Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Serniczek z chili i morelami...czyli półsłodki serniczek wytrawny

Serniczek z chili... czyli serniczek wytrawny

Ten serniczek to jest moja perełka i podaję go przy wyjątkowych okazjach i wcale nie na deser.Nie jest sernikiem -ciastem (na słodko) jaki wszyscy znamy lecz czymś w rodzaju serowego paté z pieczoną słodką papryką i chili dla zbalonsowania słodkości.Jest po prostu pyszny.

Podawać go można na przystawkę pokrojony w ząbki z chrupkimi cienkimi chipsami z chlebków pita,pysznie smakują na słonych krakersach Tuc ewentualnie z innymi neutralnymi w smaku chipsami typu doritos (z tapioki lub kukurydzy).

Smak jest zaskakujący i zapada na długo w pamięci.Morele,3 rodzaje serków i słodka pieczona papryka podkręcona ostrością chili tworzą wyjątkową kompozycję smakową.

serniczek z chili

serniczek z chili...czyli półsłodki serniczek wytrawny

Składniki na małą tortownicę Ø 17cm (na większą weź podwójne składniki):

  • 115 g serka ricotta
  • 115 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 50 g serka kremowego koziego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 110 g czerwonej słodkiej papryki- opieczonej nad ogniem lub w piekarniku
  • mały kawałek czerwonej papryczki chili bez pestek- pokrojony w cienkie paseczki
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g dżemu morelowego

eźtra:

  • kilka chlebków typu pita lub gotowe doritos o naturalnym smaku
  • 4 łyżki oliwy
  1. Nagrzać piekarnik do 180*C.
  2. Średnią tortownicę wyłożyć folią aluminiową by zapewnić jej dodatkowo szczelność.Jak to zazwyczaj bywa sernik będzie pieczony au bain-marie czyli w kompieli wodnej.
  3. Zmiksować razem wszystkie sery razem z jajkiem,cukrem,szczyptą soli i pieprzem do smaku na gładką masę.
  4. Opieczoną paprykę obrać ze skórki i pokroić w cienkie paseczki i dodać z papryczką chili.Wymieszać delikatnie już ręcznie by papryka nie zabarwiła nazbyt masy serowej na czerwono.No chyba,że taki jest zamiar.Ja wolę zachować biały kolor sernika z wyraźnymi czerwonymi cętkami papryki
  5. Masę przełożyć do tortownicy i wyrównac powierzchnię.
  6. Wstawić tortownicę z masą do większej formy i tak wstawić sernik do piekarnika na środkową pułkę.Do większej formy wlać wrzącą wodę tak by tortownica była zanurzona w wodzie mniej więcej do wysokości ciasta lub 3/4 tortownicy.
  7. Sernik piec przez 1 godzinę w tym czasie nie otwierając drzwiczek piekarnika
  8. Po tym czasie wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki by odparowało z niego wilgotne powietrze a sam sernik pozostawić w środku do całkowitego wystygnięcia.
  9. Na zimnym serniku rozprowadzić dżem morelowy i wstawić jeszcze do lodówki na 1-2 godziny by stężał i ochłodził się.
  10. chipsy: chlebki pita pokroić w małe trójkąty,posmarować je oliwą z obu stron,posypać solą i pieprzem do smaku,ewentualnie posypać delikatnymi ziołami prowensalskimi i zapiec na chrupko w piekarnikau w 180*C przez 12-15 minut w połowie czasu przewracając na drugą stronę.Można też sięgnąć po gotowe doritos o naturalnym smaku.

chipsy do serniczka z chili

serniczek z chili i morelami

Twarogowe słodkości 2Zdrowa przekąska

poniedziałek, 02 marca 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/05 18:23:49
Intrygujący pomysł :)
Spróbowałabym takie cuda :)
-
2015/03/06 09:06:46
no to trzeba zrobić i spróbować
-
2015/03/06 12:22:44
interesujące połączenie;
zapraszam na magicznakuchnia.blox.pl/html
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych