Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka wieprz. z grilla w glazurze ostro-słodkiej i pyszne zapiekane z oliwą i czosnkiem pomidorki San Marzano

 

Żeberka stoją w pierwszej top 3-ce najpyszniejszych i najczęściej przygotowywanych potraw/mięsiwa na grillu i całkowicie zasłużenie.

Aby były naprawdę rewelacyjne, potrzebują czasu, więc nie grillujemy ich "na szybko".

Żeberka grillujemy indirect, czyli nie bezpośrednio nad źródłem żaru/ciepła lecz obok.

Proces grillowania odbywa się przez 2,5 godziny i trzeba pod koniec kilka razy je nasmarować glazurą i kilka razy obrócić. Jest to więc zajęcie dla pasjonatów grillowania i dla tych co mają czas.

Mooooożna ostaeeeecznie żeberka wcześniej obgotować aby skrócić czas grillowania, ale w ten sposób stracą wiele ze swojego smaku.

SKŁADNIKi na 2 osoby:

  • 1 płat żeberek w całości (ok. 1-1,5 kg)

suche przyprawy do natarcia żeberek:

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka ciemnego (brązowego) cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do saku (uważać z solą bo sos dodany do glazury może być dość słony)

mokra glazura:

  • 4 łyżki ketchupu lub sosu BBQ na bazie pomidorów
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki Ketjap Manis (indonezyjski gęsty słodki sos sojowy)

żeberka wieprzowe pieczone w glazurze ostro-słodkiej Ketjap Manis

żeberka wieprzowe pieczone w glazurze ostro-słodkiej Ketjap Manis

Wykonanie:

  1. Żeberka umyć, bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami i natrzeć mieszanką suchych przypraw.
  2. Zawinąć żeberka w folię i odstawić do lodówki na najlepiej kilka godzin (minimum 2 godz.), a najlepiej na cała noc.
  3. Przygotować grilla do nie bezpośredniego grillowania (indirect grilling). To oznacza, że węgiel grillowy układamy i podpalamy do rozżarzenia po jednej połowie grilla, a samo mięso układamy na ruszcie po drugiej połowie grilla, czyli nie będzie się piekło bezpośrednio nad źródłem gorąca.
  4. Żeberka umieścić wypukłą stroną w dół w aluminiowym pojemniku
  5. Przykryć od góry arkuszem folii aluminiowej szczelnie dociskając do pojemnika by nie uciekała z wnętrza temperatura.
  6. Gdy węgiel jest na wskroś zajęty ogniem a na jego powierzchni pojawił się biały nalot, to jest dopiero moment gdy układamy na ruszcie mięso.
  7. Tak pieczemy żeberka przez 2 godziny, absolutnie nie uchylając folii aluminiowej. Zabronione by zaglądać. Przez to "zepsujemy" temperaturę panującą wewnątrz żeberek.
  8. Po 2 godzinach dopiero możemy folię usunąć. Widać, że końcówki kości wystają bardziej z mięsa co znaczy, że mięso zaczyna odchodzić od kości.
  9. Posmarować wklęsłą część żeberek kilkoma maźnięciami marynaty i tak bez ruszania mięsa piec 10 minut.
  10. Po tym czasie dopiero odwrócić żeberka i posmarować je od wypukłej strony kilkoma maźnięciami marynaty.
  11. Teraz piec jeszcze kolejne 20 minut. Po tym czasie żeberka są gotowe.
  12.  Ilość smarowania i przewracania żeberek można podwoić lub nawet potroić dla uzyskania grubszej warstwy glazury na mięsie.

 

zapiekane pomidory San Marzano z oliwą i czosnkiem

Według tych wskazówek- klik, przygotować pieczone pomidorki San Marzano z oliwą i czosnkiem. Wstawiamy je na grilla przykryte folią aluminiową w momencie gdy przewróciliśmy żeberka do drugiego glazurowania. Zdejmujemy folię z pomidorków po ok. 15 min.

środa, 29 czerwca 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych