Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy Durum Doner Kebab- oryginalny moczony w mleku

doner kebap

doner kebap

Tym razem nic nadzwyczajnego a wszystkim już chyba dobrze znany turecki przysmak Dürüm Döner Kebab, a w zasadzie skoro to turecki przepis to powinna powiedzieć Kebap bo tak w Turcji się zapisuje... Pozostaje jednak pytanie:ilu smakowało go tak naprawdę w jego oryginalnej wersji.Nie z budki z kebabami której właścicielem jest pan Zbyszek a Kebab z prawdziwego zdarzenia.Bo Döner Kebap to nie ot tak sobie przyprawione mięso zawinięte w placek.Mięso na Dönera trzeba na początek marynować w mleku z cebulą dzięki czemu nabiera aromatu i soczystej delikatności.Potem trzeba to samo mięso natrzeć oliwą z przyprawami.Potem mrożenie mięsa ułatwi pokrojenie go w cienkie skrawki które w krótkim czasie trzeba podsmażyć by nabrało przypieczenia.Do popicia podawany jest w Turcji Ayram.Nie jest to nic innego jak gęsty tłusty 10% rozcieńczony wodą jogurt posolony do smaku szczyptą soli.Ja lubię dodać jeszcze do niego nieco soku z cytryny.Takie proste a bardzo smaczne.

I choć Döner stał się popularny w Polsce na przełomie lat 80'ch i 90'ch zeszłego wieku to został wymyślony przez jednego tureckiego kucharza już pod koniec XVIII wieku.Jak oryginalnie wykorzystuje się do niego mięso jagnięce lub baranie to na potrzeby europejskie wykorzystuje się też cielęcinę a nawet i z kurczaka.Nigdy z wieprzowiny oczywiście z wiadomych powodów.

Od tego pierwszego z całych plastrów mięsa powstało dobrych kilkadziesiąt różnych odmian kebaba od zróżnicowanych przypraw i dodatków po różne rodzaje mięsa zmielonego lub nie.

Kebab oznacza na Bliskim Wschodzie i Turcji ogólnie mówiąc "przyprawione mięso".I czy Kebab czy Kebap to obie nazwy są poprawne i zerknij na wyjaśnienie.Idźmy jednak dalej: Döner oznacza natomiast "kręcony".Dürüm z kolei "zawinięty".Tak więc Dürüm Döner Kebab nie mniej ni więcej oznacza "zawinięte kręcone przyprawione mięso".I teraz wszystko jasne gdy widzimy stertę kręcącego się na szpikulcu mięsa.Od tej potrawy wzięły się potem wszelkie inne jak grecki Gyros czy arabska Shawarma czy też Shorma a nawet meksykańskie Tacos al Pastor z ananasem.

Moja wersja jest domowa więc mięso będzie z patelni co akurat nie ma na smak wielkiego znaczenia.Zamiast na patelni mięso można też upiec w piekarniku na grillu.No to do dzieła bo na marynowanie i mrożenie potrzebujemy dużo czasu więc najlepiej zacząć dzień wcześniej przed podaniem.

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 800 g mięsa (jagnięciny,cielęciny lub z kurczaka)
  • kilka gałązek mięty
  • kilka plasterków pomidora odsączonych

marynata 1-sza płynna:

  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki octu
  • 1 duża cebula pokrojona w pół-krążki
  • 2-3 pokruszone liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu zmiażdżonego na grube kawałki
  • 1 płaska łyżeczka soli

marynata 2-ga:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 starta cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (piment)
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub innej ostrej
  • sól i pieprz do smaku

na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka pasty Tahini (opcjonalnie)-pasta sezamowa

doner kebab

Wykonanie:

  1. Mięso natrzeć/przełożyć cebulą,listkami laurowymi,pieprzem i solą.
  2. Mleko wymieszać z octem i wlać do dużej miski.
  3. Mięso zanurzyć w mleku.Mleko powinno całkowicie je przykrywać.W razie potrzeby dolać mleka.Marynować je tak co najmniej 2 godziny a najlepiej zostawić na całą noc.
  4. Po wyjęciu z mleka mięso dokładnie osączyć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami.Zrobić to dokładnie.
  5. Mięso posypać teraz solą i pieprzem,przyprawami oraz startą cebulą,koncentratem pomidorowym i czosnkiem.Na koniec nasmarować oliwą.
  6. Tak przygotowane mięso wsadzić do torby foliowej,usunąć powietrze i zawiązać.
  7. Torbę z mięsem wstawić do zamrażalnika na tyle aby było twarde ale wciąż dawało się okrawać nożem na cienkie plastry.
  8. W między czasie zmieszać majonez,jogurt i zmiażdżony czosnek na sos.Przyprawić solą i pieprzem.
  9. Mięso wyjąć z zamrażalnika i twardy blok ścinać ostrym nożem na plastry.Krajalnica bardzo się też tu przyda.
  10. Tak ścięte na skrawki mięso podsmażać porcjami na patelni teflonowej na łyżce oliwy by nabrało delikatnej chrupkości.Zamiast podsmażać na patelni możemy mięso rozłożyć na blaszce i podpiec w piekarniku na grillu.
  11. W między czasie podpiec też placki na Donery.Najlepiej to zrobić to na grillowanej prasie lub w piekarniku tuż pod grillem przewracając w połowie na drugą stronę.Świetnie do tego nadają się też chlebki pita choć to juz nie po turecku.
  12. Placek do Dönera rozłożyć na folii aluminiowej,rozłożyć na nim porcję mięsa i kilka pół plasterków pomidora oraz listki mięty.Polac niewielką ilością sosu czosnkowego.
  13. Zwinąć pomagając sobie folią aluminiową tworząc rulon.Do jedzenia sunąć tylko część folii co utrzyma zrolowanego Kebab Donera w całości i pozwoli nie ubabrać się :).
  14. Resztę sosu podać osobno polewając sobie od czasu do czasu kolejny kęs w trakcie jedzenia.

doner kebap

Uczta pod gołym niebem

wtorek, 02 czerwca 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: M83, *.play-internet.pl
2018/02/26 14:01:26
Przydałby się jeszcze przepis na placki. ;-)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych