Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni

pstrąg tęczowy - soczysty

Nie przepadam za potrawami typu dietetyczne i to bez tłuszczu, bo nie trzeba doświadczonemu kucharzowi tłumaczyć, że tłuszcz jest nośnikiem i utrwalaczem smaku. Nie wspominając o tym, że zdrowy tłuszcz jest zwyczajnie potrzebny do zdrowego funkcjonowania. To węglowodany są naszym w rogiem.

Od czasu do czasu zaskakuję sama siebie, gdy eksperymentując odkrywam coś nowego. I tak było z pysznym pstrągiem tęczowym, który jest delikatny i bogaty w nienasycone tłuszcze. Owinięty w folię i sparzony na parze przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mięso zachowało wszystkie naturalne walory smakowe, było soczyste i delikatne a nawet skórka zachowała zwój naturalny piękny kolor. Winegret nadał mu wyrafinowanej głębi. Po prostu zdrowe, dietetyczne danie palce lizać.

SKŁADNIKI na 2 małe porcje:

  • 1 pstrąg tęczowy (nazywany też pstrąg łososiowy)
  • 8-10 różyczek brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka lub pasternak
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 czarnych oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • garść listków „baranich uszu
  • garstka solirodka
  • na winegret:
  • 2 łyżki mirin
  • 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego
  • 2 krople płynnego dymu
  • Wykonanie:
  • Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę.
  • Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół.
  • Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem, złożyć obie połówki skórką na zewnątrz i owinąć ściśle spożywczą folią plastyczną. Odstawić.
  • Składniki na winegret połączyć razem i odstawić.
  • Warzywa oczyścić i dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć.
  • Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić.
  • Dwa kawałki arkusza  papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie parzenia temperatura i para mogły swobodnie przechodzić na wskroś. W sklepach toko z orientalną żywnością są do kupienia gotowe tego typu wkładki papierowe do parowników.
  • Zagotować wodę w dużym rondlu ustawiając na nim parownik. Ja używam bambusowego parownika do azjatyckich dań, ale może to być każde inne naczynie po parowania.
  • Gdy woda wrze umieścić w parowniku pakiecik z warzywami, pakiecik z listkami „baranich uszu” i solirodka i dwa zawinięte w folię kawałki pstrąga.
  • Parownik nakryć pokrywką i nastawić czasownik na 4 minuty. Tylko tyle naprawdę wystarczy.
  • Warzywa i zielone dodatki ułożyć na talerzu, a pstrąga odwinąć z folii i ułożyć na warzywach razem ze skórką. Tak wygląda ładniej. Bez problemu można zdjąć ją już na talerzu.
  • Rybę i warzywa polać winegretem i od razu podać. Więcej winegretu można podać dodatkowo w kokilce.

pstrąg tęczowy - soczysty

wtorek, 15 września 2015, samira.nl
Tagi: ryby

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl