Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Łosoś z aromatycznymi truskawkami w zredukowanym balsamiko

Łosoś z aromatycznymi truskawkami w zredukowanym balsamiko

Łosoś z aromatycznymi truskawkami z zredukowanym balsamico

SKŁADNIKI:

  • 2 kawałki łososia ze skórą
  • 200 g truskawek
  • 400 ml ciemnego octu balsamicznego 6%
  • sól i pieprz do ssmku
  • garstka zieleniny: mix młodych liści sałat, szpinaku, botwinki lub rukoli czy roszponki
  • 1-2 plasterki cytryny
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • 1/2 łyżeczki oliwy (opcjonalnie) do zieleniny

Łosoś z aromatycznymi truskawkami z zredukowanym balsamico

Wykonanie:

  1. Skórę łososia oskrobać z łusek, opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
  2. Osuszonego łososia oprószyć solą i pieprzem.
  3. Ocet balsamiczny wlać do małego teflonowego rondelka lub na teflonową patelenkę. Teflon zapobiegnie łatwemu przywarciu zredukowanemu balsamico. Gorący zredukowany balsamico jest rzadszy niż po wystudzeniu, podobnie jak z karmelem. Dlatego zredukowany ocet balsamiczny zdjąć z ognia zanim jeszcze stanie się bardzo gęsty.
  4. Do tego łososia idealnie pasuje maślany ryż - klik. Ten ryż trzeba przygotować jeszcze przed smażeniem łososia. Jeśli nie planujesz podawania ryżu, puree czy innego dodatku węglowodanowego (tak jak ja w tym przepisie), możesz wykorzystać więcej zieleniny i truskawek. Zieleninę przed podaniem dla połysku warto wymieszać w kilku kroplach zdrowego oleju lub oliwy.
  5. Teraz od razu rozgrzać olej na patelni i kłaść łososia skórą do dołu na gorącym oleju. Dodać też plastry cytryny, przewracając je wraz z łososiem.
  6. Smażyć łososia od strony skóry ok. 2 minut i przewrócić rybę na drugą stronę. Smażyć kolejne 1,5 minuty. Uważać by łososia nie przesmażyć, bo stanie się suchy i wiórowaty. Jak prawidłowo usmażyć soczystego łososia z patelniby nie był przesuszony, znajdziesz w moim wcześniejszym wpisie- klik.
  7. Ułożyć na talerzu zieleninke i od razu po zdjęciu z patelni łososia. Truskawki rozłożyć na łososiu i polać zredukowanym octem balsamicznym. Podawać od razu

Łosoś z aromatycznymi truskawkami w zredukowanym balsamico

Truskawki można do łososia dodać na zimno, ale można je przed wyłożeniem na talerz krótko podgrzać w mikrofalówce. Będą ciut bardziej kremowe. Wtedy dopiero polać zredukowanym octem balsamicznym.

Nie podgrzewałam truskawek w samym occie balsamicznym podczas redukowania, aby zachowały piękną czerwień. Od balsamico stały by się brzydkie, brunatno-brązowe.

Łosoś z aromatycznymi truskawkami z zredukowanym balsamico

niedziela, 08 maja 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl