Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Rosół rumiankowy na przeziębienie

zupa rumiankowa z ryżem i wędzoną rybą

Co podać chorej osobie, którą się opiekujemy by jej pomóc i sprawić również przyjemność? Rumiankowy rosół oczywiście. Aby podnieść odżywczość zupy rosół podajemy na ryżu z wędzoną zdrową rybą, która bogata jest w zdrowe tłuszcze omega 3 i omega 6.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego)
  • 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry)
  • 3- 3.5 litra wody
  • 6 torebek herbaty rumiankowej
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula

dodatkowo:

Wykonanie:

  1. Warzywa pokroić oczyścić i pokroić tak by łatwo je było potem wyłowić np. przekroić wzdłuż (marchewkę i pietruszkę) a seler w plastry.
  2. Cebulę przekroić na ćwiartki nie odcinając ogonka by ćwiartki pozostały w całości.
  3. Nastawić wodę na najmniejszym ogniu i umieścić jeszcze w zimnej umytego kurczaka. Nie przykrywać.
  4. Woda nawet nie powinna się gotować a jedynie być gorąca i bardzo powoli naciągać od kurczaka aromatem. Dzięki temu rosół będzie bardzo klarowny. Może to potrwać a nawet powinno ok. 2 godzin do 2,5. Warto poświecić ten czas.
  5. Gdy mięso jest już miękkie, dopiero teraz dodać warzywa i zanurzyć torebki herbaty rumiankowej.
  6. W taki sposób pozwolić przez ok. 15 min. naciągnąć rosołowi rumiankiem i "oddać" warzywom ich smak i witaminy. Rosół przez cały czas stoi na najmniejszym ogniu, a teraz można też nakryć garnek lekko uchyloną pokrywką.
  7. Po 15 min. usunąć torebki z herbatą i warzywa. Całe dobro warzyw znajduje się teraz w rosole. Jeśli rosół doprowadzimy do wrzenia "zabijemy" witaminy z warzyw. Wygotują się wraz z parą.
  8. Na koniec dopiero doprawić rosół sola i pieprzem.
  9. Ugotować ryż na sypko w oddzielnym rondlu leciutko tylko soląc wodę
  10. Wędzoną rybę pokroić w kawałki (bez skóry). W moim przypadku jest to wędzony węgorz, który jest słodkowodną rybą, więc delikatniejszą oczywiście w smaku od wędzonego łososia. No ale to kwestia gustu. Może być też wędzona makrela, która jest chyba najtańszą alternatywą zdrowej wędzonej ryby. 
  11. Chińską rzodkiew obrać i pokroić w słupki
  12. W głębokiej czarce lub miseczce umieścić porcje ryżu a na ryżu umieścić "kopkę" słupków z chińskiej rzodkwi i kilka kawałków wędzonej ryby.
  13. Rosół wlać do saganka lub kamiennego czajnika i zalewać nim porcje ryżu przy stole.
  14. Przybrać listkami mizuny lub innym zdrową "zieleninką"

rosół rumiankowy

niedziela, 17 stycznia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl