Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś na maślanym ryżu

  • 200-300 g łososia
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 łyżka ziaren czarnuszki
  • 1 łyżka ziaren jasnego sezamu
  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • sól do smaku

dodatkowo:

  • 6 zielonych oliwek
  • 6 czarnych oliwek
  • garstka rukoli
  • garstka solirodka
  • kawałek sera feta
  • 1 łyżeczka oliwy

Wykonanie:

  1. W dużym rondlu w którym będzie gotował się ryż, rozgrzać delikatnie masło.
  2. Na masło wrzucić suchy ryż, zamieszać i podprażyć go nieco, aż nabierze złocisto-bursztynowego koloru. Kilkakrotnie w tym czasie przemieszać.
  3. Do podprażonego ryżu dodać wodę i osolić do smaku
  4. Ilość dodanej wody jest zależna od gatunku ryżu. Ogólnie można przyjąć, że wysokość warstwy wody w rondlu powinna, być mniej więcej podobna do wysokości warstwy ryżu w tym samym rondlu. Jednak jak powiedziałam, że można się ślepo tylko tym kierować, bo to zależy od gatunku i rodzaju ryżu. Zawsze lepiej jednak nalać ciut za mało wody i uzupełnić wrzątkiem, niż nalać za dużo. Takiej wpadki już nie da się uratować. No ale idźmy dalej.
  5. Doprowadzić ryż do zagotowania się, a wtedy zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i tak gotować do miękkości na najmniejszym ogniu.
  6. Łososia bez skóry pokroić w kawałki ok. 2x2 cm.
  7. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem i podzielić na pół. Jeden z boków jednej część przycisnąć do sezamu a drugiej części lub do czarnuszki.

łosoś na maślanym ryżu

 

piątek, 11 września 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl