Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Kanapka z plastrem pieczonego bakłażana z patelni grillowej

kanapka z pieczonym bakłażanem z patelni grillowej

Kanapka/Bułka z plastrem pieczonego bakłazana

Czas grillowania wciąż trwa i chyba już wielu z nas przejadło się grillowane mięsiwo.

Ja do moich ulubionych z grilla zaliczam pieczonego bakłażana, mmmmm. Znakomicie zastępuje mi mięso bo jest po prostu pyszny.

Kanapka/bułka z plastrem pieczonego bakłażana z grilla

Bakłażan to jest właśnie takie warzywo, które idealnie nadaje się na grilla. Po upieczeniu jest kremowy i nie potrzebuje kombinowania z przyprawami. Sól, pieprz i ewentualnie czosnek to wystarczające minimum. To tak jak np. z ziemniakiem.

Nie jest to jednak warzywo z grilla dla odchudzających się, bo bakłażan kocha tłuszcz i z oliwą lub masłem smakuje najpyszniej. Chłonie każdą jego ilość.

Nie zabrałam się oczywiście za rozpalanie grilla z samego rana i wykorzystałam do tego patelnię grillową. Doskonale się sprawdza. Jeśli masz jednak później zaplanowane grillowanie, upiecz pokrojonego w plastry bakłażana na ruszcie grilla właśnie.

Plaster upieczonego bakłażana umieść w bułce lub 2 kromkach stostowanego pieczywa na grillu i kanapka po prostu palce lizać gotowa. Nie trzeba niczym więcej smarować, wystarczy przełożyć liściem sałaty lub jak u mnie liściem chińskiej kapusty.

Bułka z plastrem pieczonego bakłażana z grilla

SKŁADNIKI:

  • bakłażan pokrojony w grube plastry (weź bakłażana odmiany z centkowaną skórką)
  • kilka łyżek oliwy
  • sóli pieprz
  • suszony czosnek

Wykonanie:

  1. Bakłażana pokroić na plastry ok. 1 cm grubości bez obierania skórki
  2. Rozgrzać sporo oliwy na patelni grillowej i kłaść na niej plastry bakłażana. Nie przesuwać aby wzór grillowania wyszedł wyraźny.
  3. Posmarować przy pomocy pędzla górną powierzchnię bakłażana a następnie osolić lekko i popieprzyć plastry
  4. Po ok. 3 minutach przewrócić bakłażana na drugą stronę.
  5. Ponownie posmarować oliwą oraz posolić i popieprzyć a także lekko oprószyć suszonym czosnkiem.
  6. Przygotować bułki lub kromki tostów, przekładając je sałatą.
  7. Gdy druga strona bakłażana jest już dokładnie zgrillowana, plastry bakłażana układać na kanapkach.
  8. Podawać gorące i na zimno.

kanapka z pieczonym bakłażanem z patelni grillowej

sobota, 06 sierpnia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/08/07 14:17:33
Takie kanapki to można jeść!
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl