Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Lunchowa lekka sałatka z łososiem

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

 sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatka z makaronem i łososiem na lunch też może być lekka i szybko strawna czego uzasadnienie umieściłam pod tym przepisem.Może to okazać się odkrywcze zważywszy,że dookoła doradza się jeść na śniadanie płatki owsiane czy musli z mlekiem.Może to po to by od śniadania czuć pełny żołądek.

SK?ADNIKI NA 2 porcje:

  • 400 g ugotowanego makaronu kokardki (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 200 g wędzonego w całym kawałku łososia (lub w plastrach)
  • 2-3 łyżki owoców granatu
  • 100 g pędów solirodka (zeekraal)
  • 1/2 ogórka pokrojony w cienkie długie paseczki

winegret:

  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego nierafinowanego
  • 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu ostrygowego lub rybnego
  • 4 łyżki greckiego gęstego jogurtu (na piankę)
  • odrobina mleka lub wody

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by nabrał ładnego żółtego koloru.
  2. Oliwę,sok z limonki i jasny sos ostrygowy wymieszać razem na gładką emulsję.Jasny sos wybrałam po to by winegret pozostał jasny i przejrzysty nie zabarwiając sałatki na ciemny kolor jaki by stało się od ciemnego sosu rybnego.
  3. Makaron wymieszać w powstałym winegrecie i odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1/2 godz lub dłużej aby się zamarynował.
  4. Zamarynowany makaron rozłożyć na talerzach przetykając kawałkami wędzonego łososia i pędami solirodka.Posypać ziarenkami owocu granatu.Z boku utworzyć kopczyk z paseczków ogórka.
  5. Całość polać pozostałym z marynowania makaronu winegretem.
  6. Jogurt zmiksować lub mocno utrzepać ze szczypta soli do smaku i dwoma lub trzema łykami wody lub mleka.Zebrać piankę i umieścić na kopczyku z ogórka.
  7. Celowo nie podaję ilości wody lub mleka bo gęstość jogurtu jest różna zależnie od producenta.Po zmiksowaniu jogurtu konsystencja powinna być półpłynna a na powierzchni pojawi się pianka.

Sam jogurt również można wykorzystać do polania sałatki choć ja staram się łączyć węglowodany z jak najmniejszą ilością produktów białkowych.Takie połączenie powoduje,że posiłek dłużej się trawi z powodu różnych reakcji chemicznych jakie zachodzą w żołądku.Węglowodany potrzebują do bycia szybko strawionymi środowiska zasadowego a białka kwaśnego.Oba jednocześnie utrudniają sobie szybką przemianę i zalegają żołądek.

sa?atka z ?ososiem i zeekraal

Sałatki na grilla 

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

czwartek, 21 maja 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl