeżego ogórka i już wiedziałam,że chcę by to jajko miało odświeżający i lekki smak.A że świeży ogórek cudownie komponuje się smakowo z cytryną jako z ogórkiem się narodziło.

Celowo wykorzystałam tylko zieloną skórkę ogórka aby imitowała siekaną natkę lub szczypiorek a jednocześnie nie rozwodniła masy.

Oczywiście kremową teksturę faszerowanego jajka musiałam przełamać czymś chrupkim i do tego wykorzystałam lekko słonego chipsa z szynki i kruszonkę na palonym maśle z ciemnego chleba.Taką kruszonką mogłabym posypywać wszystko :)

Daj się zaskoczyć tym smakiem.

SKŁADNIKI na 12 faszerowanych połówek:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo (wielkość L)
  • 4-5 łyżek posiekanej zielonej skórki ze świeżego ogórka
  • 2-3 łyżki gęstego majonezu
  • 4 łyżeczki soku ze świeżej cytryny + otarta skórka
  • sól i pieprz do smaku

garnisz:

  • 2-3 kromki ciemnego chleba
  • 2 łyżki masła
  • 6 długich cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej (lub innej: Prosciutto,Pancetta,Serrano)
  • otarta lub cieniutko posiekana skórka z ogórka
  • czerwona papryka w proszku do posypania

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

jajka faszerowane z ogórkiem,chipsem z prosciutto i kruszonką z chleba

 Wykonanie:

  1. chipsy i kruszonka: na początek przygotować chipsy z szynki i kruszonkę z chleba.W tym celu cieniutkie plastry szynki ułożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i umieścić w nagrzanym piekarniku.Opiekać przez 20 minut w 160*C.Po tym czasie wyjąć i wystudzić.Po wyjęciu będzie jeszcze miekka ale w trakcie stygnięcia nabierze chrupkości.
  2. Chleb (bez skórki) pokruszyć drobno i najlepiej obsuszyć je odkryte wcześniej przez kilka godzin lub wstawić wraz z szynką do piekarnika.
  3. palone masło: na małej patelni lub rondelku rozgrzać masło,przechylić rondel nieco na bok by całość masła zebrała się w załamaniu i utrzepywać je do czasu aż stanie się jasno brązowe czyli tak zwane palone.Na masło wrzucić okruchy suchego chleba i podprażać je przez chwilę aż wchłoną masło.Wyłożyć kruszonkę do osączenia na papierowy ręcznik.
  4. jajka: ugotować na twardo.Po 1 minucie gotowania we wrzątku zamieszać by się odwróciły a żółtka ścięły się po środku.
  5. Po 16 minutach wyjąć jajka z gotującej się wody i zahartować je pod zimną bierzącą wodą.
  6. Zimne jajka obrać,przekroić na pół i usunąć delikatnie żółtka do miseczki.
  7. Skórkę ogórka pokroić w cieniutkie paseczki.Nie dodawać jasnego miąższu bo rozwodni masę jajeczną.
  8. Drobno posiekaną skórkę ogórka dodać do żółtek.Dodać też majonez,sok cytrynowy,skórkę cytrynową oraz sól i pieprz do smaku.Wymieszać.
  9. Masą napełniać połówki jajek,przybrać kawałkiem złamanego na skos chipsa z szynki,posypać kruszonką z chleba,skrawkami skórki z ogórka i cytryny oraz opruszć po szcypcie czerwonej papryki.

Wielkanocne Smaki - edycja V ALE JAJA!

niedziela, 15 marca 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/15 14:52:15
Ogórek i cytryna - intrygujące połączenie. Na pewni spróbuję go, gdy tylko skończy mi się moja ścisła dieta. Staram się bardzo zrzucić kilka kilogramów... I mogę jeść jedynie trzy jajka tygodniowo, a szynka niestety nie jest w moim jadłospisie. Ale po tym okresie diety mogę już trochę urozmaicić posiłki, więc wypróbuję cytrynkę i ogórek.
-
2015/03/15 15:44:07
Sama wciąż też jestem na diecie i znam ten ból :)Na temat odchudzania i żywienia mogłabym napisać nie jedną książkę.
Jaką dietę stosujesz bo sama często stosuję dietę na bazie jajek własnie.Efekt świetny.Jenak nie najtrudniejsze jest schudnąć lecz po schudnięciu utrzymac wagę!Jest tyle stereotypów którym ludzie się poddają i błędów których są nie świadomi a to prowadzi do efektu jo-jo.
Odnośnie mojego faszeowanego jajka: aromat ogórka z cytryną i żółtkami doprawione tylko solą i pieprzem zaskoczył mnie samą gdy stwierdziłam...kurcze ale to pyszne!Do tego chrupki słonawy chips z szynki (cieniutki jak bibułka) i szczypta kruszonki na palonym maśle.....pyszność :)Koniecznie wypróbuj.Chętnie dowiem się jak smakowało :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych