Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Małże "brzytwy" w czosnkowo-cytrynowo-bazyliowej oliwie i z chili

małże

małże brzytwy z oliwą z czosnkiem,bazylią i chili

W końcu przyszedł czas na podłużne małże kształtem przypominające brzytwy lub złożony scyzoryk (stąd ich potoczna nazywa "brzytwy").Można je spotkać też pod nazwą navajas.

Ważne jest aby po zakupieniu świeżych i żywych małż przygotować je tak jak zresztą wszystkie skorupiaki jak najszybciej.

Aby nie być zaskoczonym ziarenkami piasku między zębami w trakcie jedzenia trzeba małże dokładnie wypłukać.A w każdej na pewno znajdują się jeszcze niewidoczne kryształki piasku.Najlepiej to zrobić zanurzając je pionowo w dużej ilości zimnej wody z solą na kilka minut.Wypłukać potrząsając i następnie ponownie pozostawić w słonej wodzie i opłukać pod bierzącą wodą.Dokładność zależy od nas samych.

SKŁADNIKI:

  • pęczek małży "brzytwy"
  • 2-3 ząbki czosnku grubo posiekane
  • 2-3 łyżki pesto z bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy aromatyzowanej chili lub zwykłej + 1/4 świeżej papryczki chili
  • sok z 1 cuytyny
  • kilka gałązek natki pietruszki

małże w oliwie czosnkowo-cytrynowej z pesto bazyliowym i chili

Wykonanie:

  1. Małże wypłukać dokładnie z resztek piasku w wodzie z solą.Dokładnie też osączyć by woda nie pryskała z patelni.
  2. Oliwę rozgrzać na dużej patelni i podsmażyć na niej delikatnie czosnek i chili (jeśli ją używamy).
  3. Na oliwę wrzucić małże (najlepiej jeśli będą leżały łączeniem muszli do dołu) i chwilę podsmazac by muszle się otworzyły.
  4. Potrząsnąc patelnią by muszle się obruciły i obsmażyły się miąższem na oliwie.
  5. Sok z cytryny połączyć z pesto i polać nimi muszle.
  6. Podsmażać jeszcze chwilę i "brzytwy" są gotowe.Nie można ich smażyć zbyt długo bo staną się gąbczaste jak to bywa ze wszystkimi owocami morza.Najwyżej 3-5 minut zależnie od temperatury na patelni.
  7. "Brzytwy" wyłożyć na półmisek i polać oliwą z patelni.Posypać posiekaną natką pietruszki

A po chwili są już tylko puste muszle,które można wykorzystać do dekorowania domowych gadżetów np. ..............okleić szklane słoiczki a w nich umieścić świeczuszki.małże

 

piątek, 13 marca 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych