Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Prażona cieciorka z przyprawami - wieczorny snack

Prażona cieciorka z przyprawami - wieczorny snack

Też tak macie, że kiedy zasiadacie wygodnie po całym dniu do wieczornego kina czy innego programu przed TV, ręka sama szuka jakiegoś snack'a, jakiej przekąski, chce się coś pochrupać, coś wrzucić na ząbek??? Wtedy dajemy się często skusić na chipsy, które podsuwają dzieci lub chłopak, który nigdy nie zrozumie co to znaczy dbać o linię i być na diecie.

Prażona cieciorka, nie jest to może snack od którego się od razu chudnie, ale nie przytyjesz również. Jest na pewno zdrowa bo strączkowe to dobre węglowodany i przede wszystkim wiesz co jesz.

Do przyprawienia dodałam asafetydę, która sprzyja lekkostrawności, Dobrze ja dodawać do wszystkich potraw z dodatkiem strączkowych. Warto poszukać jej w sklepach Toko ze wschodnimi produktami, ale jeśli jej nie masz to ją pomiń.

Prażona cieciorka świetnie idzie w parze z piwem. Nie lubisz kokosa, nie dodawaj go do przypraw.

Masz dostęp do oleju kokosowego, zastąp nim oliwę. Masz ochotę użyć innego oleju 

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka cieciorki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • szczypta kuminu rzymskiego
  • szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki nasion gorczycy
  • asafetyda (na czubeczek noża)- opcjonalnie
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oliwy, oleju rzepakowego lub np. oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Cieciorkę osączyć na sicie i osuszyć dokładnie w papierowych ręcznikach a następnie wymieszać w oliwie.
  2. Nagrzać piekarnik do 200*C
  3. Nasiona kolendry i gorczycy zmiażdżyć w moździerzu lub zemleć.
  4. Teraz kiedy wszystkie przyprawy są w formie pudru, wymieszać je razem wiórkami kokosowymi.
  5. Cieciorkę wymieszana już wcześniej w oliwie, wymieszać teraz w przyprawach tak by przykleiły się do niej.
  6. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a na niej rozłożyć cieciorkę.
  7. Pozostałe (nie przyklejone) przyprawy posypać po cieciorce.
  8. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. W połowie czasu przemieszać by zbrązowiły się równomiernie ze wszystkich stron.
  9. Podawać od razu ciepłą. Pasuje do piwa.
  10. Zaraz po wyjęciu z piekarnika jest kruchutka i delikatna. Jeśli chcesz by taka pozostała nawet po wystygnięciu, lepiej jest cieciorkę prażyć w niższej temperaturze przez podwójnie długi lub jeszcze dłuższy czas. Prażąc się w taki sposób straci więcej wilgoci i pozostanie bardziej krucha

 prażona cieciorka z przyprawami - wieczorny snack

niedziela, 08 listopada 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2015/11/08 15:13:43
______________________________________________________________________________
CYT. "Prażona cieciorka z przyprawami - wieczorny snack" EKSTRA! *****
CIECIORKA SAMA W SOBIE JAKO ROŚLINA BOBOWATA ZAWIERA PONAD
27% NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. TYCH ENERGETYCZNYCH I ZDROWYCH
ZATEM W PRZEDSTAWIONYM ZŁOŻONYM PRZEPISIE NABIERA DODATKOWYCH
PROZDROWOTNYCH WARTOŚCI ŻYWIENIOWYCH, OCENA: C-E-L-U-J-Ą-C-A...

______________________________________________________________________________
-
2016/01/04 14:00:00
Dobre do filmu zamiast chipsów :)
-
2016/01/04 18:38:49
I ja właśnie do wieczornych filmów "wcinam" sobie prażoną cieciorkę z przyprawami :)
-
2016/01/11 13:01:18
Coś czuję, że dzisiaj się szarpnę i wezmę się za nie :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl