Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetkowa zupka chińska na bogato

zupka chińska krewetkowa na bogato

Dzisiaj podpowiem jak z taniej zupki chińskiej przygotować pożywną i bogatą w zdrowe składniki zupę pachnącą wschodem.

Wszechobecne zupki chińskie krytykowane są od dawna za to, że są niezdrowe przez zawarty w nich glutaminian sodu, który wzbogaca smak. A tak naprawdę to tylko konkurencyjna propaganda i antyreklama handlowa. Jedząc raz na jakiś czas taką zupkę, nie szkodzimy ani sobie ani innym. Zupki są tanie i dopiero pochłaniając je w hurtowych ilościach, można przekroczyć wszelkie normy, ale tak będzie z każdym innym pożywieniem gdy jemy go w nadmiarze. I nie owy glutaminian sosu nam zaszkodzi, najbardziej lecz nadmiar soli. I to jest oczywiste wszem i wobec.

Warto więc ilość soli zawartej w takiej zupce, rozłożyć (rozcieńczyć) na objętość i z 2 zupek z torebki zrobić wartościową 4 porcjową smaczną zupę ze świeżymi składnikami.

Zupa ma być szybka i łatwa, dlatego zalecam dodać zwykły szpinak. Jednak jeśli ktoś ma dostęp do oryginalnych składników azjatyckich, zwykły szpinak niech zastąpi jeszcze zdrowszym szpinakiem wodnym, pochodzącym z Azji. Warto.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżka dobrego oleju lub łagodnej oliwy
  • 4 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1/2 papryczki chili (bez pestek)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 paczki krewetkowej zupki chińskiej
  • 1-2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego
  • garstka świeżych liści szpinaku lub szpinaku wodnego
  • 150 g różowych małych krewetek

Przygotowanie:

  1. Szpinak opłukać i osączyć na sicie.
  2. Pół papryczki chili pokroić w cienkie krążki usuwając pestki
  3. Cebulę dymkę pokroić ze szczypiorem w krążki
  4. Rozgrzać w rondlu olej lub oliwę i poddusić na małym ogniu cebulkę z chili (przez 1 minutę).
  5. Do rondla z podsmażoną cebulką i chili dolać bulion i sok z cytryny i doprowadzić prawie do zawrzenia.
  6. Wtedy dodać do bulionu nudle z zupek chińskich, a gdy zmiękną rozdzielić je w zupie widelcem. Można nudle przed włożeniem do bulionu pokruszyć na mniejsze kawałki, by łatwiej było jeść. Oryginalnie nudle powinny być długie. Chińczycy wciągają długie nudle do ust przy okazji siorbiąc przy tym. To wspomaga doznania smakowe w ustach.
  7. Gdy nudle są już miękkie tak jak chcemy, dodać dopiero wtedy przyprawy dołączone do zupek i ok. 1-2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego. Ilość zależy od upodobania. Sos jest oczywiście słony więc należy uważać z jego ilością.
  8. W miseczkach lub na talerzach rozłożyć po porcji listków szpinaku i różowych krewetek, następnie wmieszać po porcji nudli z zupy, a całość dopełnić bulionem.

zupka chińska krewetkowa na bogato

piątek, 01 kwietnia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/04/01 08:22:47
Lubię owoce morza. Musi być to bardzo dobre.
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl