Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Krem z awokado z wodą kokosową, kolendrą, sokiem cytrynowym i chili

krem z awokado z wodą kokosową, kolendrą, sokiem cytrynowym i chili

Ten krem z awokado po prostu powalił mnie na siedzenie.

Nie jest słodki, a jednak kojarzy się z deserem, bo tak jest delikatny. Natomiast lekka nuta ostrości dzięki chili, czosnku i pieprzu nadaje mu wyrafinowany charakter eleganckiej przystawki.

Woda kokosowa i podkreślam nie mleczko kokosowe lecz woda kokosowa właśnie, nie dominuje smakiem kokosu, a jej naturalna delikatna słodycz sprawia, że smaki: kwaśny z  soku z  cytryny, ostry z chili i czosnku i słodki z wody kokosowej, oraz oczywiście szczypta słonego (sól i maggi), genialnie się komponują.

W takich przypadkach najlepiej dać smakom czas (15-20 minut minimum) do "zgrania" się tudzież "przegryzienia", jak to powiadają.

Nie bezcelowo dodałam do kremu wodę kokosową a nie mleczko kokosowe. Woda kokosowa jest tym co znajduje się w orzechu kokosowym, jest niskokaloryczna i zdrowa. A mleczko to woda kokosowa z tłustym mlekiem lub śmietanką. Nie ma powodu dodawać do zdrowych nienasyconych tłuszczy z awokado, nasycone niezdrowe tłuszcze z mleka czy śmietanki odzwierzęcej. Nie ma !!

Ten krem jest dla każdego i nawet na diecie można sobie na niego pozwolić. Zdrowe awokado pełne w nienasycone tłuszcze, które w zbilansowanej ilości nie szkodzą na żadnej diecie a wręcz są wskazana. Przecież witaminy czy wapń potrzebują tłuszczu by się rozpuścić i zostać wchłonięte przez nasz organizm. Bez niego, witaminy przechodzą przez nas i zostają wydalone. Dlatego nieświadoma dieta często kończy się wyczerpanym organizmem, sińcami pod oczami, wyblakłą skórą i wypadającymi włosami..... i wieloma innymi skutkami ubocznymi. Nienasycony łuszcz w małych dawkach, jakkolwiek paradoksalnie to brzmi, jest sprzymierzeńcem diety.

SKŁADNIKI:

  • 1 duże awokado
  • 150 ml wody kokosowej
  • sok z 1 cytryny
  • garść posiekanej natki kolendry
  • garść posiekanego szczypiorku z cebulką
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka kropel magii
  • szczypta ostrej papryki chili lub pasty sambal
  • orzechy włoskie do garniszu

Wykonanie:

  1. Awokado przekroic na pół, usunąc pestkę i łyzką wydrążyc miąższ
  2. Wrzucić do miksera: awokado, sok z cytryny, wodę kokosową, chili, czosnek, natke kolendry, szczypiorek, sól i pieprz do samku i maggi
  3. Zmiksować na gładki jednolity krem. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać kilka łyzek wody kokosowej.
  4. Podawać w pucharkach posypane kawałkami orzechów włoskich i przybrane skórką cytryny i listkiem natki.
  5. Dobrze jest schłodzic przed podaniem, lecz nie jest to konieczne

krem z awokado z wodą kokosową, kolendrą, sokiem cytrynowym i chili

niedziela, 28 lutego 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl