Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sushi z holenderskim matjasem i musem z fenkuła

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Uwielbiam sushi i szczerze mówiąc zamiast robić je sama wolę je jeść gdy przygotował je dla mnie kto inny.A kto inny może to byc oczywiście tylko dobry japoński shef kuchni.

I co prawda moja dzisiejsza propozycja nie ma z prawdziwym sushi nic wspólnego,przynajmniej jeśli chodzi o składniki to wizualnie bardzo je przypomina.Brutalnie zaporzyczyłam sobie te nazwę tylko i wyłacznie dlatego,że na pierwszy rzut oka można pomyśleć,że to jest sushi właśnie.To alternatywa dla tych wyjątków którzy za sushi nie przepadają.

Jedna porcja zawiera dość mało kalorii (70 Kcal) więc będąc na diecie można sprawiać wrażenie,że bierze się na przyjęciu wraz z innymi czynny udział w konsumcji.Porównując:jedno jabłko ma +/- 50 Kcal.

Do tej przystawki idealnie pasuje wytrawne białe sherry Manzanila lub białe wino np.Muscadet

Jeden kawałek fenkułowego sushi wynosi tylko:

70 Kcal

białko 4g, tłuszcz 5g, węglowodany 1g

SKŁADNIKI:

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 100 ml dobrego wytrawnego wina
  • 6 ziaren pieprzu
  • pęczek koperku
  • 4 gwiazdki anyżku
  • 1 listek laurowy
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 3 podwójne filety oryginalnych holenderskich matjasów-maatjesharing (nie są z octu)
  • 100 ml śmietanki
  • 2 białka
  • 2 płatki żelatyny
  • 25 g prawdziwego masła
  • 2 łyżki creme fraiche
  • 1 łyżka wina anyżkowego Pernod (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 sałata

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

Przygotowanie produktów:

  1. Fenkuł oczyścić usuwając wszystko co zielone czyli zieloną część liści i koper oraz spodnią część i twardy trzon.
  2. Pokroić go w plastry,umieścić w rondlu razem z winem,ziarnami pieprzu,listkiem laurowym i gwiazdkami anyżku i szalotką.Dopełnić wodą by wszystko było nią zakryte i ustawić na ogniu doprowadzając do zagotowania.
  3. Wtedy zmniejszyć ogień przykryć uchyloną pokrywką i obgotowywać fenkuł jeszcze ok. 10 minut do czasu aż będzie miękki ale wciąż jędrny (nie rozgotowany).
  4. Ugotowany przecedzić na sicie usuwając przyprawy.
  5. Śledzie matjasy pokroić w kawałki wysokości metalowych obręczy
  6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  7. Śmietankę ubić na prawie sztywno
  8. Białko ubić na sztywną pianę

wykonanie

  1. Rozgrzać lekko masło na najlepiej teflonowej lub ceramicznej patelni i obsmażyć na nim przez 2-4 minuty odsączone plastry fenkułu.
  2. Dodać creme fraiche,wino Pernod i gwiazdkę anyżku.Podduszać razem jeszcze 2 minuty
  3. Usunąć gwiazdkę a całość wciąż gorące zmiksować na gładkie puree doprawiając na koniec solą i pieprzem.
  4. Do gorącego puree dodać odciśnięte płatki żelatyny i mieszając równomiernie rozpuścić je w puree
  5. Następnie dodać do puree prawie na sztywno ubitą śmietanę i wymieszać a na koniec ubite na sztywno białka.Masę delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  6. Metalowe obręcze ustawić na metalowych podstawkach a jeśli ich nie macie choćby na tacy tak by można było je przenieść po napełnieniu do lodówki.
  7. W każdej metalowej obręczy umieścić po środku podwójny kawałek śledzia a przestrzeń wokół wypełnić musem z fenkułu.Przykryć każdy kawałkiem folii i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki by mus zastygł.
  8. Liście sałaty przeciąć nożyczkami przez środek usuwając środkowy nerw.
  9. W dużym garnku zagotować wodę,pasy sałaty umieścić na sicie a te zanurzyć we wrzątku.Blanszować góra 10 sekund a po tym czasie wyjąć i zanurzyć w misce z zimna wodą by się zahartowały.
  10. Wyciąć ze zblanszowanych i zahartowanych liści pasy szerokości metalowych obręczy.
  11. Mus wyjąć z lodówki,usunąć metalowe obręcze a pasy sałaty owinąć dookoła rolek.
  12. Każdą rolkę przeciąć na pół i ułóż na talerzu.Podawać od razu lub przechowywać pod przykryciem (np.owinięte w folię) w lodówce.

sushi z musem fenkułowym i holenderskim matjasem

niedziela, 21 czerwca 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: zarlok, *.nwrknj.fios.verizon.net
2017/01/22 03:18:57
Dziendobry.Pare tygoni temu napisalem do pani komentarz .Teraz jestem zmuszony oby napisac znowu.Staram sie krotko.Moja zona stosuje pani przepisy od paru lat.W tym roku wypadla nasza kolej na noworoczne przyjecie.Byl moj kolega ktory ze mna posiadamy firme.Zatrudniamy ok.200 pracownikow i co roku w okresje lata organizujemy dla management party dla 50-60 osob.David tak polubil wszystkie dania ktore zrobila moja zona dokladnie z pani przepisow ze juz dwa razy pytal mnie czy zrobilem z pania kontakt o co prosil na tym naszym noworocznym przyjeciu.3 lata temu wzielismy kucharza ze Spain a w tym roku on chce tylko pania.Trzeba by przyjechac na 1 tydzien bilety lotnicze z Polski beda oplacone +hotel + moj albo Davida kierowca do dyspozycji na zakupy jedzenia i wszystkiego.Ja wiem ze pani moze prowadzi restauracje lub catering ale 1 tydzien moze pani jakos sie urwac.Kucharz ze Spain dostal 2 tys.$ za dzien a pani moze negocjowac bo to 3 lata minelo.Ja oczywiscie bede tlumaczem miedzy pania a kelnerami,kierowca,Davidem i kim trzeba,prosze sie o to nie martwic.Nasza firma jest w USA w Pennsylvania stanie.Wszystko przygotowywala by pani w naszej kuchni w domu a zona moja by sie cieszyla ze pania pozna.Nasza maid tez by pani pomagala.Party sa zawsze na poczatku lata lub na koniec lata.Prosze o odpowiedz nie chce doswiadczyc tego zlego tonu i spojrzenia znowu od Davida,on jest CEO firmy.Oto nasz kontakt davidwilliams555888@gmail.com
-
2017/01/24 21:20:17
Tyle pochwał, że brak mi słów :). Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam państwa oboje, zwłaszcza pańską żonę, która okazuje się moją wielką fanką moich przepisów. Jestem bardzo ciekawa, które szczególnie potrawy przypadły państwu do gustu.
Odpisałam na maila.
Pozdrawiam gorąco
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl