Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Beszamelowe puree z bakłażana- smak Grecji

beszamelowe puree  z bakłażana pod ośmiornicę

To kremowe bo beszamelowe puree z bakłażana było moim faworytem/smakołykiem podczas ostatniej wizyty w Grecji.Zajadałam się nim wyjadając dosłownie palcem :)W Grecji zresztą wiele małych potraw/przystawek zwanych mezze jada się palcami czy też dłonią.Gdzie tak bardzo smakuje na przykład chrupiąca skórka żytniego chleba maczana w najlepszej oliwie z oliwek???

Puree ma konsystencję gęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie.

Puree po wystygnięciu gęstnieje bo ale wciąż jest pyszne i znakomicie sprawdza się jako dip do chipsów lub frytek lub do maczania w nim skórek chleba lub tostów.

SKŁADNIKI na sos dla 2-4 osób:

  • 2 duże bakłażana lub 3-4 mniejsze
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżka maki
  • 220 ml mleka lub więcej
  • 50 g startego sera z gatunku Romano np:włoski Parmezan lub Pecorino są łatwiej do kupienia
  • 1 czubata łyżka serka kremowego typu Philadelphia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

beszamelowe puree  z bakłażana pod ośmiornicę

beszamelowe puree  z bakłażana pod ośmiornicę

Na zdjęciu powyżej:

na beszamelowym puree z bakłażana podałam makaron tagliatelle z atramentem z mątwy,młody bób i marynowane macki młodej mątwy z patelni.Kliknij i zobacz.

Wykonanie:

  1. Pieczenie bakłażana: przygotować przydomowego grilla lub nagrzać mocno piekarnik (ok.200*C)
  2. Bakłażany nakłuć w 3 lub 4 miejscach widelcem i owinąć w folię.Tak położyć na ruszcie.Jeśli będą pieczone w piekarniku -wstaw (na mniejszej blaszce) do gorącego piekarnika.Nastawić czasownik na godzinę pieczenia przekręcając bakłażany w połowie czasu na drugą stronę.Tak samo na grillu:w połowie czasu pieczenia trzeba bakłażany obrócić.Po upieczeniu przeciąć wzdłuż i wystudzić.
  3. Wyskrobać ze skórki łyżką miąższ do miseczki i rozgnieść widelcem na papkę.
  4. W ten sposób bakłażany można też upiec zawinięty w podwójną folię na żarze z ogniska lub nawet w ekstremalnych warunkach na palniku kuchenki gazowej.Chodzi o to by zmiękł w środku.Skórkę wyrzucamy.

pieczony bakłażan w piekarniku

  1. Sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu,dodać mąkę i mieszając trzepaczką wymieszać wszystko by mąka wchłonęła całe masło.
  2. Do mąki z masłem dodać mleko i energicznie mieszając trzepaczką doprowadzić do połączenia się składników na gładką emulsję.Sos zgęstnieje.
  3. Dodać teraz szczyptę gałki muszkatołowej,serek kremowy i rozgnieciony miąższ z bakłażana.Wszystko znów dokładnie zamieszać trzepaczką.W razie gdyby sos był nazbyt gęsty dolać więcej mleka.Powinien być jednak dość gęsty ale wciąż kapać z łyżki.
  4. Na koniec dodać starty ser Parmezan.Zamieszać.Nie zagotowywać.
  5. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na takim beszamelowym puree z bakłażana podawać można ryby i owoce morza.Pyszny na ciepło i na zimno.Na zimno staje się bardziej gęsty oczywiście i jest tedy doskonałym dipem.

W Grecji jest tamtejszą specjalnością i podaje się na nim pieczoną na grillu ośmiornicę,pieczoną faszerowaną lub nie faszerowaną mątwę (sepia) lub kalmary.Palce lizać !

beszamelowe puree  z bakłażana pod ośmiornicę

Warzywa i owoce z grilla

Uczta pod gołym niebem

poniedziałek, 13 lipca 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl