Moja skarbnica niebanalnych,niepowtarzalnych,nietypowych i zaskakujących podniebienie przepisów. Rezultat poszukiwań i eksperymentów moich własnych i innych.
Blog > Komentarze do wpisu

Stamppot z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami - Tłuczone ziemniaki

Stamppot z ziemniaków z kiszona kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

stamppot z ziemniaków z kiszona kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

To już druga propozycja na moim blogu na holenderski stamppot, czyli "tłuczone" ziemniaki z dodatkiem innych składników.

Pierwszą propozycją były tłuczone ziemniaki, czyli kliknij tutaj- Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką z rodzynkami.

Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy.

Choć takie ziemniaki z kiszoną kapustą jadane są przez Holendrów przez cały rok choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku.

Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś do tłuczonych ziemniaków z kiszona kapustą duszone w sosie własnym zeberka.

Do popicia podałam ciemne podpalane piwo ... nawet dwa rodzaje. To z myślą o Ani :))

SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 1 kg mączystych ziemniaków na puree
  • 2 słodko-winne jabłka
  • 500 g kiszonej kapusty z sokiem
  • 100-200 g boczku (najlepiej wędzonego, ale może być zwykły)
  • 100 g rodzynków
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz do smaku

dodatkowo:

  • kwiatki lawendy do dekoracyjnego efektu

stamppot z ziemniaków z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości
  2. Jabłka, obrać, usunąć gniazda i pokroić w drobną kostkę
  3. Kapustę odcisnąć zachowując odciśnięty sok.
  4. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę by wytopić tłuszcz i otrzymać chrupiące kawałki. Można odłożyć małą ilość wytopionego boczku by na koniec polać nim gotowy stamppot.
  5. W trakcie podsmażania dodać do boczku też musztardę i wymieszać.
  6. Dodać następnie kawałki jabłek, rodzynki i kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i wymieszać. Nie trzeba w zasadzie solić bo kapusta kiszona jest słona sama z siebie, wędzony boczek również. Poza tym ziemniaki były gotowane w posolonej wodzie.
  7. Podsmażać na średnim ogniu pod pokrywką przez 15 min. Teflonowa patelnia zapobiegnie przywieraniu.
  8. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić i utłuc lub zmiażdżyć praską.
  9. Do ziemniaków dodać podsmażoną kapustę z innymi składnikami wraz z wytopionym tłuszczem i zachowany sok z kapusty.
  10. Podać w dużym np. glinianym półmisku by każdy przy stole nabrał ile mu pasuje lub rozłożyć po porcji na talerzach.
  11. Dla koloru posypałam jadalnymi kwaituszkami lawendy.
  12. Do takich ziemniaków podać porcję oddzielnie przygotowanego mięsa w sosie lub kiełbasę.

Stamppot z ziemniaków z kiszona kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami

niedziela, 14 sierpnia 2016, samira.nl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
blogi kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl
zBLOGowani.pl
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne rondel Lista Blogów Kulinarnych Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Baza przepisów kulinarnych