Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w orzechach na roszponce z warzywami i owocami

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

Nie wiecie czasem co zrobić z pozostałym z obiadu kurczakiem. Mam dla Was pyszny przepis na takiego pozostałego, gotowanego lub pieczonego kurczaka... w orzechach.

Zamarynowane kawałki mięsa w sosie na bazie orzechów i ziół oraz soku z limonki, podane na zdrowej sałatce z dodatkiem owoców i zamarynowanej w winegrecie czerwonej kapusty i czerwonej cebuli, zdrowego mixu z młodych listków różnych sałat. Ja dzisiaj wykorzystałam zamiast sałat mega zdrową roszponkę. Dodatek żurawiny dopełnia zdrowotności tego dania.

Powinnam wszystko posypac jeszcze pestkami dyni, ale mi wyszły :).... więc nie podaje ich w składnikach, choć taki był zamysł.

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

WSKŁADNIKI:

  • 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka

na krem do kurczaka:

  • 50 g orzechów
  • 20 ml soku z limonki lub cytryny
  • 60 ml wody
  • 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub delikatnej w smaku oliwy
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry (podprażone i zmiażdżone w moździerzu)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (podprażony i zmiażdżony w moździerzu)
  • 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w pudrze
  • szczypta siekanej świeżej mięty
  • szczypta siekanej świeżej natki lub natki i kolendry
  • sól do smaku (najlepiej morska)
  • czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

dodatkowo:

  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 1 i 1/2 łyżeczki oliwy lub oleju nierafinowanego
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

świeże owoce:

  • 2 pomarańcze
  • 50-60 g truskawek lub ziaren granatu
  • 1 pomarańcza
  • mix młodych listków warzyw (baby mix) :botwinka, szpinak, rukola, sałata itp. (u mnie roszponka)
  • 200 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej cebuli
  • garstka (25 g) nasion dyni
  • 50 g czerwonej suszonej żurawiny

Wykonanie:

  1. -Zemleć razem w blenderze: orzechy, sok z cytryny, wodę, olej i miętę oraz natkę, aż powstanie gładki krem.

  2. Dodać suszone zioła i zemleć tylko ciut aby puściły aromaty i zmieszały się z innymi składnikami. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Teraz w dużej misce zmieszać miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki i troszkę soli.

  4. Mięso pozostałe z obiadu pokroić w kawałki i zalać je powstałym kremem z orzechów.Wymieszać. Możemy też wykorzystać surowe mięso, które przed wymieszaniem trzeba obgotować przez chwilę lub przesmażyć na bardzo małej ilości oleju

  5. Następnie wlewając do tego olej mieszać energicznie różdżką lub widelcem do powstania gładkiej emulsji.

  6. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pozostałe składniki: skórkę z pomarańczy, pestki dyni, żurawinę i cebulę oraz kapustę.

    4-Obraną pomarańczę podzielić na ząbki i pokroić w mniejsze kawałki.

  7. Również truskawki pokroić w plastry.

    5-Wymieszać zielone listki z truskawkami lub granatem i kawałkami pomarańczy.

  8. Ułożyć kopczyki na talerzach z zieleniny, na to rozłożyć zamarynowaną kapustę z cebulą i na koniec zalać pozostałym winegretem z miodu i musztardy.

  9.  Na samym środku umieścić kopczyk z kawałków mięsa w orzechach :))))

Przybrać na koniec (opcjonalnie) szparagiem.

Kurczak w orzechach na roszponce z owocami i warzywami

środa, 04 maja 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl