Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Winogrona w sałatce z kurczakiem

Winogrona w sałatce z kurczakiem

Mało kto zastanawia się nad tym,że ten sam posiłek zjedzony na gorąco lub na zimno różnie się przyswaja w naszym żołądku.Węglowodany tak własnie mają.Makaron na zimno jest dużo bardziej lekko strawny niż na gorąco.Dlatego też mówi się zawsze,że nie powinno się jeść gorącego pieczywa lub ciasta prosto z piekarnika.To węglowodany.

Taka sałatka makaronowa z kurczakiem jest świetną lekką alternatywą dla obiadu na gorąco.

Do włoskich dań rmakaron zawsze gotuje się nie tylko al dente ale zupełnie odzielnie a ciepły sos podaje się na już przestygnięty makaron jako dodatek.

Winogrona natomiast mogą być dla wygody jedzenia bezpestkowe ale przecież pestki winogron choć troszkę cierpie przy rozgryzieniu są bardzo,bardzo zdrowe!!!Zawieraja przeciwutleniacze (antyoksydanty) co doskonale spowalnia starzenie się skóry.Chronią też przed utlenianiem się "złego cholesterolu" w naszym organiźmie i spowalniają proces miażdżycy tętnic.Wyciąg z pestek winogron niszczy/hamuje komórki rakowe skóry,jelit,żoładka,płuc i prostaty.

Pod skórką znajdują się natomiast pokłady wit.A,C i z grupy B oraz magnez,cynk,żelazo,wapń,miedź,fosfor,potas ięc nie pojmuję rodzców obierających winogrona ze skórek dla swoich dzieci.Zamiast obierać ze skórki żeby (ojej!) skórka się przypadkiem w gardziołku nie przykleiła uczmy dzieci gryźć i przeżuwać.Wtedy na pewno się nie przyklei żadna podstępna skórka :) No chyba,że kupimy sobie olej z pestek winogron.To już zdrowie samo w sobie...pomimo,że tłuszcz.

Mądrze jest więc jeść winogrona ze skórką i pestkami !

 

SKŁADNIKI:

  • 400 g nieugotowanego makaronu penne
  • 200 g zielonych winogron
  • 400 g piersi z kurczaka surowego lub wędzonego
  • 75 g rukoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy do smażenia mięsa (przy wędzonym pominąć)

dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek a najlepeij z pestek winogron
  • 1 łyżka soku z limonek ewentualnie cytryny
  • musztarda (na czubek łyżki)
  • 1 ząbek czosnku (mocno zmiażdżony) ewent. 1/2 łyżeczki suszonego)
  • sól i czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. Ugotować makaron al dente
  2. Składniki na dressing razem połączyć i wymieszać.Odstawić na co najmniej 1/2 godz. by aromaty się połączyły.
  3. Wędzonego kurczaka pokroić w paseczki.Jeśli masz świeże mięso leciutko oprószyć je solą i usmażyć z obu stron na złoto brązowy kolor na średnim ogniu.Przed pokrojeniem wystudzić.
  4. W dużej misce połączyć delikatnie rukolę,wystudzony makaron,pomidorki przekrojone na pół,winogrona w całości lub jeśli są bardzo duże również przekrojone na pół i schłodzonego kurczaka.Oprószyć solą i pieprzem.
  5. Schłodzonym dressingiem zalać całą sałatkę w salaterce i podać lub rozdzielić ją na talerzykach i polać każdą porcję oddzielnie.

Uczta pod gołym niebem

wtorek, 11 sierpnia 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/08/11 20:36:14
Pewnie zasmakowałby mi ta sałatka. Pozdrawiam serdecznie!
-
2015/08/24 17:40:05
Bardzo lubię czytać Twoje wpisy :) Są naprawdę bardzo wartosciowe oraz warte uwagi :) Polecam Twojego bloga kazdemu, kto lubi czytac w sieci :) Dobrze, ze masz pasje i ze dzielisz się nia z innymi, dzieki temu mozesz nia zarazic tez innych, a zarazenie pasja zawsze przynosi dobre skutki :) Dzięki, pozdrawiam serdecznie :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl