Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

Przepyszna propozycja na dzisiejszy wieczór dla kibiców.

Szybka i smaczna bruschetta z pomidorami po polsku, bo z dodatkiem polskich marynowanych w oleju grzybków na francuskiej bagietce.

Lekka, szybka w przygotowaniu i idealna do piwka lub innego trunku. Palce lizać.

 Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

SKŁADNIKI:

  • 1 duża bagietka
  • 2 duże pomidory mięsne (lub 4-6 mniejszych z gatunku jak najmniej wodnistych)
  • 2 łyżki marynowanych małych grzybków z oleju (nie z octu) np. podpieńki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 10 listków świeżej bazylii
  • 1 szalotka lub łyżka drobnego szczypiorku a najlepiej szczypiorku czosnkowego
  • (opcjonalnie) szczypta świeżych posiekanych listków tymianku ew. suszonych

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

Wykonanie:

  1. Pomidory pokroić w kostkę, najlepiej usunąć wodnistą część z pestkami jeśli pomidory nie są zbyt mięsiste i wrzucić na sito i pozwolić ocieknąć z nadmiaru wody.
  2. Babietkę pokroić w dośc grube kromki krojone pod skosem
  3. Nabierając nieco oliwy lub oleju np. z grzybków na łyżkę, posmarować nią kromki bagietki z obu stron. Tak przygotowane wrzucać po 4 sztuki do tostera lub na grill.
  4. Przeciąć ząbek czosnku wzdłuż na pół
  5. Gdy kromki bagietki są kruche i nabrały koloru, przecierać je jeszcze ciepłe z jednej strony przeciętą stroną ząbka czosnku.
  6. Pomidory wymieszać z oliwą, solą i pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem oraz odsączonymi z oleju małymi grzybkami.
  7. Nakładać po porcji pomidorów na kromki bagietki i posypać je posiekanymi w ostatniej chwili listkami bazylii.
  8. Podawać

Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce

czwartek, 16 czerwca 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/06/23 10:51:07
Ale mam smaka na to :)
-
2016/06/28 10:42:38
Mniam :)
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych