Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Młoda zasmażana kapusta w śmietanie a jednak dietetycznia

Młoda kapusta w śmietanie- dietetyczna

 Młoda kapusta w śmietanie- dietetyczna

Tak, tak, z dodatkiem śmietany a jednak dietetyczna.

Po pierwsze, w zdrowej diecie nawet odchudzającej potrzebujemy tłuszczy. Wiele minerałów i witamin przyswaja się w naszym organizmie tylko z tłuszczami.

Po drugie, to co powoduje, że czujesz się głodna/y, to podniesiony poziom cukru we krwi. Produkty zawierające niski poziom IG (Indeks Glikemiczny) sprzyjają diecie, bo nie podnoszą nam poziomu cukru we krwi i to nam służy.

I pomimo więc,że tłuszcz (zwierzęcy i roślinny) jest kaloryczny, to znajduje się nisko w tabeli IG, więc po takim posiłku dłużej czujemy się syci i nie ściska nas po chwili znów w żołądku.

Co tu zresztą dużo mówić, 12% śmietanka ma raptem chyba 136 Kcal w 100 g, więc czy to aż tak wiele? Nie wydaje mi się. Taką kapustką ze śmietanką i zdrową oliwą na pewno nie zaszkodzisz swojej diecie.... no pod warunkiem, że nie będzie to poczwórna porcja.

SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 mała młoda kapusta
  • 1 średnia cebula
  • 1 żabek czosnku (zmiażdżony)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia
  • kilka gałązek koperku
  • 1 marchewka
  • 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 200 ml gęstej śmietany 12%
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Młoda kapusta w śmietanie- dietetyczna

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać. przekroić na pół, a każdą połówkę przekroić na 3-4 części
  2. Kapustę poszatkować w dość grube paseczki
  3. Rozgrzać w rondlu oliwę lub olej do podsmażenia, dodać kumin i wrzucić na niego pokrojoną w kawałki cebulę, przemieszać i lekko przeszklić aby nabrała lekko bursztynowego koloru.
  4. Dodać czosnek i kapustę, przemieszać i podduszać chwilę od czasu czasu ponownie mieszając.
  5. Po kilku minutach dolać bulion i dusić na średnim ogniu do czasu aż kapusta zmięknie, ale nie rozgotuje się. Powinna pozostać wciąż jędrna, ...zupełni nie tak jak na bigos.
  6. Pod sam koniec dopiero dodać startą na tarce marchewkę i posiekany koperek, przemieszać
  7. Dodać też śmietanę, przemieszać i doprowadzić prawie do zagotowania się.
  8. Podawać na ciepło polewając kopczyk kapusty na talerzu odrobiną dobrej oliwy

Ja podając kapustkę umieściłam ją najpierw ubijając delikatnie (bez śmietanki) w kokilkach, wyłożyłam ją następnie z kokilki na talerz tworząc kopczyk, a dopiero potem dolałam dookoła śmietankę z kapusty.

Nie dodałam żadnej zasmażki, więc sos śmietankowy jest "cienki", czyli dość płynny i nie oblepia kawałków kapusty. Chciałam zachować jej niską kaloryczność.

czwartek, 23 czerwca 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych