Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakshuka

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

Shakshuka ( Shakshouka) smakuje po prostu palce lizać. Duszone pomidory z cebulą, czosnkiem i papryką tworzą gęsty sos do którego wbija się jajka i bez mieszania pozwala im się ściąć tak by jednak zachować płynność żółtek. Palce lizać dosłownie i w przenośni, a to dlatego, że oprócz tego, że jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść palcami. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po prostu.

Potrawę przygotowuje się w dużym płaskim metalowym rondlu lub patelni i w nim podaje się na stół. Potem można nakładać sobie porcje na własny talerz lub jeść w grupie/rodzinie prosto z patelni. Fajna zabawa zbliżająca domowników, bo taką patelnie można podać o tej jesiennej porze również na zewnątrz w ogrodzie na obiad lub kolację przy okazji aktywności na świeżym powietrzu. Jest to też znakomite danie kempingowe.

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

 Oryginalnie jest to tunezyjskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości dodać białko jaja a samo żółtko wbić na samym końcu w całości.

Ja wykorzystałam do mojej Shakshuki smalec ze skwarkami, choć oryginalnie w Tunezji nie stosuje nic co pochodzi z wieprzowiny. Ja mogę, więc tak zrobiłam bo chodziło mi o smak. Można smalec zastąpić olejem oczywiście. Dla łamiących całkowicie oryginalne przepisy, proponuję dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę lub boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj.

SKŁADNIKI dla 2 osób:

  • 4 jajka (M lub L)
  • 2 cebule
  • 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 papryczki chili (bez pestek)
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju lub jeszcze lepiej smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • 1 łyżka grubo siekanej natki
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

Wykonanie:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć nożem i posiekać (nie przeciskać przez praskę).
  2. Pomidory pokroić w kostkę usuwając twarde gniazda.
  3. Paprykę również pokroić w kostkę usuwając pestki.
  4. Rozgrzać olej lub smalec na patelni i wrzucić na to posiekaną cebulkę. Podsmażać ją na wolnym ogniu do zeszklenia i lekkiego zrumienienia. Pod koniec duszenia cebulki dorzucić też posiekany czosnek i szczyptę kuminu rzymskiego.Wiele suszonych przypraw dobrze jest podprażyć przed dodaniem płynu. W trakcie prażenia uwalniają się maksymalnie olejki eteryczne. 
  5. Gdy cebulka jest zrumieniona dodać posiekaną drobno papryczkę chili, pomidory pokrojone w kostkę i na wolnym ogniu podsmażać je do odparowania nadmiaru płynu.
  6. W połowie duszenia pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną i zieloną). Lubie gdy pozostanie lekko chrupiąca.
  7. Powstający sos posolić i popieprzyć. Nic nie przeszkadza by dodać ukochaną przez wielu szczyptę przyprawy vegeta. Dodać też suszony koperek. Powód dlaczego dodaje suszony a nie świeży jest taki, że chciałam zachować ładny czerwony kolor sosu. Suszony koperek nie zepsuje tak czerwieni pomidorów i papryki. Świerzy natomiast nie "zniknie" w sosie. Suszony koperek dodać dopiero pod koniec duszenia aby zachował się jego aromat.
  8. Gdy sos osiągnął pożądaną gęstość wykonać w nim tyle wgłębień ile wbijamy jajek.
  9. Wbitych jajek nie mieszać. Zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię pokrywką na chwilę. Po minucie sprawdzić stan ścinającego się białka. Żółtko musi pozostać płynne oczywiście, dlatego nie przykrywamy patelni pokrywką na zbyt długo. Zbyt długo też białka nie mogą się ścinać bo żółtko stwardnieje od spodu. W razie potrzeby więc podważyć zbyt długo ścinające się białko by to nie ścięte jeszcze spłynęło pod spód.
  10. Gotową potrawę posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry.
  11. Podawać z płaskim chlebem (lub innym). U mnie z tureckim płaskim chlebem pide. Jak go zrobić znajdziesz tutaj.

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

shakshuka-jajka w duszonych pomidorach i papryce

piątek, 09 października 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl