Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik japoński - sufletowy, lekki

sernik japoński - lekki jak suflet

Lubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską. Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników.

Nie raz byłam zadziwiona oczywistą prostotą niektórych sekretów ich kuchni. Wszystko kryje się w znajomości kuchennej chemii. 

Tak jest również z tym japońskim sufletowym sernikiem, jakże różniącym się od naszego tradycyjnego sernika z twarogu. Myślę, że nic nie przeszkadza od czasu do czasu odejść od tradycji i zrobić coś inaczej.

sernik japoński lekki jak suflet

SKŁADNIKI:

(wszystkie muszą mieć temp. pokojową należy więc co najmniej pół do 1 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki):

  • 250 g serka kremowego zwykłego (ale jeszcze lepiej jeśli rocotta lub maskarpone) (200 g)
  • 100 g masła lub 100 g bardzo gęstej świeżej śmietany
  • 90 ml tłustego mleka lub 50 g płynnego jogurtu
  • 6 jajek (oddzielić żółtka od białek)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g cukru pudru lub białego miałkiego
  • 60 g maki (405)
  • 30 g mąki kukurydzianej

sernik japoński lekki jak suflet

Wykonanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 160*C
  2. Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą.
  3. Serek kremowy, masło i mleko umieścić w misce, a tę ustawić nad parującą gotującą się wodą by składniki lekko rozmiękły i można je było razem wymieszać. Po wymieszaniu trzepaczką odstawić do wystygnięcia.
  4. Gdy masa wystygła wmieszać do niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą.
  5. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy.
  6. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu do góry zamiast okrężnych ruchów. Zapewni to szybkie połączenie i piana zachowa puszystość.
  7. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, upuścić tortownicę z ciastem kilka razy na blat by ciasto wypełniło dokładnie formę usuwając ewentualne nazbyt duże pęcherzyki powietrza.
  8. Tortownicę umieścić teraz w większej formie (np. płaskim dużym rondlu) do której wlać gorąca wodę tak by tortownica z ciastem stała w niej na co najmniej 1 cm wysokości.
  9. Piec w 160*C przez 35 minut, a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110*C i piec jeszcze przez ok. 12 minut. Piekarniki bywają różne przez co czas pieczenia ciast może od siebie się różnić, dlatego najlepiej przed wyłączeniem piekarnika wykonać test patyczkiem wkłuwając go w środek ciasta do dna. Jeśli wyjdzie suchy ciasto jest gotowe.
  10. Wyłączyć wtedy piekarnik i pozostawić jeszcze sernik w środku na 10-15 minut.
  11. Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin  do stężenia wciąż nie wyjmując z formy. Dopiero po całkowitym stężeniu będzie można sernik pokroić.

Jeśli na powierzchni sernika w czasie pieczenia pojawiają się pęknięcia oznacza to,że temperatura pieczenia jest trochę za wysoka i należy ją od razu obniżyć o parę stopni.

Ten leciutki sernik jest tak podatny na formowanie się, że wykładając tortownicę lekko pogniecionym papierem lub folią nada mu wzór wgnieceń i wypukłosci. Jeśli wyłozysz tortownice równo, sernik również będzie idealnie równy jak na powyzszych zdjęciach

 sernik japoń.

niedziela, 29 listopada 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ala, *.toya.net.pl
2015/11/29 16:54:02
Mam pytanie. Do serniczka dodać mąkę kukurydzianą /żółtą/ , czy skrobię
kukurydzianą /białą/.
Sernik piękny, pozdrowienia . Ala
-
2015/11/29 17:25:59
Do sernika trzeba dodać miałką żółtą mąkę kukurydzianą. Podkreślam miałką bo jest też w formie grysiku. Cukier dodać pod koniec ubijania białek z sokiem cytrynowym. Już skorygowałam to w tekście. Dziękuję, czasem umykają myśli w trakcie pisania. Pozdrawiam
-
2015/11/29 21:51:47
Myślałam, że osiągnęłam już sernikową lekkość nad lekkościami a tu proszsz. Japończycy jeszcze lżej umieją. Zapisuję, rzecz jasna:)
-
2015/11/30 00:02:04
Z uśmiechem na ustach i przyjemnością odczytałam Twój komentarz. To fajnie, że moja propozycja japońskiego sernika wzbogaci Cię o ten jeden leciutki przepis. Pozdrawiam :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych