Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Przegrzebki na tagliatelle z chrupiącymi stynkami, rzodkiewką i mizuną

przegrzebki na bazyliowym tagliatelle z mizuną

przegrzebki na tagliatelle bazyliowym z chrupkimi stynkami i mizuną

Z przegrzebkami jest tak, że dopóki nie skosztowałeś ich po raz pierwszy, nie tęsknisz za nimi bo nie wiesz co tracisz. Jeśli jesteś koneserem dobrego jedzenia, zdrowego i lubisz się delektować smakiem i fakturą mięsa owoców morza nie odkładaj na dłużej by zasmakować tych delikatnych kąsków.

Nie można ich porównać ani do krewetek, ani do innych skorupiaków. Są inne, wyjątkowe i warto zafundować sobie choćby na święta ten delikates pomimo, że no najtańszych nie należą. 

Mrożone są tak samo dobre jak świeże. Zresztą w Polsce o świeże raczej trudno, chyba, że w drogiej restauracji.

przegrzebki

SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6-8 przegrzebków (świeże lub odmrożone)
  • 200 g tagliatelle z bazylią (może być bez bazylii)
  • 2-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w pół krążki
  • 200 g małych rybek stynek (świeże lub mrożone)
  • garść liści mizuny (można zastąpić roszponką, młodymi listkami sałat lub rukolą
  • 3-4 rzodkiewki pokrojone w plasterki
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka jasnego lekkiego sosu rybnego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia stynek

przgrzebki na bazyliowym tagliatelle z mizuną i chrupkimi stynkami

 

Wykonanie:

  1. Nastawić dużo wody i ugotować tagliatelle al dente. Odcedzić, wymieszać z łyżeczką oliwy i odstawić pod przykryciem by zachował ciepłą lub letnią temperaturę.
  2. Przegrzebki jeśli mrożone odmrozić w tmp. pokojowej i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Stynki również jeśli mrożone odmrozić w tmp. pokojowej i dokładnie osuszyć.
  4. Po osuszeniu rybki oprószyć solą i obtoczyć w mące.
  5. W rondelku rozgrzać olej i usmażyć stynki w głębokim tłuszczu na chrupiąco na bursztynowy kolor.
  6. Przygotować gorące talerze rozkładając na nich porcje makaronu. Jeśli zadamy sobie trud nagrzania talerzy makaron nie wystygnie tak szybko.
  7. Na patelni rozgrzać masło z olejem i ułożyć na niej przegrzebki. Dorzucić również plasterki czosnku i cebuli i wszystko delikatnie oprószyć sola i pieprzem do smaku. Nie mieszać. Pozwolić przegrzebkom zarumienić się z jednej strony.
  8. Gdy nabiorą bursztynowego koloru obrócić je na drugą stronę. Druga strona może być jaśniejsza. Jeśli przegrzebki będą smażone zbyt długie staną się gumowe. Dobrze zrobione przegrzebki powinny mieć bardzo miękkie delikatne mięso.
  9. Przegrzebki ułożyć na tagliatelle
  10. Do patelni dodać jasny sos klarowny sos rybny, przemieszać z cebulą i czosnkiem i polać po makaronie i przegrzebkach
  11. Mizunę i plasterki rzodkiewek również delikatnie wymieszać w kilku kroplach oleju lub oliwy (może byc ze smażenia byleby nie była gorąca bo mizuna "zwiędnie") i dodać je do dania.
  12. Na koniec rozrzucić po daniu na krucho usmażone stynki

przegrzebki na tagliatelle bazyliowym z chrupkimi stynkami i mizuną

 

 

sobota, 28 listopada 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl