Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki w czosnku z makaronem Orzo i bazylią

Krewetki czosnkowe z makaronem orzo

Krewetki czosnkowe z makaronem orzo

Naszło mnie dziś na krewetki, które po prostu uwielbiam. Jak zresztą wszelkie skorupiaki, głowonogi i inne owoce morza. Aby zamarynować krewetki wystarczy zmiażdżyć 2-3 ząbki czosnku na papkę i wymieszać z surowymi (nie różowymi - bo takie są już poddane obróbce cieplnej) krewetkami, dodając 1-2 łyżki oleju lub oliwy i posiekaną drobno bazylię. Nie trzeba solić. Takie zamknąć w torbie plastikowej i odstawić na kilka godzin do lodówki. Ostatecznie bez marynowania czosnek można podsmażyć leciutko na oleju lub maśle, który dodamy potem do makaronu.

W sprzedaży bywają też mrożone surowe zamarynowane już w czosnku krewetki. Mrożone trzeba oczywiście przed smażeniem rozmrozić i wykorzystać w płynną marynatą.

Zamiast ryżu tym razem wykorzystałam makaron Orzo, który do złudzenia przypomina ryż.

makaron orzo z krewetkami w czosnku

SKŁADNIKI:

  • 150 g surowego makaronu Orzo
  • ok. 250-300 g surowych krewetek zamaraynowanych w czosnku
  • 1/2 cebuli
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek mięty (opcjonalnie)
  • 4-6 łyżek bobu konserwowego lub mrożonego
  • 1-2 łyżki masła lu oleju
  • kilka czerwonych oliwek ewentualnie czarnych lub zielonych
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • sól i pieprz do smaku

Krewetki czosnkowe z makaronem orzo

Wykonanie:

  1. Krewetki odmrozić na sitku. Gdy są zamarynowane w czosnku nie odmrażać na sicie zachowując płyn po odmrożeniu.
  2. Makaron można opłukać ale nie jest to konieczne.
  3. Posiekać bazylię i miętę, odstawić.
  4. Nastawić w rondlu wodę, dodać nieco soli i wrzucić do niego makaron. Gotować jak ryż w razie potrzeby dolewając wrzącą wodę gdy makaron będzie wciąż twardawy a cała woda już prawie wchłonięta. W momencie gdy makaron będzie miękki powinien wchłonąć całą wodę.
  5. Na patelni podgrzać masło lub olej i wrzucić na nie pokrojoną w kawałeczki cebulę. Jeśli krewetki nie są z opakowania marynowane, do cebuli dorzucić też zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko zamieszać i lekko zeszklić po czym dodać do makaronu.
  6. Do makaronu dodać też krewetki.
  7. Przemieszać kilka razy podsmażając na dużym ogniu tak by wszystkie krewetki złapały temperaturę i zaróżowiły się. Robimy to góra ok. 3 minuty. Krewetki tracą surowość bardzo szybko a dłużej podsmażane niż chwila stają się gumowe i nie smaczne.
  8. Odcedzić lub rozmrozić bób i usunąć z niego skórkę. Lekko naskubując dziurkę w skórce i uciskając, bób łatwo wyślizguje się. Dodać go do makaronu.
  9. Na sam koniec wmieszać posiekaną bazylię i miętę oraz oliwki pokrojone w plasterki oraz maggi.
  10. Wszystko przemieszać, sprawdzić smak w razie potrzeby dodając sól i pieprz do smaku i podawać z jakimś ulubionym shotem :)

Krewetki czosnkowe z makaronem orzo

Ja dziś zapodałam do krewetek belgijski Kriek - tradycyjne wiśniowe piwo..... mało słodkie jak to bywa po dodaniu syropku.

Krewetki czosnkowe z makaronem orzo

poniedziałek, 04 lipca 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/08/01 09:57:29
nigdy mi nie wychodzą krewetki
-
2016/08/02 09:19:18
ciekawy przepis :)
-
2016/08/02 19:23:42
Assiaaa91.... jeśli przeczytasz ten komentarz, napisz mi co Ci z krewetkami wychodzi nie tak? Postaram się coś Ci doradzić. Najważniejsze: kupując krewetki, które są białe z różowym odcieniem, oznacza to, że to krewetki koktajlowe, gotowe do jedzenia (wystarczy skropic tylko cytryna lub dodac do sałatki. Surowe bez łupinek są popielate i maja lekko szkliste mięso. Na patelni wystarczy trzymac je góra 3-4 min. Jesli dłużej będą gumowe.
-
2016/08/04 11:36:33
:)
-
2016/08/21 20:41:36
Świetny przepis :)
-
2016/08/23 08:18:47
raz krewetki mi nie posmakowały i teraz ciężko mi sie przełamać, żeby spróbować jeszcze raz
-
2016/08/23 08:41:53
świetny przepis
-
2016/08/23 11:57:03
wygląda apetycznie
-
2016/08/24 10:24:01
:)
-
2016/08/25 08:35:35
super :)
-
2016/08/29 17:42:15
:)
-
2016/09/01 08:15:33
podoba mi się to
-
2016/12/20 19:49:29
świetne danie
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl