Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Szybka Zupa Ogórkowa z drobiowym pulpetem

Szybka zupa ogórkowa z pulpetem drobiowym

Szybka zupa ogórkowa z pulpetem drobiowym

Propozycja na dziś: Zupa ogórkowa z drobiowym pulpetem i całkiem świadomie nie dodałam do niej żadnych ziemniaków.

W obecnych czasach nie musimy zup "wzbogacać" kartoflami, by można było się najeść. Nie musimy też zup wzbogacać "dopychaczem" w formie pajdy chleba. Ja wiem, przyzwyczajenie jest najczęściej silniejsze.

Ja na szczęście już dawno się go wyzbyłam i nie przeładowuję zup węglowodanami.

W tej zupie i tak nico ich jest, bo pulpety były obtoczone w mące a potem zaciągnęłam zupę dla kremowości odrobiną mąki. To i tak nie wiele.

Jedynym grzeszkiem jest tutaj śmietanka, którą jeśli ekstremalnie się odchudzamy, można zastąpić mlekiem i to nawet sojowym, a nawet jogurtem. Jogurt najlepiej dodać już do gotowej zupy po zdjęciu z ognia.

Pulpet zjedliśmy dla odrobiny elegancji i dla odrobiny picu przy pomocy widelca i noża, a sama zupę dowiosłowaliśmy łyżką :)

 

SKŁADNIKI na 4 porcje:

na pulpety:

  • 400-450 g drobiowego mielonego (z piersi)
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • woda (ok. 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka ulubionych przypraw
  • mąka do obtaczania pulpetów

na zupę:

  • 1 litr bulionu (może być z kostki)
  • 4 łyżki startych ogórków kiszonych
  • 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka starta na drobnej tarce
  • 200 ml śmietanki (można zastąpić mlekiem, nawet sojowym lub jogurtem)
  • pieprz do smaku
  • 1/2 do 1 łyżki mąki + woda do zagęszczenia (opcjonalnie)

zupa ogórkowa

Wykonanie:

  1. Pulpety: połączyć w misce wszystkie składniki na pulpety i odstawić by bułka tarta namiękła i wchłonęła wodę. Gdyby masa mięsna była zbyt gęsta dodać nieco więcej wody, gdyby była za rzadka dodać nieco więcej bułki tartej.
  2. Mięso można zamarynować w ten sposób najlepiej dzień wcześniej wieczorem, przykryć i przechować w lodówce. Lepiej się wtedy zamarynuje i przejdzie przyprawami. Nie jest to jednak konieczne.
  3. Nastawić bulion do zagotowania w dużym garnku (by zmieściły się wszystkie pulpety w jednej warstwie). Do bulionu dodać zmiażdżony czosnek.
  4. Z mięsa formować okrągłe pulpety wielkości nieco większej niż piłeczki ping-pongowe. 
  5. Po uformowaniu obtaczać pulpety w mące i odstawić na blat do czasu aż bulion zawrze.
  6. Gdy bulion się zagotował włożyć na niego obtoczone w mące pulpety, zamieszać delikatnie wszystkie jeden raz by pulpety nie przywarły do dna i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min. Bez zamieszania na pewno przykleją się do dna garnka. Jeden raz mieszania wystarczy.
  7. Wykańczanie zupy: po ok. 10 minutach gotowania pulpetów dodać śmietankę, starte ogórki kiszone, marchewkę i pieprz do smaku i koperek. Ja dodałam suszony. UWAGA: dodając jogurt, najlepiej dodać go już do gotowej zupy, po zdjęciu z ognia.
  8. Łyżkę mąki wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do zupy by ją nieco zagęścić. Nie trzeba tego robić, ale dzięki temu zupa nabierze delikatnej kremowej konsystencji.
  9. Po dodaniu tych składników gotować już tylko 3-4 minuty do czasu aż zupa się ledwie zagotuje i wyłączyć.
  10. Nie trzeba solić bo ogórki kiszone są wystarczająco słone. Noooo chyba, że po spróbowaniu ktoś uważa, że zupa jest za mało słona, może wtedy dosolić.

Ograniczam węglowodany, więc nie dodałam specjalnie ziemniaków.

zupa ogórkowa

sobota, 11 czerwca 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl