Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Kalafiorowa zupa odchudzająca na rumianku z ryżem i kurczakiem

zupa kalafiorowa na rumianku z ryzem i kurczakiem

Od niedawna zaczęłam eksperymentować z rumiankiem, a w zasadzie z herbatą rumiankową, na bazie której przygotowuję zdrowe lekkie zupy. Idealny sposób by zakamuflować rumiankową herbatkę, której dzieci nie za bardzo chcą pić, a jeśli już to koniecznie solidnie posłodzone.

Tutaj nie ma ani grama słodkiego, za to spora porcja leczniczego wywaru rumiankowego.

Taka zupa w chłodne dni na bazie rumianku, podniesie nas na duchu i zdrowiu.

zupa kalafiorowa na rumianku z ryzem i kurczakiem

Właściwości lecznicze rumianku chyba każdy zna: przeciwzapalne i rozkurczające, a przede wszystkim zalecany jest w zaburzeniach trawienia, przy wzdęciach i zaparciach.

Podobnie kalafio,r jest doskonałym wsparciem przy zaburzeniach trawiennych, dzięki cholinie pobudza funkcjonowanie mózgu, wzmacnia nerki i układ krążenia oraz jest bogaty w wit, C.

Zapomniany kalafior wraz z rumiankiem: doskonała para

No i seler naciowy: samo zdrowie, idealne warzywo dla odchudzających się. Ma działanie moczopędne, co oczyszcza organizm z toksyn i odwadnia z nadmiaru wody opuchnięte kostki i stopy.

Inną propozycją gdzie wykorzystany jest napar z rumianku to:

Rosół rumiankowy na przeziębienie z wędzoną rybą

SKŁADNIKI na 2 duże poecje lub 4 małe:

  • 2 słoiczki gotowego bulionu drobiowego lub kawałek kurczaka bez skóry + 1 l. wody na bulion
  • ok. 1 szklanka kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 1-2  łodygi selera naciowego
  • 1 torebka herbaty rumiankowej
  • 1/2 sporej cebuli lub 1 mała
  • 1 szklanka posiekanej marchewki
  • ok. 4 łyżki surowego ryżu (biały lub zdrowiej brązowy)

Wykonanie:

  1. Umieść kurczaka w dużym garnku z wodą. Gotować go na baaaardzo wolnym ogniu do miękkości przez ok. 40 min. lub podgrzać gotowy bulion ze słoika
  2. Wyjmij kurczaka z bulionu i odstaw do ostygnięcia. Po schłodzeniu obrać mięso z kości. Pokroić na kawałki wielkości kęsa. 
  3. Dodać torebki herbaty z bulionem do powstałego rosołu, doprowadzić do wrzenia, po zagotowaniu zmniejszyć ogień lub zupełnie wyłączyć i zaparzać rumianek przez ok. 7 minut. Po zaparzeniu wyjąć torebki i wyrzucić.
  4. W oddzielnym garnku ugotować ryż na sypko ze szczyptą soli. Po ugotowaniu wmieszać do niego kawałki kurczaka.
  5. Włączyć ponownie ogień pod bulionem dodać podzielony na różyczki kalafior, seler, cebulę, marchew. Dodaj sól i pieprz do smaku. 
  6. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zblendować.
  7. Nalać zupę na talerze a po środku umieścić kopczyk ugotowanego ryżu z kurczakiem

zupa kalafiorowa na rumianku z ryzem i kurczakiem

czwartek, 25 lutego 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl