Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek

kruchy placek z fetą i szpinakiem - turecki borek

kruchy placek z fetą i szpinakiem - turecki borek

Börek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić. Swego rodzaju turecki fast-food.

Przygotowuje się go z ciasta filo jak wspomniałam. To grecka nazwa tego ciasta, (w Turcj to samo ciasto nazywane jest yufka), nie mniej jest to to samo ciast: cieniutkie jak bibułka i po upieczeniu cudownie chrupiące. Nie pokusze się o zrobienie go sama, bo to zbyt pracochłonna czynność. Takie kupne - mrożone jest nieopisaną wyręką.

Arkusze filo (yufka) można kupić w przeróżnych rozmiarach, zależnie do czego mają być przeznaczone. Do tego placka potrzebne są bardzo duże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka.

kruchy placek z fetą i szpinakiem - turecki borek

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo).
  • 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak (ze 3 pełne garści)
  • 100-150 g sera feta
  • 2 cebule posiekane
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  1. 2-3 łyżki oliwy lub olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem.
  2. Dorzucić szpinak, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Można bez problemu wrzucić też zamrożony szpinak w kostkach i podsmażać do czasu odparowania wody. Najlepiej jednak wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo zmniejsza swoją objetosc.
  3. Doprawić  pieprzem.
  4. Zdjąć patelnię z ognia. Na tym etapie wkruszyć do szpinaku sera feta. Wtedy użyć o tyle mniej szpinaku. Sprawdzić czy potrzeba dosolić pamiętając, że ser feta sam z siebie jest słony.
  5. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka.
  6. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką.
  7. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić  cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem.
  8. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości.
  9. Tak postępować z resztą resztą arkuszy do wyczerpania się farszu lub ciasta.
  10. Począwszy od środka skręcać na okrągłej blaszce ślimaka. Początek rolki łączyć z końcem poprzedniej w miarę naszych zdolności manualnych, tak by rolki wygladały jak jedna całosć
  11. Powstałego ślimaka posmarować pozostawioną mieszanką mleka, wstawić placek do nagrzanego do 200 *C i piec 30-40 min do czasu aż powierzchnia stanie się chrupiąca i złoto-brązowa.

kruchy placek z fetą i szpinakiem - turecki borek

kruchy placek z fetą i szpinakiem - turecki borek

piątek, 06 listopada 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/11/06 13:20:30
Uwielbiam dania ze szpinakiem :)
-
2016/02/18 14:40:44
Świetny placek :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych