Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekany w piecu puszysty omlet z 2 serami

Zapiekany w piecu puszysty omlet z 2 serami

Omlet jajeczny z pieca potrzebuje więcej czasu na zapiekanie niż omlet puszysty z patelni.Warto jednak zaczekać dłużej na omlet kiedy dodamy do niego sera.Zapieczony w piecu z serem pięknie przyrumieni się od góry.

Samo przygotowanie masy na omlet czy to z patelni czy to z pieca jest jednakowo szybkie i proste.

Mitem jest,że kolor żółtka świadczy o jakości jajka.Jego kolor zależy od gatunku/rasy kury od której pochodzi a nie świadczy o jego smaku czy wartości odżywczych.Bardzo jasne żółtko może być tak samo wartościowe jak to które ma barwę prawie pomarańczową.Faktem jest za to,że kolor żółtka ma mały na kolor np.ciasta czy makaronu do których je dodamy.

Tip: zamiast pora naciowego (jak w przepisie) można zaszaleć i dodać pokrojone w plasterki pieczarki i drobno pokrojony chudy boczek lub bekon.

Ja wybrałam jednak seler naciowy który ma min. właściwości wspomagające trawienie bo omlet ma być lekki,zdrowy i lekkostrawny.

Połączenie jajek ze szczypiorkiem czy to w jajecznicy czy to na kanapkach z jajkiem nie jest niczym dziwnym i często spotykanym.Jest po temu jednak ważny i logiczny powód.Jajka konsumowane w dużej ilości zwłaszcza mają pewne skłonności zakwaszające organizm a szczypiorek właśnie posiada zdolności odkwaszające i neutralizuje to.Taki oto jest powód łączenia wiernej pary: jajka i szczypiorek.

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY na małą formę o średnicy ok.12 cm (lub podwoić składniki na formę Ø 24cm) dla 4 osób

  • 4-5 jajek
  • 2 łyżki wody
  • 50 g łagodnego (młodego) żółtego sera -starty
  • 50 g niebieskiego sera (z pleśnią) -pokruszony
  • 1 łodyga selara naciowego -obrane z łyka i pokrojone w plasterki
  • 1 dymka ze szczypiorkiem -pokrojone w krążki
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  1. Piekarnik nagrzać do tmp. 180*C
  2. Rozdzielić żółtka od białek z 4 jajek
  3. Pozostałe całe 4 jajka w całości rozkłucić z 4 żółtkami i 2 łyżkami wody
  4. Oddzielone 4 białka ubić na sztywna pianę
  5. Szczypiorek i seler dodać do rozkłuconych jajek i wymieszać
  6. Do masy jajecznej dodać teraz ubitą pianę z białek i zagarniając od spodu w górę wymieszaćkilkoma ruchami.
  7. Formę do zapiekania natłuścić dokładnie łyżką oleju lub masła,wlać do niej masę jajeczną i wstawić do nagrzanego piekarnika na środkowa pułkę.
  8. Omlet zapiekać przez 20 minut do czasu aż podniesie się i nabierze delikatnej bursztynowej barwy.

Podawać jako główne danie z pieczywem lub ziemniakami i sałatą.Może być też przekąską lub daniem śniadaniowym lub lunchowym bez chleba czy ziemniaków.

Inne moje przepisy na omlet:

Dietetyczny puszysty omlet z białek i serka na śniadanie:

dietetyczny puszysty omlet

emte

niedziela, 01 marca 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/03/03 10:28:52
Ale pięknie ten omlet wygląda! Na pierwszy rzut oka - gdybym nie wiedział - nie odgadłbym, że to właśnie omlet. Lubię jajka na śniadanie czy kolację, ale powtarzane ciągle w tej samej formie mogą się nudzić. Taki zapiekany omlet to dla mnie nowość. Chętnie wypróbuję z tym selerem naciowym, a potem - zacznę szukać własnych wariacji przepisu :)
-
2015/03/03 11:09:37
Pozdrawiam Henryku
Podpowiem ci,że wyjątkowo smakowity jest omlet z tartym selerem!Również z kabaczkiem vel cukinią jest pyszny.
Oto inne omlety na moim blogu> samiraka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1353792
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych