Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki w panierce panko

krewetki w panierce panko

krewetki w panierce panko

Nie ma chyba łatwiejszego i prostszego sposobu na podanie krewetek, a jednocześnie smakowitego i bardzo popularnego jak krewetki w panierce i usmażone na głębokim tłuszczu.

Nie jest to może najbardziej dietetyczne danie, no bo smażone na tłuszczu, jednak chrupiące delikatne krewetki są grzechu warte.

Cały sekret w delikatnej chrupkości kryje się w panierce panko. Nie jest to nasza rodzima panierka ze startej suchej bułki. Panko to azjatycka panierka, wyglądająca bardziej jak cieniutkie słupki czy płatki z puszystego pieczywa, niż drobny granulat. Po opanierowaniu i usmażeniu nie tworzy zwartej chrupiącej warstwy jak pancerzyka, lecz bardzo lekkiej skorupki.

Moje krewetki mają śliczny czerwony kolor, dzięki olejowi jakiego użyłam do głębokiego smażenia. Jest to olej indyjski aromatyzowany chili, stąd jego czerwony kolor. Można do smażenia użyć jednak zwykłego rzepakowego lub słonecznikowego oleju rafinowanego. Panierka będzie miała wtedy naturalny lekko bursztynowy kolor. Nie czekać aż stanie się ciemno bursztynowa jak przy smażeniu kurczaka.

Na zdjęciach krewetki podane są w towarzystwie innych chińskich przekąskach. Jest to aromatyczny ryż w liściach mięty, panierowany w cieście i usmażony na głębokim tłuszczu. Przepis podam za jakiś czas

krewetki w panierce panko

SKŁADNIKI:

  • opakowanie dużych krewetek
  • kilka łyżek panierki panko
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do głębokiego smażenia (najlepiej aromatyzowanego np. chilli lub czosnkiem)

Wykonanie:

  1. Jajko roztrzepać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Krewetki obrać (jeśli kupiliśmy jeszcze w skorupkach) i zanurzyć w roztrzepanym jajku, odstawić.
  3. Panierkę wsypać do miseczki.
  4. Olej wlać do szerokiego rondla i rozgrzać mocno, ale nie maksymalnie by nie zaczął się jeszcze dymić. Krewetki są delikatne i nie potrzebują bardzo wysokiej tmp. smażenia.
  5. Krewetki obtaczać w panierce porcjami, zależnie ile mieści się jednorazowo na tłuszczu. Nie powinno być ich zbyt dużo. Najlepiej smażyć po ok. 6-8 sztuk na raz.
  6. Po ok. 2-3 minutach smażenia, gdy kolor panierki jest jasno bursztynowy, wyławiać łyżką cedzakową i osączać na papierowych ręcznikach. Dłużej nie trzeba bo krewetki staną się gumowe.
  7. Już po wyłowieniu krewetki wciąż dochodzą w środku od temperatury panierki. Nie starajmy się więc przedobrzyć z długością smażenia, by krewetek nie zepsuć. Przesmażone krewetki tracą swoją naturalną chrupką strukturę mięsa i są naprawdę nie smaczne i gumowe.
  8. Ułożyć na dłoni kolejną porcję krewetek i znów kłaść szybko na tłuszcz w jak najmniejszym odstępie czasu by wszystkie krewetki smażyły się mniej więcej tak samo długo.
  9. Gotowe podawać jeszcze na gorąco z sosem-dipem. Najbardziej nadają się do tego czosnkowe sosy na bazie jogurtu lub majonezu z dodatkiem chili.

krewetki w panierce panko

krewetki w panierce panko

niedziela, 27 grudnia 2015, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/11/15 15:01:56
ooooo super !
-
2016/12/21 14:07:54
uwielbiam :)
-
Gość: stefan, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2017/09/17 07:13:18
Cześć. Powiedz co zrobić, żeby krewetki były takie proste, a nie pozwijane?
-
2017/09/19 00:16:41
Aby krewetki nie zwijały się: po obraniu ich z łupinek i usunięciu cienkiej czarnej żyłki przewodu pokarmowego, należy je lekko naciąć od wewnętrznej strony gdzie w pancerzyku były odnogi. Potem trzeba je położyć płasko (nacięciami do dołu) i lekko ponaciągać chwytając co 1-2 cm aby ciało krewetki "puściło". Stanie się wtedy na surowo bardziej wiotkie. Po tym panierować.
Pozdrawiam
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl