Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Tatar ze śledzia Matjas -wieżyczka

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

W zasadzie jest to przystawka czy też zakąska składająca się z prostych składników, a jednak w całej swojej prostocie niesamowicie smakowita. Cały sekret w tego typu potrawach zawiera się w umiejętnym łączeniu składników, ich smaku i faktury.

Śledzik dobrze doprawiony pieprzem w tym i ziołowym to klasyka nadająca ostrość delikatnej rybce. Za to moment gdy kubki smakowe trafią na delikatność i kremową konsystencję awokado, wzmaga doznanie oczywistego jakże smakowitego kontrastu. Takie samo zadanie ma serek śmietankowy w połączeniu ze słonawym smakiem kawioru. Ryż jest podstawą spełniającą też rolę neutralnego przerywnika pomiędzy zdecydowanymi smakami.

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

 

SKŁADNIKI na 2 wieżyczki:

  • 2 podwójne płaty oryginalnych holenderskich Matjasów
  • 1/2 łyżeczki grubo świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 6 czubatych łyżek ugotowanego ryżu (u mnie ryż na sushi)
  • 1 awokado
  • 100 g gęstego serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki kawioru (u mnie z pstrąga)

dodatkowo do garniszu:

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka

Wykonanie:

  1. Płaty śledziowe Matjas pokroić w kostkę i posiekać je następnie jeszcze drobniej lecz nie nazbyt gładką papkę.
  2. Drobno posiekaną w kostkę cebulę połączyć z posiekanym śledziem, dodać oliwę oraz czarny i ziołowy pieprz.
  3. Dwie z rzodkiewek pokroić w plasterki i zachować 8-10 najładniejszych plasterków. Resztę posiekać i dodać do śledzia. Wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki.
  4. Ryż ugotować według wskazań na opakowaniu. Nie rozgotować. Wystudzić a wystudzony wymieszać z chrzanem.
  5. Metalową obręcz do układania wieżyczek ustawić bezpośrednio na talerzu na którym podamy tatara lub na podkładce z której łatwo będzie można później zsunąć wieżyczkę.
  6. Proporcje są na 2 wieżyczki więc składniki podzielić na pół.
  7. Na początek przykleić plasterki rzodkiewki wewnątrz ścianek obręczy, ustawić ją na tależu i na dnie umieścić porcję ryżu dociskając go (w komplecie z obręczą jest specjalny do tego krążek)  by utworzył ścisłą warstwę.
  8. Na warstwie ryżu umieścić połowę tatara i ponownie docisnąć.
  9. Na warstwie tatara umieścić plasterki z połowy awokado najbardziej zieloną częścią na zewnątrz tworząc okrąg. Mniejszymi kawałkami wypełnić środek (patrz foto ↑)
  10. Na warstwie awokado umieścić resztę tatara.
  11. Dopełnić serkiem śmietankowym tworząc ostatnią warstwę.
  12. Ostrożnie dociskając krążkiem w dół usuwając metalową obręcz ściągając ją do góry. Metalowy krążek zsunąć z wieżyczki przesuwając ostrożnie w bok. Zsunąć a nie podnieść, bo łatwo można wtedy podnieść go z przyklejoną warstwą serka a to zepsuje efekt.
  13. Pozostaje udekorowanie góry wieżyczki kawiorem i kwiatami ogórecznika, a na talerzu ziarnami pieprzu, ryżu i pozostałych elementami garniszu.
  14. Przed ustawieniem wieżyczki na talerzu przetarłam jego powierzchnię aromatyczną oliwą dla połysku.
  15. Tak samo postąpić z drugą połową składników tworząc drugą wieżyczkę.
  16. Schłodzić przed podaniem.Jeśli mamy zamiar przechować wieżyczki w lodówce dłużej, kwiaty ogórecznika najlepiej zerwać później i dodać dopiero tuż przed podaniem, inaczej zwiędną.
  17. Idealna zakąska do mocno zmrożonej wódeczki

tatar z matjasa z rzodkiewką- wieżyczka 

piątek, 28 sierpnia 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl